SGK Bilgi

Şartlı Gebelik ve Doğum Yardımı Nedir ? Nasıl Alınır ?

Şartlı Gebelik ve Doğum Yardımı Nedir ? Nasıl Alınır ?

Şartlı Gebelik ve Doğum Para Yardımı Nedir, Nasıl Alınır? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde Aile ve Sosyal Hizmet Müdürlükleri aracılığı ile ihtiyaç sahibi ailelere bir çok sosyal yardım yapılmaktadır. Bu sosyal yardımlar Engelli, Yaşlı ve çocuklu aileleri kapsamaktadır. Çocuklu ailelere yapılan yardımlar çoğunlukla maddi sıkıntı çeken ailelere bir nebze nefes aldırmayı amaçlar. Bazen de henüz çocuk doğmadan gebelik sırasında bu yardıma ihtiyaç duyulur. Daha çok parasal ağırlıkta yapılan yardımlardır. Bununla birlikte sağlık yardımları da vardır. Zaten son çıkan kanunlarla sağlık güvencesi olmayan vatandaşımız kalmamıştır. Gönül ister ki kimse bu yardımlara muhtaç yaşamadan maddi açıdan ferah bir hayat sürebilsin. Bu günlerin geleceği günleri iple çekiyoruz. Yazımızda ihtiyaç sahibi annelerin gebelik ve doğumda alabilecekleri nakdi yardımlardan bahsedeceğiz.

Şartlı Gebelik ve Doğum Para Yardımı Nedir ?

Şartlı Gebelik Yardımı, nüfusun ekonomik güçlükler nedeniyle temel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayan ve 3294 Sayılı Kanun kapsamında muhtaçlığı MH tarafından onaylanmış hanelere yönelik şartlı bir yardım programıdır. Şartlı Gebelik Yardımı programında hak sahiplerine yalnızca, fayda sahibi çocukların veya gebe/lohusa bayanların Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen sağlık takip, kontrol ve izlem gibi bazı temel sağlık gerekliliklerini yerine getirmeleri koşuluyla ödeme yapılır. Doğum yardımı ise, gebelik yardımından yararlanan ve doğumunu yetkili hastanelerde gerçekleştiren vatandaşlarımıza doğum belgelerini ikametgâhının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına ilettiği takdirde tek sefere mahsus yapılan nakdi yardımdır.

İlginizi çekebilir;

Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı

Sosyal Yardımlaşma Yakacak Yardımları

Sosyal Yardımlaşma Barınma Yardımları

Sosyal Yardımlaşma Gıda Yardımları

Şartlı Gebelik ve Doğum Para Yardımı Kimlere Verilir ?

Şartlı Gebelik Yardımı programında hak sahiplerine yalnızca, fayda sahibi çocukların veya gebe/lohusa bayanların Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen sağlık takip, kontrol ve izlem gibi bazı temel sağlık gerekliliklerini yerine getirenlere ve gebelik yardımından yararlanan ve doğumunu yetkili hastanelerde gerçekleştiren vatandaşlarımıza doğum belgelerini ikametgâhının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına iletenlere ödenmektedir.

Şartlı Gebelik ve Doğum Para Yardımı Şartları Nelerdir ? 

  • Maddi durumunuz yetersiz olmalıdır.
  • Sigortanız olmamalıdır.
  • Ekstra geliriniz olmamalıdır.
  • Muhtaç belgesi sahibi olmanız gerekir.
  • Hanenin muhtaç durumda olduğunun MH kararıyla tespit edilmesi gerekmektedir.
  • Hamilelik döneminde annenin düzenli olarak muayene olması, hastanede doğum yapılması ve gebelik süresi içerisinde başvuru yapılması
  • Doğum belgelerini ikametgâhının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına iletilmesi

Bu yardımın alınabilmesi için annenin düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırması gerekir. Aksi taktirde ödenen yardımlar kesintiye uğrar. 
 

Şartlı Gebelik ve Doğum Para Yardımı Nasıl ve Nereye Yapılır ?

