SGK Bilgi

Süt Parası Sorgulama 2020

SGK
07.08.2018
1.069
Süt Parası Sorgulama 2020

Süt parası sorgulama, (Emzirme Ödeneği) anlaşmalı bankalar ve PTT aracılığı ile kişilere ödenmeye devam etmektedir. Süt parası almaya hak kazanmak için aile bireylerinden anne-baba en az birinin sosyal güvenlik hakkının bulunması yeterli olacaktır. Yerine getirilmesi gereken diğer bir şart ise son bir yıl içerisinde 120 günlük prim şartı aranmasıdır. Bağ-Kurlu kişilerin süt parası alabilmeleri için Bağ-Kur üzerinde borçları olmamalıdır. Başvuru yapacakları zaman bu borcu kapatmaları gerekmektedir.

Süt parasını almak için 5510 sayılı mevzuatın 16. Maddesi gereğince sigortalı olan anneler ve sigortalı çalışan babaların eşlerine ödenir. Mevzuatın tam metni: Analık sigortasından, sigortalı olan kadına, Sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı olan erkeğe, 5510 sayılı kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan (a) ve (b) bentleri kapsamı sigortalılardan, kendi çalışmalarında elde ettikleri gelir ya da aylık alan kadına veya gelir alan erkeğin sigortası olmayan eşine, her çocuğun yaşaması şartıyla belirlenen tarife üzerinden emzirme ödeneği yapılmaktadır.

Çoçuk Parası Ne Zaman Yatar? Çocuk Parası Yattı mı? Sorgulama

Çalışmayan Kadın Doğum Parası Ne Kadar?

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) | Süt Parası Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Süt Parası Sorgulama

Süt parası nedir?, analık sigortası üzerinden yapılan sosyal yardımlardan bir tanesidir. Süt parası alabilmek için analık sigortasının belirli şartlarını yerine getirmiş olmak gerekir. Emzirme ödeneğini alabilmek için doğum yapan kişinin sigortalı olması gerekmez. Eşinin sigortalı olarak çalışması halinde ev kadınları da süt parası alabilmektedir. Emzirme ödeneği doğum yapan vatandaşlara maddi destek olarak yapılmaktadır.

Analık sigortası kapsamında anneye emzirme ödeneği hakkı tanınmıştır. Aile bireylerinden en az birinin sigortalı olması süt parasını almak için yeterlidir. Yani erkeğin sigortalı bir işte çalışması halinde süt parası alınabilir. Kendi işini kurmuş olan kadın ya da erkeğin gelir elde etmesi, aylık alması durumunda erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuğun yaşaması şartı göz önünde bulundurularak emzirme ödeneği verilir. Kanunun 5510 sayılı 4. Maddesinde yer alan hüküm bu şekildedir.

TC ile Süt Parası Sorgulama

TC ile süt parası sorgulama işlemi yapabilmek için e-devlet şifrenizin olması ya da en yakın ptt şubesine giderek TC kimlik numaranızla işlem yapabilirsiniz. Bu işlem PTT kuyruğunda uzun bir zaman alacağı için e-devlet üzerinden hızlı bir şekilde halletmeniz mümkün. Süt paraları eğer tanımlama yaptıysanız Ziraat Bankasına yatırılmaktadır. Ya da kimliğinizle giderek paranızı çekebilirsiniz. Paranın yatıp yatmadığını kontrol etmek için e-devlet üzerinden bakabilirsiniz. Veya ziraat internet bankacılığınız varsa paranızı buradan da kontrol edebilirsiniz.

Doğum Parası Alma Koşulları

Süt Parası

Çocuk Parası Sorgulama

Kaymakamlık Çoçuk Parası Sorgulaması

TC ile süt parası sorgulama eskiden olduğu kadar zor değildir. E-devlet sistemine giriş yaparak “Sosyal Güvenlik Kurumu” sekmesi altında “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” ekranını açarak kolay bir şekilde süt parası bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ziraat bankasına, anne ya da baba kimlikleri ile gittiği takdirde süt parasının yatıp yatmadığını sorgulayabilirler ve diledikleri takdirde parayı çekebilirler.

tc-ile-sut-parasi-sorgulama

tc-ile-sut-parasi-sorgulama

E Devlet Süt Parası Sorgulama

E-devlet süt parası sorgulama işlemi yani süt parası (Emzirme Ödeneği) almak isteyenler sigortalılık durumlarına göre başvuru yapabilmektedir. 4A kapsamında sigortalı iseniz, ek bir işleme gerek kalmadan doğum sonrası kayıtlarınızın tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilecek ve E-devlet süt parası sorgulama işlemi yapmadan. Kayıtlı olan bilgilerinize göre ödemeleriniz yapılacaktır.

