SGK Bilgi

İsteğe Bağlı Sigorta Prim Ücretleri Ne Kadar?

28.08.2018
405
İsteğe Bağlı Sigorta Prim Ücretleri Ne Kadar?

İsteğe bağlı sigorta pirim ücretleri günümüz serbest çalışan kesim tarafından çok merak edilmektedir. Günümüzde freelance çalışan sigortası olarak adlandırdığımız ve devlet güvencesi altında korunmakta olan isteğe bağlı sigorta eylemleri hemen her türlü boş kesime hitap etmektedir. Bir devlet memuru çalışmalarından dolayı, sigorta pirimlerinin devlet tarafından ödenmesine hak kazanmaktadır.

Özel sektöre çalışanların sigorta bedelleri de yine işveren tarafından yasal olarak ödenmek ve yatırılmak zorundadır. Bu konuda hiçbir itiraz veya aksama kabul edilemez. Ancak henüz kendi işini yapan veya resmiyette karşılığı olmayan işlerle uğraşan kişilerin sağlık ve emeklilik haklarından tam anlamıyla yararlanabilmeleri için  sigorta sahibi olmaları gerekir. Serbest çalışanlara sigorta ücreti hemen her türlü sağlanabilir. Dışarıdan sigorta pirim ücretleri konusunda sizlere detaylı bilgi vermeden önce teknik olarak bir sigortanın kişiye ne gibi faydalar sağladığı konusuna değinmek istiyorum.

18 Yaş Altı Çocuklarda Genel Sağlık Sigortası

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yatıran 2022 Engelli Maaşı Alabilir Mi?

Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama 2020 (Güncel İçerik)

İsteğe Bağlı Sigorta Prim Ücretleri

Sigorta pirimi yatırmak ülkemizde sizlere 2 temel hak sunacaktır. Bu temel haklardan bir tanesi hiç şüphesiz ilgili sağlık kurumlarından hizmet almanıza olanak vermektedir. Diğeri ise yaş sınırı aşıldıktan ve bir miktar sigorta pirimi ödendikten sonra verilen dışarıdan sigorta pirimi ödeyerek emekli olma hakkıdır. Kişi uzun yıllar boyunca bu sigorta pirimlerini öder. Eğer çalışıyorsa maaşından belli oranlarda alınarak kişi adına sigorta güvencesi yapılır. Sonrasında karşılıksız olarak verilen bu para, her sigorta döneminde kişiye ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlık hizmeti olarak geri dönmektedir. Aksama olması durumunda hastanelerden faydalanamama sorunu ortaya çıkabilir.

İsteğe Bağlı Sigortalılık

Dışarıdan pirim yatırma ücretleri araştırması yapıp ödeyen bir insan da, düzenli ödemelerle kendi sigortasını öderken yine sağlık hizmetlerinin de karşılanmasını sağlayabilir. Kısacası dışarıdan sigorta ödemek size Genel Sağlık Sigortası hizmetlerini ve ileride emekli olma hakkını tanır.

isteğe bağlı sigorta

İsteğe bağlı sigorta şartları arasında genel hatlarıyla çalışan ancak resmiyete dökemeyen kişiler barınmaktadır. İsteğe bağlı sigorta şartları arasında yer alan bu maddeye ek olarak çalışırken isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyenler de hak sahibi konumundadır. İsteğe bağlı sigorta pirimleri ödeyerek bir yerde çalışıyor olsa bile, aylık ödenen pirim gün sayısı 30 günün altında kişilere dışarıdan sigorta ödeme hakkına sahip olanlar arasında yer alma hakkı tanınmıştır. Yani düzenli olmadığı sürece çalışana dışarıdan sigorta yatırma hakkı verilmiştir. Bu dışarıdan sigorta yatırarak erken emeklilik hayalleri kuran insanlar için bulunmaz bir fırsattır.

Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama

Genel Sağlık Sigortası Borcuna İtiraz

Genel Sağlık Sigortası

İsteğe Bağlı Sigorta Pirimi Ödeme Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigortalı olma şartları ve isteğe bağlı sigorta pirim ödeme şartları hemen her freelance çalışan tarafından sorulmaktadır. Genel hatlarıyla bakacak olursak isteğe bağlı sigorta yaptıranlar temelde kazancı olan ancak resmi gelir mevzuatlarına dahil olmayan bireyler olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternetten para kazananlar, günübirlik tarım işçileri, serbest meslek çalışanları ve resmi olmayıp getirisi olan ev hanımları isteğe bağlı sigorta yaptırma hakkına sahiptirler. Ev hanımlarına örgü ile sigorta hakkı verildiği makalemizi tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu noktada emekli olmak isteyen ev hanımlarına devlet tarafından çok büyük olanaklar sunulmaktadır. Genel hatlarıyla kimler isteğe bağlı sigorta yaptırabilir sorusuna cevap verdikten isteğe bağlı sigorta yaptırma şartları konusuna 5510 sayılı kanun hükümlerine göre daha yakından göz atalım.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Memurluk gibi devamlı ve zorunlu sigorta sahibi olan işlerde çalışmamak,
  • Çalışıyor olsa dahi; aylık toplam ödenen pirim sayısı 30 günün altında olmak,
  • Yarım gün çalışanlar isteğe bağlı sigorta yaptırma hakkına sahiptirler,
  • Yaşlılık maaşı almaması gerekmektedir,
  • 19 yaşından küçükler isteğe bağlı sigorta yaş sınırı dolayısıyla bu hizmetten fayda sağlayamaz.

