SGK Bilgi

Doğum Parası Nedir? Ne Kadar? Doğum Parası Alma Şartları

12.08.2018
823
Doğum Parası Nedir? Ne Kadar? Doğum Parası Alma Şartları

Doğum parası hemen her anne tarafından alınması mümkün olan temel bir yardımdır. Doğum parası başvurusu konusundan, doğum parası miktarı konusuna varıncaya kadar hemen her şeyi anlattık. Doğum parası hesaplama işlemleri tamamen kurumlarca yapılır ve doğum parası sorgulama için illa ki bir kuruma gitmenize gerek yoktur. 

Devletin birçok farklı sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluk çoğunluğu arasında en büyük yükümlülüklerden bir tanesi de doğan ve doğmuş olan çocuğa bakım olayıdır. Devlet, hemen her vatandaşı için benzer ilgi ve yardımı göstermek mecburiyetindedir. Devletin maddi olarak yaptığı yardımlarda eşitlik ve adalet konuları hakimdir. Çalışan anneye doğum parası olduğu gibi çalışmayan anneye doğum parası uygulaması da devlet tarafından yapılmaktadır. Bu noktada hiçbir kısıtlama ve sorun yoktur. Bu da eşitlik ilkesini gündeme getirir. Doğum parası her çocuk için verilen, değişen ve karşılıksız olan bir yardımdır. 

Yeni Doğum Yapanlara Devlet Yardımı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Yardımı

Çoçuk Parası Ne Zaman Yatar? Çocuk Parası Yattı mı? Sorgulama

Doğum Parası Yasası Kanunu ve Doğum Parası Yönetmeliği

Doğum parası kanunu ve doğum parası yönetmeliği tamamen yasal sınırlar arasında bulunmaktadır. Devlet tarafından verilen ve devlet hazinesinden çıkan her para bünyesinde bir kanuni açıklama bulunmak zorundadır. 5510 sayılı kanun bünyesinde, bu gibi yardımların tamamı bulunmaktadır. Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu bünyesinde 16. madde üzerinden bu yardımın detaylarına kolayca erişebilirsiniz. Süt parası gibi birçok anneye devlet yardımı bu kanun bünyesinde yer almaktadır.

Doğum parası

Doğum parası geri ödeme talebi olmayan, “karşılıksız” bir yardımdır.

Burada sigorta türlerine göre ayrıcalıklı değerlendirme modülleri bulunmaktadır. 4A ve 4B sigortalı kişiler için farklı uygulama metotları bulunmaktadır. Sigortalara göre doğum parası olduğu gibi sigortasız olan bayanlara karşın da bir doğum parası olanağı bulunmaktadır. Bu durumda eşe geçen yükümlülük, bu kanun bünyesinde anlatılmaktadır.

Doğum Parası Nasıl Alınır? 5 Adımda Doğum Parası Alma

Doğum Parası Alma Koşulları

Çalışan Anneye Doğum Parası

Hacizli Olana Doğum Parası Verilir Mi?

Hacizli olana doğum parası verilmektedir. Devlet tarafından yapılan bu uygulama neticesinde, annelerin daha rahat bir süreç geçirmeleri amaçlanmaktadır. Hal böyle olunca hacizli durumda olan annelere doğum parası verilmesi oldukça normal bir durumdur. Doğum parası her çocukta değişkenlik gösteren temel bir ödemedir. Bu nedenle doğum parası hesaplama işleminin çocuk adedine göre yapılması gerekmektedir. Her ne olursa olsun yukarıdaki temel şartları taşıyan her anne doğum parası almak için hak sahibi konumundadır.

Hacizli anneye doğum parası verildiği gibi borcu olana doğum parası da verilmektedir. Bu durumu bu gibi temel hayat kaygılarına yaklaştırmanın hiçbir mantığı bulunmuyor. Kredi notu ve kredi borçları bu ödeneğin alınmasında hiçbir sorun teşkil etmemektedir. Bu yönden hiçbir kaygı beslemeyin.

Doğum Parası Sorgulama 2020

Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama Başvuru Sonucu Öğrenme

Doğum Parası İçin E-Devlet Üzerinden Sigorta Sorgulama 

Doğum parası almak istiyorum diyenlerin ilk olarak ailecek hangi sigorta bünyesinde olduklarını tespit etmeleri gerekmektedir. Bunun için de E-Devlet sorgulaması yapmak yeterli olacaktır. E-Devlet sorgulaması sonrasında kişi hangi sigorta grubunda olduğunu kolayca öğrenebilir. Bu sorgulamayı yapmak ve diğer (doğum parası yattı mı sorgulama dahil) devlet işlerinden de faydalanmak için E-Devlet şifresi almanız gerekir. PTT şubelerine giderek 2 TL karşılığında bu şifreyi alabilirsiniz.

