SGK Bilgi

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) | Süt Parası Ne Kadar? Nasıl Alınır?

SGK
08.08.2018
1.406
Süt Parası (Emzirme Ödeneği) | Süt Parası Ne Kadar? Nasıl Alınır?

2020 yılında Süt parası, sağlıklı olarak dünyaya gelen bebekler için ailelere her çocuk için bir defaya mahsus ödenen devlet yardımıdır. Süt parası 2020 yılı itibari ile 202,00 TL’dir. Halk arasında emzirme ödeneği olarak da bilinen süt parası için başvuru yapmaya gerek yoktur. Ödemeler Doğum gerçekleştikten sonraki 45 – 60 gün içinde adınıza PTT ye yatırılmaktadır. Ancak ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından da muhtaç durumdaki vatandaşlarımıza yardımlar da yapılmaktadır.  Süt parası başvuru aşamasında yapılması gerekenlere geçmeden önce önemli bir noktanın altını çizmek istiyorum.

Süt parası diğer aile yardımları olan doğum parası, çocuk parası ile sıkça karıştırılmaktadır. Bu yardımların hepsi ayrı ayrı ödenmektedir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç sahiplerine verilen farklı nakit ve çek yardımları da bulunmaktadır. Bu yardımların yapılış amacı ihtiyacı olan kişilerin giderlerine yardımcı olmak, hayat standartlarını yükseltmektir.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Süt parası başvuru üzerine yapılan yardım ödemelerinden bir tanesidir. Genellikle belediye binalarında ya da bu binaların yakınlarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gidilecek süt parası başvurusu yapılmaktadır. İnternet üzerinden ya da E Devlet üzerinden başvuru şuan için yapılmamaktadır. İlerleyen dönemlerde süt parası başvurusu ve diğer yardım başvurularının E Devlet üzerinden yapılabilmesi için sistem çalışmalarının devam ettiği aldığımız bilgiler arasındadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na emzirme ödeneği başvuru işlemini yapmak için gittiğinizde sizlerden bazı evraklar talep edilecektir. Arzu ederseniz bu evrakların neler olduğunu birlikte inceleyelim…

Süt Parası Sorgulama 2020

Çoçuk Parası Ne Zaman Yatar? Çocuk Parası Yattı mı? Sorgulama

Süt Parası Başvuru için Gerekli Belgeler; 

  • Anne ya da Babaya ait kimlik belgesi.
  • Doğum Belgesi (Doğumun gerçekleştiği hastane tarafından verilir.)
  • Çıkartılmış ise çocuğa ait kimlik

Çalışan Süt Parası Alma Şartları Nelerdir?

Emzirme ödeneği almak için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Süt parası alma şartları olarak da bilinen bu koşullar, çalışan ya da çalışmayan kişilerde farklılık göstermektedir.

Sağlanması gereken ana koşullar;

  • Doğumdan önceki 11 ay içerisinde 120 gün boyunca sigortalı olarak çalışıyor olmak (anne ya da baba)
  • Bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi.
  • Bağkur’lu olarak çalışanların prim ödeme borcunun olmaması, doğumdan önceki son 4 ay priminin eksiksiz olarak yatırılmış olması gerekmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır? 5 Adımda Doğum Parası Alma

Bu şartları biraz daha detaylandırarak çalışan ya da çalışmayan kişilerin, Bağkur’lu kişilerin süt parası ödeneği almak için hangi şartlara uygun olması gerektiğini inceleyelim…

  • Sigortalı Çalışanlar için Süt Parası Alma Şartları
    • Bugünden geriye dönük olarak 11 ay içerisinde en az 120 gün SGK prim ödemesi yapılmış olmalıdır.
    • Bebeğin dünyaya sağlıklı olarak gelmiş olması gerekmektedir.
    • Doğumun üzerinden en fazla 5 yıl geçmiş olmalıdır.

Sigortalı çalışanların süt parası alması için anne ya da babanın yukarıda yer alan şartları sağlaması yeterlidir.