Kaymakamlık Çoçuk Parası Sorgulaması 2020

4B kapsamında iseniz, şahsen başvuru yapmanız gerekecektir. Yaşadığınız bölgede bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek, doğum raporu, başvuru dilekçesi ve kimliğinizle, dilekçenizi görevlilere teslim ederek işlemi sonlandırabilirsiniz. Aynı işlemi, İl Müdürlüklerinde de yapabilirsiniz. Hastanede düzenlenecek olan Doğum Raporu sizin için önem arz etmektedir. İşlemi tamamladığınız zaman bir sonraki maaş döneminizde PTT şubelerinden süt parası sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Ziraat Bankası üzerinden süt parası sorgulama yapmanız için banka hesabınızın olması yeterlidir.

E-devlet süt parası sorgulama işlemini sitenin sağ üst köşesinde yer alan ‘Sisteme Giriş’ yazılı alana tıklayarak başlatabilirsiniz. Bu alanda TC kimlik numaranızı ve şifrenizi doldurmanızın ardından sırayla “Sosyal Güvenlik Kurumu” ve ardından açılan sekmeden “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” sekmesine tıklayıp işleminizi gerçekleştirmeniz mümkündür.

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Süt parası ne zaman yatar doğumu başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olan anne devletin ufak bir yardımıyla süt parası almaya hak kazanır. Bu yardım ilk çocuğa mahsus olarak yatırılmaktadır. Çocuk yapmayı düşünmeyen çiftlerin çocuk yapmalarına teşvik edilmesi adına uygulanan bu sistem bireylerin yükünü birazda olsa hafifletmektedir.

Süt parası almak için gereken şartlar bebeğin sağ olarak dünyaya gelmiş olması ve 4A için 120 günlük prim ödenmesi gerekirken 4B için 120 gün dahil herhangi bir borcu olmamak durumunda süt parası verilir. Anne ya da babanın 4A ve 4B üzerinden sigortalı olmaları yeterlidir. Süt parası ne zaman yatar her ayın 8’i ve 14’ü arasında süt parası yatırılır 6 ay gibi bir süreç hesaplanır ve para toplu olarak PTT hesabına yatırılır kimlikle müracaatınız halinde anne ya da babaya bu ödenek verilir.

Süt Parası Ne Kadar?

Süt parasının hesaplanmasında günümüz tüketim malzemelerinin ortalama fiyatları çıkartılır ve bunun üzerinden ailelere destek olmak için yardım yapılır. Emzirme ödeneği olarak bilinen süt parası 5510 sayılı kanunun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında düzenlenerek yeni halini almıştır. Buna göre, doğum öncesi anne veya baba 120 gün boyunca primi ödenmiş ve bağ-kur üzerinde bir borcu olmamak şartıyla ödeneği almaya hak kazanır.

Süt parası ne kadar sorgulamasını yapmak için izleyeceğiniz iki kanal mevcuttur. Bunlardan bir tanesi PTT üzerinden yapılan Süt parası ne kadar sorgulama işlemi, diğer kanal ise Ziraat Bankası. Ziraat Bankası internet bankacılığı hesabınızı kontrol ederek, ödeneğin yatıp yatmadığını öğrenme şansınız olacaktır. E-devlet üzerinden sisteme giriş yaparak TC kimlik numaranız ve şifrenizle “Sosyal Güvenlik Kurumu” sekmesinin altında yer alan “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” ekranından süt parasının ne kadar olduğunu öğrenirsiniz. 2018 yılı için süt parası 149.00 TL’ iken 2019 yılında bu rakam 180.00 TL ye çıkmıştır. Bu parayı 5 yıl içerisinde alabilirsiniz. Unutmamanız gereken durum ise süt parasının bir defaya mahsus verildiği.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. Birgül dedi ki:

    2001, 2012, 2013 ve 2019 da 4. Cocuğumu dogurdum. Eşim sigortalı. Diğer 3 çocuğuma almadım süt parası. Şimdi 4 aylık 4. Çocuğuma , Ziraat bankasına kimliğim ile gitsem alabilirmiyim aylık 180 tl yi 6 aymı alacağım

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Birgül Hanım Merhaba,

      Eşinizin doğumdan önceki son 1 yıl içinde 120 gün sigortası var ise adına PTT ye yatırılmıştır. Bunun için ayrıca bir başvuru yapmaya gerek yok. Eğer almadı emanete alınmıştır. Alo 170 hattını arayarak sorgulama yapabilirsiniz. e devlet sisteminden de ödeneğin yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz.

  2. aysun dedi ki:

    3 çüncü dogum yaptım eşim sigortalısüt parası er aymı alıcam

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Sadece 1 defaya mahsus alacaksınız, çocuk paranızı da almayı unutmayın.

    2. Kader dedi ki:

      Süt paralari yatti mi

      1. SgkBilgi dedi ki:

        Merhaba Kader Hanım,

        Süt parası doğumu takip eden 1 ay içinde adınıza PTT ye yatmaktadır. E devletten kontrol edebilirsiniz.