Başvurular resmi olarak ikamet edilen yerdeki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına yapılır. Başvuru yapan kişinin daha önce Vakıfta kaydı bulunmuyor ise Vakıf tarafından istenen ‘Hane Başvuru Kayıt Formu’, ‘Sorgu Dilekçesi’ ve ‘Şartlı Gebelik ve Doğum Hak sahibi Sözleşmesi’ formlarını doldurarak teslim edilmesi yeterlidir. Daha önceden Vakfa kayıtlı olan ailelerden ise ‘Şartlı Gebelik – Doğum Hak sahibi Sözleşmesi’ ile birlikte yardım başvuru dilekçesi alınmak suretiyle müracaatı tamamlanır.

Şartlı Gebelik ve Doğum Para Yardımı Ne Zaman Kesilir ?

Şartlı Gebelik ve Doğum yardımından faydalanan annenin;

  • Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu tarihlerde sağlık kontrollerinin yaptırılmaması,
  • Yetkili Hastanelerde Doğum Yapılmaması
  • Yardım kaydının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına haber verilmeksizin ikamet adresinin değişmesi,
  • Annenin sigortalı bir işte çalışmaya başlaması,
  • Babanın sigortalı bir işte çalışmaya başlaması,
  • Hanesinin Mütevelli Heyeti tarafından muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının tespit edilmesi,
  • Vefat etmesi,
  • Hak sahibi ebeveyninin vefat etmesi,

halinde yardım durdurulur.

Şartlı Gebelik ve Doğum Para Yardımı Ödemeleri Ne Zaman Yapılır ?

Şartlı Sağlık Yardım Programı hak sahibi ödemeleri yılın tek ayları olan; Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında yapılacaktır. Ödemeler, takvime bağlı ve periyodik olarak ilgili ödeme aylarının 24’ü ile 28’i arasında yapılmaktadır.

Buna göre,  T.C. kimlik numarasının son rakamı;

‘0’ olanlar ilgili ödeme ayının 24’ünde,

‘2’ olanlar ilgili ödeme ayının 25’inde,

‘4’ olanlar ilgili ödeme ayının 26’sında,

‘6’ olanlar ilgili ödeme ayının 27’inde,

‘8’ olanlar ilgili ödeme ayının 28’inde, ödemelerini alabileceklerdir.

Ödeme günü hafta sonu Cumartesi gününe denk gelenler Cuma gününden itibaren ödemelerini alacaklardır. Ödeme günü hafta sonu Pazar gününe denk gelenler ise, Pazartesi gününden itibaren ödemelerini alacaklardır. 

Şartlı Gebelik ve Doğum Para Yardımı Nasıl Sorgulanır ?

Sorgulama işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Sisteme girildikten sonra arama bölümüne “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” yazılmalıdır. Sorgulamalarda eğitim, muhtaçlık maaşlarını sorgulaması yapılabiliyor. Ödemeler yapılmazsa ALO 183 hattı arayarak da sorgulama yapılabiliyor.

E- Devlet sisteminden Sırayla;

  • E- hizmetler,
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,
  • Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama

şeklindedir .

 Şartlı Gebelik ve Doğum Para Yardımı Ne Kadar Ödenir ?

Yukarıda bulunan şartların eksiksiz yerine getirilmesi durumunda Gebelik döneminde, Doğumda ve Doğumdan sonra ki Lohusalık Döneminde nakdi yardım yapılmaktadır.

  • Doğumun yetkili hastanede gerçekleşmesi halinde 1 kereye mahsus 75 TL;
  • Gebelik döneminde düzenli olarak muayenelere gidilmesi halinde aylık 35 TL,
  • Lohusalık döneminde düzenli olarak muayenelere gidilmesi halinde 2 kereye mahsus 35 TL tutarında yardım ödemesi yapılmaktadır.

(ŞSY) Şartlı Sağlık Para Yardımı Nedir, Nasıl Alınır?

2019 Temmuz Zamlı Sosyal Yardım Tutarları Ne Kadar ?

Öğrenci Bursu Alanların 2022 Engelli Maaşı Kesilir Mi ?

Nafaka Alanların 2022 Engelli ve Yaşlılık Maaşı Kesilir Mi ?

 


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.