SGK Bilgi

Doğum Parası Sorgulama 2020

SGK
06.08.2018
284
Doğum Parası Sorgulama 2020

Doğum parası sorgulama işleminin nasıl yapılacağından önce doğum parasının ne olduğuna değinelim. Çalışan kadınların doğum yapması halinde, SGK tarafından uygun şartlar yerine getirildiği takdirde uygulanan doğum parası yardımıdır. Analık geçici iş göremezliği, SSK doğum parası ve analık parası olarak yapılan ödenektir. hamilelik sürecinde çalışmakta olan bir kadının doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta süresince çalıştırılması yasaktır. Çoklu gebelikte (İkiz-Üçüz) bu süreye 2 hafta daha eklenir ve 10 haftaya çıkar. Bu süre zarfını gözetmek istemeyen kadın çalışmaya devam etmek isterse doktordan çalışabilir raporu alarak doğumuna 3 hafta kalana kadar iş hayatını sürdürebilir.

Bu tarz durumlarda doğum öncesi çalışmadığı 3 hafta, doğum sonrası 8 haftaya ilave edilir ve doğum yaptıktan sonra 13 hafta izinli sayılabilir. Bu izinlere ek olarak kadın çalışanlar diledikleri takdirde 6 ay ücretsiz izin kullanabilirler. Fakat bu izin dönüşünde kadın vatandaşlarımızın çalıştırılıp, çalıştırılmayacağı işverenin kararına bağlıdır. Doğum parası almak için,  Doğum öncesi izinin başladığı tarihte sigortalılık süresinin devam etmesi gerekir.

Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Doğum parası sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Doğum Parası sorgulama yapmak isteyenler E-devlet şifreleri ile alacakları miktarı öğrenebilirler. Düzenlenen yasal mevzuata göre, ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için 600 TL ödenmektedir. Bu durum ikiz veya üçüz çocuklarda farklılık göstermektedir. İkiz çocuğu olan bir anne ilk doğumunda 700 TL alırken üçüz doğuran bir anne 1.300 TL alacaktır.

İlginizi Çekebilir;

Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama Başvuru Sonucu Öğrenme

Çoçuk Parası Ne Zaman Yatar? Çocuk Parası Yattı mı? Sorgulama

Doğum parası sorgulama yapabilmek için E-devlet sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra açılan ekranda T.C numaranızı ve e-Devlet şifrenizi ilgili alanlara yazarsanız girişinizi tamamlamış olacaksınız. İsterseniz Arama kısmından dilerseniz de E-Hizmetler kısmından, “4A/4B iş göremezlik ödemesi” hizmet kısmından işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.  Doğum parasının ödenmesi için mernis kayıtları esas alınmaktadır.

dogum-parasi-ptt

dogum-parasi-ptt

E Devlet Doğum Parası Sorgulama

Çalışan kadınlara doğum yapmaları durumunda devlet tarafından Doğum parası yardımı yapılmaktadır. Genel olarak adına ‘Geçici iş göremezlik’ dedikleri bu durumda doğum yapan birey doğum öncesinde ve sonrasında 8 hafta kadar işten uzak kalmaktadır. Bu süre doğum yapan kadınlar için maddi desteklerin kesilmemesi adına önem teşkil etmektedir.

E-devlet doğum parası sorgulama, işlemi için bireylerin şifre alması yeterlidir. E-devlet doğum parası sorgulama ekranında herhangi bir ücret görmeyen kişiler bazı şartları yerine getirdiğinden emin olmalıdır. Doğum parasını alabilmek için bir takım şartlar vardır; Doğum yapan kişi doğum öncesinde 3 ay (90) çalışmış olması gerekiyor. Çalıştıkları iş yerinden vizite kağıdı ve hastaneden aldığı doğum raporu ile SGK’ya bildirmeleri gerekiyor. Diğer işlemlerin tamamı SGK üzerinde halledilir ve ödeme hesabınıza yansır. E-devlet doğum parası sorgulama işlemini tamamlamak için sisteme giriş yapmanız ve ardından e-Hizmetler alanından “4A/4B İş göremezlik Ödemesi” sekmesine tıklayıp açılan pencerede doğum parası sorgulaması yapabilirsiniz.