Doğum Parası Kime Verilir? Doğum Parasını Kimler Alabilir? Şartları Nelerdir?

Doğum parası almak için bazı şartları taşımanız gerekmektedir. Doğum parası şartları doğumu yapan kişinin taşıması uygun olabileceği gibi çocuğun babasının da taşıması uygun olacaktır. Bu konuya aşağıdaki alt başlıklardan cevap alabilirsiniz. Sigortasız anneye doğum parası için babanın belli başlı kriterleri karşılaması gerekmektedir. Aksi takdirde devlet kurumları tarafından bu yardıma onay verilmez ve doğum parası alamazsınız.

Süt Parası Nasıl Alınır?

Süt Parası Sorgulama

Doğum Parası Alma Koşulları

Doğum Parası Sorgulama

Babaya Doğum Parası Verilir Mi?

Babaya doğum parası elbette ki verilebilmektedir. Anne tarafından işleyen bir sigorta bulunmuyorsa bu durumda baba adından yapılan başvurularla ödeme alınabilir. Sigortası olmayan anneye doğum parası verilmesi adına yapılan başvurularda, babanın sigortalı olması şartı aranmaktadır. Mensup olunan sigorta türüne göre, babanın aşağıda yer alan şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Eğer anne sigortalı ise, bu durumda aynı şartları anne de yerine getirmek zorundadır. Aksi takdirde doğum parası ödeneği alınamaz.

4A Sigortalı Anneye/Babaya Doğum Parası Şartları

4A sigortalı olanlar için doğum parası alma şartları farklı ilerlemektedir. 4A sigortalıya doğum parası vermek isteyen devlet şu şartı öne sürmektedir. Devlet der ki; “Kişinin doğumdan bir yıl öncesinde en az 120 günlük kısa pirim ödemesine sahip olması gerekir.” Bu şart sağlanmadığı sürece kişiye sigortası durumundan doğum parası verilmemektedir.

4B Sigortalı Anneye/Babaya Doğum Parası Şartları

Doğum parası şartları arasında yer alan bir diğer konu ise 4B sigortalı kişileri kapsamı altına almaktadır. Bu kişilerin de yine doğum süresinden bir yıl öncesinde 120 günlük pirim ödemesi yapılmış olmalıdır. Ayrıca 4B sigortalılar için doğum parası başvurusu yapıldığında, teknik borçların tamamı da ortaya konulmaktadır. Genel Sağlık Sigortası dahil hemen her türlü sigorta borcu olması durumunda süt parası alma hakkınız yok olur!

Doğum Parası Almak İsteyen Yabancı Uyruklu Anne ve Babalar

Doğum parası almak isteyen yabancılar için de devlet kanunları belli başlı olanaklar tanımaktadır. Bu olanaktan faydalanmak için çocuğun anne veya baba tarafından öz “Türkiye Vatandaşı” olması gerekmektedir. İki tarafında yabancı uyruklu olup, Türkiye’de ikamet ediyor olmaları doğum parası almalarına yeterli sayılmaz. Suriyelilere doğum parası devlet tarafından “Türkiye Vatandaşı olan biriyle evlenmeleri” durumunda verilmektedir.

Vefat Eden Çocuk İçin Doğum Parası Alınır Mı?

Doğum parası alma şartları arasında yasal sınırlara göre belli kısıtlamalar bulunmaktadır. Doğum parası alınmak isteniyorsa, bebeğin yaşıyor olması gerekmektedir. Bebek yaşamadığı takdir doğum parası alamazsınız bu tamamen yasaldır. Bu nedenle itiraz hakkınız da bulunmamaktadır.

Doğum Parası Ne Kadar? Hangi Çocuğa Ne Kadar Doğum Yardımı Yapılır?

Doğum yardımı miktarı her çocuk için farklılık göstermektedir. İlk çocuk ve sonrasın için giderek artış gösteren bu yardım, annelerin doğum sonrasında ki masraflarını karşılamak maksadıyla verilmektedir. Doğum parası kaç TL diye soranlar için aşağıda yasal sınırlar içerisinde verilen çocuk sayısına göre doğum parası miktarlarını derledik. İşte sayısına göre doğum parası miktarları:
İLK ÇOCUKTA 300 TL

İKİNCİ ÇOCUKTA 400 TL

ÜÇ VE SONRASINDA 600 TL
Devlet, yukarıda da görüldüğü üzere çocuk sayısı arttıkça daha fazla devlet yardımı vermektedir. Doğum yapana yardım konusunda devletin bir tek yardımı bu değil. Birçok farklı yardım da sunuluyor.