Kaymakamlık Çoçuk Parası Sorgulaması 2019

Doğum Parası Nedir? Nasıl Alınır?

  • Bağkur’lu Çalışanlar için Süt Parası Alma Şartları
    • Bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelmiş olması gerekmektedir.
    • Geriye dönük olarak 1 yıl içerisinde en az 120 gün Bağkur primi ödenmiş olmalıdır.
    • Doğumun üzerinden maksimum 5 yıl geçmiş olmalıdır.

Anne yada baba sigortalı değilse, son 1 yıl içerisinde 120 gün SGK prim ödemesi bulunmuyor ise süt parası ödeneği alamazlar.

Süt Parası Sorgulama

Süt parası sorgulama E Devlet, Bankalar ve PTT üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Sizler için uygun olan sorgulama yöntemini tercih ederek ödeneğinin yatıp yatmadığını hızlı bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Emzirme ödeneği ödemesi hesabınıza yattığında bu sistemlerde görünecektir.

Çalışmayan Kadın Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum Parası Alma Koşulları

Süt Parası Sorgulama PTT

Emzirme ödeneği yada süt parası sorgulama PTT üzerinden yapılabilmektedir. Eğer PTT’de hesabınız bulunuyor ise hesabınızı kontrol ederek ödemenizin yapılıp yapılmadığını görebilirsiniz. Eğer PTT’de hesabınız bulunmuyor ise size en yakın PTT şubesine giderek adınıza yapılan bir ödeme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

süt parası

Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulama

Ziraat Bankası süt parası sorgulama işlemini internet bankacılığından, ATM’lerden ya da şubelerden gerçekleştirebilirsiniz. ATM ve İnternet bankacılığı sorgulaması için bankada hesabınız bulunması gerekmektedir. Eğer Ziraat Bankası’nda bir hesabınız bulunmuyor ise herhangi bir Ziraat Bankası şubesine giderek adınıza yapılan ödeme olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Yardımı

Nakdi Yardım Sorgulama | Nakdi Yardım Nasıl Alınır?

Ziraat Bankası ya da diğer bankaları kullanarak ödemelerinizi almak için öncelikle hesap tanımlama işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Hesap tanımlama işlemi sadece E Devler sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Aşağıdaki adımları uygulayarak banka hesabınızı E Devlet sistemine tanımlayabilirsiniz.

E Devlet banka hesabı tanımlama sırasında bir hata yaptığınızı düşünüyorsanız, sonrasında bu hesap üzerinde güncelleme yapmanız mümkündür.

Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama  Başvuru Sonucu Öğrenme

Doğum Parası Nedir? Ne Kadar? Doğum Parası Alma Şartları

E Devlet Süt Parası Sorgulama

E Devlet süt parası sorgulama işlemi için en pratik yöntemdir. E Devlet şifreniz varsa hızlı ve kolay bir şekilde adınıza yapılan ödemeleri ya da beklemedeki ödemeleri görebilirsiniz. E Devlet üzerinden yapılan yardım ödemelerini ya da diğer ödemeleri görmek için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E Devlet sistemine giriş yapmak için beş alternatif yöntem bulunmaktadır.

  • E Devlet şifresi ile sisteme giriş.
  • Mobil imzanız bulunuyor ise mobil imza ile sisteme giriş.
  • Herhangi bir bankanın internet bankacılığı ile sisteme giriş.
  • Elektronik imza kullanıyorsanız, elektronik imza ile sisteme giriş.
  • C Kimlik kartınız bulunuyor ise C Kimlik kartı ile sisteme giriş.

E Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen arama kutusuna şahıs ödemeleri yazarak adınıza yapılan bir ödeme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. E Devlet şahıs ödemeleri sayfasına direk olarak ulaşmak isterseniz, https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama bağlantısını kullanabilirsiniz.

Ne Zamana Kadar Alınabilir?

Bebeğin doğumundan itibaren 5 yıl içerisinde alınabilmektedir. 5 yıllık süre içerisinde alınmayan emzirme ödeneği yardımları iptal olacaktır. Bu süre içerisinde alınmayan ödemelerin tekrar ödenmesi mümkün değildir.

