SGK Bilgi

Doğum Parası Nedir? Nasıl Alınır?

SGK
01.08.2018
184
Doğum Parası Nedir? Nasıl Alınır?

Doğum parası nedir? Doğum parası nasıl alınır? Pek çok kişi bilmiyor ama devlet doğan her çocuk başına ailelere ödeme yapıyor. Peki, aileler hangi şartlarda bu ödemeleri alabiliyorlar? Bu haktan nasıl faydalanabileceksiniz? Anne ve babaların bilmesi gereken detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Doğum yapan anneye yönelik devlet tarafından yapılan farklı ödemeler mevcut, bunlardan biri olan doğum yardımı 15 Mayıs 2015’ten bu yana istisnasız her çocuk için ödeniyor. Bugüne kadar doğum parası adı altında ailelere ödenen para miktarı 1,2 milyar lirayı geçmiş durumdadır.

Doğum parası nedir?

Doğum parası, yeni doğan bebeklerin ailelerine devlet tarafından yapılan yardımdır. Bebeğiniz için ilk altını devlet takıyor diyebiliriz.

Ailenize yeni katılan ilk bebek için 300₺, 2. bebek için 400₺, 3 ve sonraki her bebek için ise 600₺ olarak yapılmaktadır.

Doğum parası nasıl alınır?

Doğum parası almak isteyen ebeveynler başvuru formunu doldurarak ve diğer gerekli evraklarla (doğum kâğıdı, hem anne hem tüm çocuklara ait nüfus cüzdanı fotokopisi vb.)birlikte Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı veya Sosyal Yardım Müdürlükleri’ne başvurabilirler.

Eğer herhangi bir kişi doğum yardımından yanlış ve yersiz yararlanmış ise, ödemenin yapıldığı tarihten tahsil tarihine kadar gecikme zammı ile birlikte geri ödemek zorundadır. Gerekirse icara takibi de yapılabilir.

Eğer doğum yardımıyla ilgili gerçeğe aykırı beyan yani sahteciliğe yönelik bir durum söz konusu ise bu takdirde ilgili kişiler hakkında Türk ceza kanununa göre tahkik yapılması söz konusudur.

İlginizi Çekebilir; Doğum Parası Sorgulama 2020

Doğum parası almak için gereken şartlar nelerdir?

Çocuğun yeni doğmuş olması, anne veya babanın Türk vatandaşı olması ve doğum yardımı için talepte bulunulması bu yardımı almak için yeterlidir. Doğum yardımı ölü doğan bebekler için yapılmamaktır.

Başvuru yaparken doğum raporu, başvuru formu ve çocuğunuzun kimlik fotokopisini beraberinizde götürmeniz gerekiyor. Doğum yardımı alabilmek için herhangi bir iş yerinde çalışma şartı aranmıyor.

Doğum parası evlat edinilen çocuklar için verilmemektir. Ancak diyelim ki ilk çocuğunuzu evlat edindiniz, ancak daha sonra kendi çocuğunuz dünyaya geldi. Bu durumda yenidoğan çocuğunuz 2. çocuk olacağı için 400₺ olarak yardım alabileceksiniz.

dogum-yardim-parasi

dogum-yardim-parasi

Doğum parası başvurusu nasıl yapılır?

Başvurular, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Sosyal hizmet merkezleri ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımız için büyükelçilikler ve konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler doğum yardımı parası alabilmek için başvurularını çalıştıkları kurumlara yapmaları yeterlidir.

Doğum Parası Alma Koşulları

Başvurular şahsen yapılabileceği gibi iadeli taahhütlü posta ya da kargo ile de yapılabilmektedir. Başvuru formu Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı sitesinden edinilebilir.

Doğum parası ile ilgili detaylı bilgi isterseniz ALO 183 veya 144’ü arayabilirsiniz.

Doğum parası babaya verilir mi?

Doğum yardımı anne ve babanın sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılır. Eğer anne vefat etmiş ise veya Türk vatandaşı değilse bu durumda yardım babaya yapılmaktadır.

Doğum yardımı bakanlıkça yapılan zorunlu hallerde babaya verilebilecek, vergilendirilmeyecek ve haciz edilemeyecek.

İlginizi Çekebilir; Doğum Parası Nasıl Alınır? 5 Adımda Doğum Parası Alma

Doğum parası kimlere verilir?

Doğum yardımları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan anne veya babaya yapılıyor. Eğer anne yabancı uyrukluysa veya hayatta değil ise doğum yardımı babaya yapılıyor.

Doğum yardımı yurt dışındaki Türk vatandaşlarına da yapılıyor.

Anne ve baba her ikisi de vefat etmişse, bu takdirde kanuni temsilcilerine doğum yardımı yapılması öngörülüyor.

Kamuda çalışan işçi ve memurlar da bu doğum yardımından yararlanabilecekler. Kamuda çalışan işçi statüsündeki toplu iş sözleşmesinde veya bireysel iş sözleşmesinde bir doğum yardımı miktarı öngörülmüş ise bu miktar yeni çıkan düzenlemeye göre alınacak yardımdan az ise aradaki fark ödeniyor yüksekse hiçbir şekilde ödeme yapılmıyor.

Devlet memurları açısından ise kendi kanunlarında doğum yardımıyla ilgili veya başka bir adla düzenleme olsa dahi bu kanundan sonra eski mevzuata dair herhangi bir ödeme yapılmayacak. Yeni mevzuata göre devlet memurları da bu yardımdan faydalanabilecek.

İlginizi Çekebilir; Çalışmayan Kadın Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum yardımı ödemeleri net olarak yapılacak. Dolayısıyla herhangi bir gelir vergisi damga vergisi kesintisi söz konusu değil. Aynı şekilde bu yardım tutarları hiç bir şekilde haciz edilemeyecek. Böyle bir güvence var.

İlginizi Çekebilir;

Çoçuk Parası Ne Zaman Yatar? Çocuk Parası Yattı mı? Sorgulama

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) | Süt Parası Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. nermis sarı dedi ki:

    biz de çocuk parası alabiliyormuşuz öğrenmiş olduk teşekkürler