İsteğe Bağlı Dışarıdan Sigorta Pirim Ücretleri Kaç TL? Miktarı Ne Kadar?

İsteğe bağlı sigorta pirim ücretleri günümüzde farklı statüler arasında değişkenlik göstermektedir. İsteğe bağlı dışarıdan sigorta ücretleri şu şekilde sıralanabilir. Bunlar her senenin başında enflasyon başta olmak üzere milli ekonomik unsurlara göre tekrar değerlendirme altına alınır ve yükseltilir. İsteğe bağlı sigorta pirim zammı her sene olduğu için takip etmekte fayda vardır.

  • Bağ-Kur isteğe bağlı sigorta pirim ücreti aylık  818,56 TL’dir
  • Tarım sigortalı isteğe bağlı sigorta pirim ücreti aylık 653,99 TL’dir.
  • Ev hanımı (El işi mükellefi) iseniz aylık 709,52 TL ödeyerek emekli olabilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigorta Emeklilik İçin Kaç Yıl Pirim Ödemek Gerekir?

İsteğe bağlı sigorta pirim süreleri tamamen gruptan gruba değişiklik göstermektedir. Örneği 2008 yılı sonrası için ev hanımlarının hak sahibi olabilmesi için 9000 günlük pirim ödemesi beklenirken, son 3.5 yıl +1 gün işçi konumlu çalışmaları durumda bu süre 7200 güne düşürülmektedir. Bu noktada temel olarak isteğe bağlı dışarıdan sigorta için emeklilik pirim sayısı 5400 gün olarak adlandırılabilir. Elbette kişinin emeklilik ve yaş durumun da göz önünde bulundurulması gerekirken, en detaylı bilgi için aşağıdaki anlatacağımız başvuru aşamasında tüm detayları öğrenmeniz gerekmektedir. Devlet bünyesinde değişkenlik gösteren kanunlar nedeniyle devamlı olarak farklı uygulamalar gündeme gelmektedir.

Dışarıdan İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu ve Pirim Ödemesi Nereden Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta başvurusu için size en yakın olan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gitmeniz yeterlidir. Orada sizlere verilen formu doldurmanız akabinde, sizlere görevli ile görüşme fırsatı verilecektir. İsteğe bağlı sigortalı olma başvurusu esnasında hemen her türlü aklınıza takılan soruyu görevli memura sormanızı öneriyoruz. Bu noktada güncel pirim türü ve ücreti konusunda da en iyi bilgiyi yine o memurlardan alabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortalı olmak için size gerekli form belgesi oradayken verilecektir. Yanınızda kimliğinizin olması yeterlidir.

Kimliğinizin yerine ehliyet gibi kimlik beyan eden unsurlar da kullanabilirsiniz. Dışarıdan isteğe bağlı sigorta başvuru sonucu hakkında size bilgi verilecektir. İsteğe bağlı sigorta başvurusu E-Devlet üzerinden ne yazık ki yapılamamaktadır. Ancak bu sistem üzerinden E-Devlet giriş ekranından giriş yaparak hemen her türlü sigorta bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta sorgulama E-Devlet üzerinden bir kereye mahsus ödenen şifre ücreti karşılığında kolayca yapılabilmektedir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. ŞENGÜL TUĞRUL dedi ki:

    merhaba 1988 yılından ssk girişim var.2550 gün prim im ödendi. 1966 doğumluyum.ben bu primleri geri almak istiyorum.bana 58 yaş dediler. bunları almamım başka bir yolu var mı .TEŞEKKÜR EDERİM.

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Şengül Hanım Merhaba,

      Ödenen primleri emeklilik yaşını doldurmadan iade alamazsınız. 2550 prim gününü doldurduğunuz için 58 yaşında malulen emekli olabilme şansınız devam ediyor. Bu nedenle 58 yaşını beklemeniz söylenmiş olabilir.

  2. niyazi özçelik dedi ki:

    isteğe bağlı sigorta primi aylık net ne kadar

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Niyazi Bey merhaba,

      Bağ-Kur isteğe bağlı sigorta pirim ücreti aylık  818,56 TL’dir

  3. Murat Pak dedi ki:

    Merhaba 4577 gün ssk prim ödemem mevcut.Ssk ilk işe giriş tarihim 7.06.1994 Eksik kalan günlerimi isteğe bağlı olarak ödesem ssk dan emekli olabilir miyim doğum tarihi 7.05.1967 kaç yaşında emekli olabilirim
    Teşekkürler. Murat Pak.

    1. Sgkbilgi dedi ki:

      Murat Bey Merhaba,

      07/06/1994 tarihli sigorta başlangıcınıza göre – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1994 ile 23.11.1995 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 55 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5750’dir.

      Emekliliğiniz için 1173 gün kalmış. Kalan günler 3,5 yıldan daha düşük olduğu için isteğe bağlı ödeme yaparak ssk dan yukarıdaki şartlarda emekli olabilirsiniz.