Doğum Parası Zam Alır Mı? Doğum Parası Zammı Ne Zaman Olur?

Doğum parası zam alabilen bir devlet yardımıdır. Hemen her devlet ödeneği gibi, yıllık masraf, maliyet ve enflasyon oranlarına göre bu gibi yardım paraları da zam almaktadır. Bu zam genel olarak her yılın başında bir oran olarak belirlenmektedir. Sonrasında ilgili kurul kararınca yılın belli bir döneminde uygulamaya alınmaktadır. Bu noktada yeni doğum yapana yardım parası için net bir zam tarihi verilemez. Ancak her sene istisnasız olarak bu yardıma zam yapılmaktadır.

Doğum Parası Başvurusu Nereden Yapılır? Nasıl Yapılır?

Doğum parası yardımı başvurusu için devletin yardım odaklı olarak kurdukları kurumlara başvuru yapmanız gerekmektedir. Doğum parası başvurusu için aşağıdaki merkezlere gitmeniz yeterli olacaktır. İşte başvuru kurumları:

  • Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf temsilleri
  • Memurlar için kurumun personel yönetim birimi
  • Diğerleri için Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinden yardım alabilirsiniz.
Doğum Parası Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Doğum parası başvurusu için gerekli evraklar arasında yüksek ve zor temin edilen bir evrak bulunmamaktadır. Bu doğum yardımı başvurusu için anne veya babanın kimliğiyle birlikte çocuğun kimliğini götürmeniz de yeterli olacaktır. Çocuğun kimliği henüz çıkmadıysa, doğum belgesi de yasal geçerlilik süresi içerisinde size yardımcı olacaktır. Doğum parası evrakları bu şekildedir.

Doğum Parası Başvuru Dilekçesi Örneği Gerekli Midir?

Doğum parası başvurusu için herhangi bir ön hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Doğum parası dilekçesi adı altında birçok örnek metin bulunsa bile, devlet kurumları zaten hazır şekilde bu dilekçeleri ilgili toplanma alanlarında bulundurmaktadır. Bu nedenle doğum parası dilekçe örneği adı altında herhangi bir çıktı almanız gerekmez. İlgili kurumlardan bir tanesine gitmeniz durumunda size bu dilekçelerden verilecektir.

Doğum Parası Nereye Yatar? Hangi Bankadan Çekilir? Ne Zaman Çekilir?

Doğum parası yattı mı sorusu başvuru yapan hemen herkes tarafından sorulmaktadır. Bu sorunun temel cevabı ise kurumlar tarafından verilmektedir. İlk olarak şunu netleştirelim. Bu ödenek başvuru yapan kişinin adına PTT hesaplarına yatırılmaktadır. PTT hesapları üzerinden kişi kimliğiyle birlikte giderek doğum parası çekme işlemini kolayca yapabilir. Para çekme sürecinde herhangi bir ek ücret talep edilmeyecektir.

doğum-parası

doğum-parası sorgulama ve başvuru

Doğum Parası Başvurudan Kaç Gün Sonra Hesaba Yatar?

Doğum parası kaç günde yatar sorusunun da cevabını kısaca verelim. Bu ödenek diğer yardımlara göre daha hızlı bir şekilde tahsis edilmektedir. Genel olarak başvurudan 10 gün sonra olumlu görülmesi durumunda kişinin hesabına yatırılmaktadır. Doğum parası sorgulama olanağınız bulunmaktadır. Her seferinde PTT şubelerine gitmeden kolayca sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Bunu da son olarak bir alt başlıkta siz değerli okurlarımız için anlattık.

Doğum Parası Yattı Mı Sorgulama Yöntemi (ücretsiz)!

Doğum parası sorgulama hemen her başvuru yapan aday tarafından merak edilmektedir. Bunun ilk yolu hiç şüphesiz direkt olarak PTT şubelerine gitmek olabilir. PTT şubelerine gidiyor olmanız durumunda kimliğinizi göstererek vezne sırasına göre sorgulama yapabilirsiniz. Ancak doğum parası E-Devlet sorgulama aracı sayesinde, doğum paranızın yatıp yatmadığını kolayca E-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için en başta anlattığımız şifre alma kısmına tekrar göz atınız. Bu aşama sonrasında E-Devlet ekranına ulaşın ve sorgulama alanından SGK odaklı işlemlere odaklı olarak doğum parası sorgulama işlemine gelin. Buradan sorgulama yapabilirsiniz.

 


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.