Emzirme Ödeneği Kaç Ay Alınır?

Çoğu sitede emzirme ödeneği ödemesinin 6 ay boyunca yapılacağına yer verilmiştir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Emzirme ödeneği yardımı yeni doğan her çocuk için bir defaya mahsus olarak yapılmaktadır.

Ne Zaman Yatar?

Emzirme parası yardımı ödemesi her ayın 8’i ile 14’ü arasında yatırılmaktadır. Ödemeler sadece ilgili kişi adına PTT hesabına yatırılmaktadır. Yasal süre içerisinde PTT’den çekilmeyen ödemeler ilgili kuruma geri gönderilmektedir. Bu nedenle tarafınıza yapılacak olan ödemeleri takip etmeli, paranızı zamanında almaya özen göstermelisiniz.

Emzirme Ödeneğini Kimler Alabilir?

Emzirme ödeneği almak için gerekenler hakkında detaylı bilgi vermeden evvel genel hatlarıyla kimlerin emzirme ödeneği alabileceğini görüşmek istiyorum. Emzirme ödeneği alabilmeniz için aşağıdaki şartları barındırmanız gerekmektedir.

  • 5510 sayılı kanunun 4/A kısmında bulunanlar. Sigortalı olanlar ve dolayısıyla devlet memuru olanlar.

  • 5510 sayılı kanunun 4/B kısmında bulunanlar. Burası eski sisteme göre Bağ-Kur üzerinden ödeme yapanları kapsamaktadır.

  • 5510 sayılı kanuna göre, herhangi bir işte çalışmayan ve sigortası bulunmayan kadın için de belli olanaklar bulunmaktadır. Sigortasız ve çalışmayan kadının emzirme ödeneği alabilmesi için eşinin yukarıdaki şartları taşıyor olması gerekmektedir. Eşi sigortalı ve işte çalışan kadın, kendisi çalışmasa bile emzirme parası almaya hak kazanır. Çalışmayan kadın da emzirme ödeneği alır.

Sigortam Vardı, Sonra Kesildi! Bu Durumda Ne Olur?

Sigortası kesilene emzirme ödeneği kanunu bünyesinde belli bir kalıp sunulmuştur. Böylesi bir durumda çocuğun sigorta kesim tarihinden 300 gün sonrasında doğması durumunda, son 15 ay içerisinde 120 günlük sigorta pirimi bulunan kişiler emzirme ödeneğine başvuru yapabilirler.

Bu konuda net bir bilginiz yoksa, bu durumda herhangi bir PTT şubesine 2 TL karşılığında “e-devlet şifresi” alarak hemen E-Devlet emzirme ödeneği için sigorta sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Süt parası sigorta sorgulama için SGK sorgulamaları size yardımcı olacaktır.

Emzirme Ödeneği Babaya Verilir Mi? Baba Emzirme ödeneğiAlır Mı?

Anneye emzirme ödeneği sigorta şartları sağlandığı takdirde verilir ayrıca eğer doğum sonrasında uygunsuz bir durumda olan anne bankaya ulaşamazsa; bu durumda emzirme parası çocuğun babasına verilir. Anne sigortalı olması durumunda, kurumundan ödemeyi alamaz durumdaysa babaya vekalet veren anne babanın emzirme ödeneği alması noktasında yetki verebilir. Anne sigortasız, baba sigorta altındaysa yani eşi sigortalı olana emzirme ödeneği verilmesi gerekiyorsa, bu durumda emzirme ödeneği çocuğun babasına verilecektir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Halil TOPRAK dedi ki:

    İyi günler.
    Süt parası, namı diğer Emzirme ödeneğini, SGK nın ödediğini düşünüyorum. Sosyal Yardımlaşma Vakfına mı devredildi. Öyle ise ne zaman devredildi?

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Halil Bey Merhaba,

      Emzirme ödeneği halen SGK tarafından ödenmektedir. Keza Son 1 yıl içinde en az 120 gün prim şartı var. 2019 yılı için 180,00 TL dir