Kaymakamlık Çoçuk Parası Sorgulaması

Doğum Parası

Süt Parası

TC ile Doğum Parası Sorgulama

TC ile doğum parası sorgulama işlemi e-devlet hizmetleri üzerinden kolay bir şekilde yapılmaktadır. TC ile doğum parası sorgulama işlemini dilerseniz SGK’nın sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Bu işlemleri hızlı bir şekilde tamamlayıp doğum parasının yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz fakat öncesinde bazı şartları yerine getirip getirmediğiniz öğrenmeniz gerekiyor.

TC ile doğum parası sorgulama yaptınız ve paranızın yatmadığını gördüğünüz bu durumda kontrol etmeniz gereken bazı hususlar olacaktır. Nedir bunlar; Anne ve ya babanın son bir (1) sene içinde en az 120 gün prim sigortasının ödenmesi gerekiyor diğer hususta sigortalılık çıkış tarihi, doğum izninden sonra olmaması gerekmektedir. Bu konularda tereddüdünüz yoksa doğum raporu ve vizite kağıdı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Ardından TC ile doğum parası sorgulama işlemini e-devlet’e giriş yaparak e-hizmetler sekmesinde “iş göremezlik ödeneği” sekmesinde bulabilirsiniz.

Çoçuk Parası Kaç Yaşına Kadar Ödenir? Çocuk Parası Ne Kadar?

Çalışmayan Kadın Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Sigortalı olarak çalışmakta olan erkeğin, sigortalı olmayan karısı doğum parası almak isterse kocasının doğumdan önce bir sene içerisinde 120 gün prim ödeme şartı aranır. Çalışan kadın vatandaşlarımız ise doğum raporu, vizite kağıdı ile SGK’ya başvuru yapar ve işlemler tamamlandığında gidip parasını alabilir.

Çalışan kadınlarımız için bu durum biraz daha farklıdır. Çalışan hamile kadınların bazı şartları yerine getirmiş olması gerekir. Belirtilen süre zarfında iş yerinde çalışmıyor olması doğumdan 8 hafta önce ve sonrasında iş yerinden doğum için almış olması gerekiyor. Doğum öncesinde başlayan izninin, izin başlangıç tarihte sigortalılık süresinin sona ermiş olmaması. Doğumdan önce son bir içinde 90 (Doksan) gün kısa vadeli sigorta priminin ödenmiş olması. Doğumun gerçekleşmiş olması şartlarına karşılayanlar Doğum parası alabilir.

dogum-parasi-ne-kadar

dogum-parasi-ne-kadar

Doğum Parası Ne Kadardır?

Bakanlık tarafından doğum parası ne kadardır sorusuna 2020 yılında net bir cevap gelmemiştir. Mayıs 2015’te düzenlenen yönetmeliğe göre ödemeler yapılmaktadır. Doğum parası ne kadardır doğum anne ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için 600 TL yardım almaktadır. İkiz ve üçüz doğum yapan anne çocukların sayısı kadar toplam para almaktadır. Doğum parası ne kadardır, ikiz doğuran bir anne 300+400=700 TL para alırken, üçüz doğum yapan bir anne 300+400+600=1.300 TL alacaktır.

Bu tutarların belirlenmesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ortak bir çalışma yürütmektedir. Doğum parasından yararlanmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kartlı olmak gerekmektedir. Anne ya da baba’nın TC vatandaşı olması durumunda doğum parası almaya hakkı vardır.

Doğum Parası Babaya Verilir Mi?

Doğum parası babaya verilir mi, doğum yardımı, baba ve annenin her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı olması halinde anneye ödenir. Doğum yardımı annenin vefat etmiş olması ya da Türk vatandaşı olmaması halinde Türk vatandaşı olan babanın nüfus kayıt örneği esas alınarak babaya yapılır.  Doğum parası babaya verilir mi doğum parasını babaya verilmesi için yukarıda belirtilen hususların gerçekleşmesi gerekir. Aksi takdirde Doğum parası babaya verilir mi sorusunun cevabı ‘hayır’ olacaktır.

Doğum parası yardımı doğrudan annenin adına yatırılır ve anne kimliği ile giderek PTT’den bu parayı çekebilir. Doğum parasının yatıp yatmadığını e-devlet sistemi üzerinden görmeleri mümkündür.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.