SGK Bilgi

Çalışan Anneye Doğum Parası

SGK
16.08.2018
417
Çalışan Anneye Doğum Parası

Çalışan kadına doğum parası yardımı devlet tarafından karşılıksız olarak verilmektedir. Şartları taşıyan hemen her kadın doğum parası almak için ilgili kurumlara başvuru yapabilir. Çalışan kadınların doğum paralarını alma durumlarına ek olarak izinleri ve yaptırım boyutları da bulunmaktadır. 

Doğum parası almak istiyorum ama çalışıyorum diyenler hanımefendiler için, Sosyal Güvenlik Kanunu olarak nitelik kazandırebileceğimiz 5510 sayılı kanun hemen her türlü hakkı sağlamaktadır. Burada çalışan ve çalışmayan kadınlar için temel tüm haklar yer almaktadır. Yeni doğum yapan kadınların ihtiyaçlarını hızlıca ve zorlanmadan giderebilmeleri için 3 aşamalı olarak devlet yardımı verilmektedir.

Nakdi Yardım Sorgulama | Nakdi Yardım Nasıl Alınır?

Doğum parası almak gelir ve sigorta kapsamında yeni doğum yapan her kadının hakkıdır. Çalışan kadınların alabildiği bu yardımı çalışmayan kadınlarda alabilmektedir. Bu yardım tamamen karşılıksız olarak sunulmaktadır. Memura doğum parası verildiği gibi, hemen her türlü özel sektör çalışanına ve işçisine de ödenek sunulmaktadır. Burada doğum yapan her kadın eşit tutulurken, devlet tarafından yapılan yardımların objektif olduğu bilgisi vurgulanmaktadır. 

Doğum Parası Nasıl Alınır? 5 Adımda Doğum Parası Alma

Doğum Parası Alma Koşulları

Doğum Parası Nedir? Ne Kadar? Doğum Parası Alma Şartları

Çalışan Kadına Doğum Parası 2020

Çalışan kadın doğum izni kullanma hakkına sahiptir. Bu hak tüm sosyal sigortalı olarak çalışan kadınlara verilmektedir. Çalışan kadına doğum parası hakkı verildiği gibi bu hak da yine refah seviyesinin yükseltilmesi maksadıyla verilmektedir. Çalışan kadın, izin hakkını iki şekilde kullanabilmektedir. Dilerseniz doğum yapan kadına verilen izin süresi hakkında yasal olarak kullanılabilirlik arz eden süreye göz atalım.

DOĞUM ÖNCESİ 8/3 HAFTA | DOĞUM SONRASI 3-13 HAFTA

Yukarıda da görüldüğü üzere, doğum yapan çalışan kadına verilen haklar arasında yer alan doğum izni, tam anlamıyla resmi kaynaklardan kesinlik bildirerek belirlenir. Doğum yapan kadına izin hakkı doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olarak tanınmaktadır. Bu süre 2. şekilde de kullanılabilir. Kişinin Doğumdan 3 hafta öncesinde izin alması mümkündür. Ancak bunun için:

  • Doktordan, “doğum öncesinde çalışabilir.” raporu alınmalıdır.
  • İş gücüne mani olan aksaklık ve etkenler meydana gelmemelidir.
  • Kişinin doğum öncesinde ki izninde başlangıç itibariyle işten çıkarılmaması gerekir.
  • Kişinin işveren tarafından bu izne hak kazanması gerekmektedir.

Doğum Parası Sorgulama 2020

Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama Başvuru Sonucu Öğrenme

Çalışmayan Kadın Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum parası almak istiyorum diyen kadınların, bir diğer bilmeleri gereken konu doğum sonrası ücretsiz izin uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Devlet, kadına 6 aya kadar ücretsiz izin hakkı vermektedir. Burada izin sonrasında işveren tarafından işe alım garantisi verilmemektedir. Bunu kurumunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Yine devlet tarafından süt parası ve emzirme parası olarak bilinen ödenek de yeni doğum yapan hanımlara verilmektedir. Süt parası adı altında hazırladığımız içeriğe, kesinlikle göz atmalısınız.

SSK güvencesi altında çalışan kadınlar, maaş karşılığı aldıkları izinlerde günlük gelir üzerinden maaş alırlar. İzinli olan dönemde günlük ücretin 3’te 2’si analık ödeneği olarak kişiye maaş olarak verilmektedir.

Çalışan Anneye Doğum Parası Ne Kadardır?

Çalışan kadın ile, çalışmayan kadın arasında herhangi bir ücret farkı bulunmamaktadır. Ücret üzerinde yaşanan değişiklik, tamamen doğan çocuk sayısına ve çocuk sırasına göre değişmektedir. Çalışana doğum parası kaç TL sorusunu soranlar için aşağıda bir ücret tablosu hazırladık. Aşağıdaki tabloya göre ne kadar ücret alabileceğinizi bulabilirsiniz.

PTT Çoçuk Parası Sorgulama

Kaymakamlık Çoçuk Parası Sorgulaması 2019

Çoçuk Parası Ne Zaman Yatar? Çocuk Parası Yattı mı? Sorgulama

TEK ÇOCUKLU DOĞUMLARDA

  • İLK ÇOCUKTA –> 300 TL
  • İKİNCİ ÇOCUKTA –> 400 TL
  • ÜÇÜNCÜ VE SONRAKİ ÇOCUKLAR –> 600 TL

İKİZ ÇOCUKLU DOĞUMLARDA

  • HER DOĞUMDA 700 TL

ÜÇÜZ ÇOCUKLU DOĞUMLARDA

  • HER DOĞUMDA 1300 TL

Doğum Parası Alma Şartları (SGK ve SSK)

Doğum parası almak istiyorum diyenler için ilk olarak sigorta farkının pek de etkili olmadığı bilgisini verelim. Hali hazırda zaten çalışıyorsanız ve doğum neticesiyle işinizi bırakmayacaksanız burada hiçbir problem yok. Öncesinde işini bırakanlar için doğum parası almanın tek bir şartı bulunmaktadır. Bu şart ise şu şekildedir:

“Doğum parası almak isteyen annenin, doğum tarihinden itibaren geçerli olan bir yıl boyunca 120 günlük pirim ödemesinin yapılması gerekmektedir.”

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) | Süt Parası Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Süt Parası Sorgulama 2020

Çalışan Anneye Doğum Parası

Bu şartı taşımayan kişilere doğum parası verilmez. SSK bünyesinde sosyal güvence sahibi olan annelerin, kesinlikle sigorta borcu barındırmaması gerekmektedir. Bu süreçte kurumunuzla görüşme içerisinde olmanız önerilmektedir. Genel Sağlık Sigortası da yine borçlanma statüsü altında yer almaktadır. SGK çatısı altında olup, özellikle devlet memuru konumunda olan kişiler bu gibi sınırlamaları hiç kafalarına takmasınlar. Her türlü ödemeleri alabilirler.

Doğum Parası Nereden Alınır? Nasıl Başvurulur? 

En yakın Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü bu işlem için size yardımcı olacaktır. En temel başvuru olanağı sunan kurum burasıdır. Bazı durumlarda Sosyal Yardımlaşma Vakfı adı verilen kuruluşlarda destek olabilmektedir. Burada başvuru yaparken yanınızda çocuğun kimliği ile birlikte başvuru yapan ebevyn kimliği olması yeterlidir. Başvuru sürecine kadar çocuğun kimliği çıkmadıysa, doğum belgesi de bu durumda ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Bu süreç sonrasında genellikle doğum parası ödeneği 10 gün içerisinde adınıza açılan PTT hesabına yatırılmaktadır. Yatırılan bu ücret akabinde sizler de gidip bu parayı hemen tahsil edebilirsiniz. Bunun için başvuru yapan annenin gidip, ilgili PTT şubesinden kimlik karşılığında parasını alması gerekmektedir. PTT şubesine giderken kimliğinizi kesinlikle yanınıza aldığınızdan emin olmanız gerekmektedir.

Doğum Parası E-Devlet Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet şifresini almadan doğum parası sorgulama işlemini yapamazsınız. Bu şifreyi en yakın PTT şubesinden, 2 TL karşılığında sadece kimliğinizi vezne görevlisine vererek alabilirsiniz. PTT doğum parası sorgulama işlemi için de hizmet verecektir. O kuruma gittiğinizde başvuru sonrasında yine sorgulama yapabilirsiniz. Eğer hali hazırda bir E-Devlet giriş şifresi sahibiyseniz, bu durumda E-Devlet hizmet arama çubuğuna “doğum parası” yazmanız yeterli olacaktır. Sonrasında size gerekli kurum adı altında bu sorgulama ekranı sunulacaktır. Doğum parası sorgulama ekranı üzerinden olumlu sonuç aldıysanız yukarıdaki gibi en yakın PTT şubesine giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.