SGK Bilgi

2020 Genel Sağlık Sigortası Ne Kadar ?

2020 Genel Sağlık Sigortası Ne Kadar ?

Genel sağlık sigortası; kişilerin önce sağlıklarının korunması ve sağlık riskleri ile karşılaşmaları durumunda oluşan harcamaların ödeneğini sağlayan sigorta şeklidir. Genel sağlık sigortasında kişilerin ekonomik gücüne bakılmaksızın hastalık durumunda tedavi edilmesi sağlanmakta. Genel sağlık sigortası kanunu çıkmadan önce bazı kesimlerde sağlık sigortası olmadığı için hastaneye gitmede sorunlar yaşanıyor veya gördüğü tedaviler karşısında fazlasıyla para ödemek zorunda kalınıyordu. Ancak bu durum genel sağlık sigortası ile sona ermiş durumda, artık tüm fertler sağlık sigortasından faydalanıyor ve diledikleri hastanelerde tedavi görebiliyor.

Genel sağlık sigortasından faydalanmak için bir iş yerinde çalışma ya da herhangi bir şirkete para ödemek yerine paranızı sağlık sigortası adı altında devlete ödüyoruz bu tutarlar yapılan son düzenlemelere göre makul düzeye indirilip sabitlenmiştir. 76,75 TL yatırılarak sağlık sigortasından faydalanmış olursunuz.

Genel Sağlık Sigortası Nedir?

İster çalışan olsun ister çalışmayan genel sağlık sigortasından faydalanmak için ülke nüfusu içerisinde yaşaması yeterli. 2006 yılında çıkan yasayla birlikte tüm sosyal güvenlik kurumlarının (Emekli sandığı ve Bağ-Kur) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında toplanmasına karar verilmiş ve ardından 2012 yılında genel sağlık sigortası (GSS) çıkarılmasıyla birlikte Türkiye vatandaşlarının tamamı sağlık güvencesine kavuşmuş oldu.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yatıran 2022 Engelli Maaşı Alabilir Mi?

Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama 2020 (Güncel İçerik)

Sigortalı olarak çalışmaktaysanız sigorta primleriniz iş yeri tarafından ödenmekte ve çalışan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerde sigorta kapsamında güvence altına girmektedir. Çalışamayanlar ve çalışmayanlar içinse durum biraz farklı, çalışmayan kişiler sigorta primini kendisi ödemek zorunda ne kadar prim ödemesi yapması gerektiğini yaptıracağı gelir testiyle öğrenmiş olur.

gss-basvuru-

gss-basvuru-

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Genel sağlık sigortasına başvuru yapabilmek için aşağıda maddeler halinde yazdığımız adımları takip etmeniz yeterlidir.

  • Muhtarlıklardan ya da Nüfustan alınmış, ikametgah belgesi,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Kaymakamlıklara gidilerek sosyal hizmetlerden başvuru formu alınacak,
  • Aldığımız formlar beraber vergi dairesine gidilerek ilgili yerin doldurulması sağlanacak ve imzalanacak,
  • Mahalle muhtarına tekrar gelip, formda kalan ilgili yerlerin doldurulması sağlanacak ve imzalanacak. ‘Yarım kapaklı dosya’ içerisine konularak kaymakamlığa teslim edilecek.

İşlemleri bitirmenin ardından yetkililer en kısa sürede evinize gelerek inceleme başlatacak ve gelir düzeyinizi belgelemenizi isteyecek.  1 nisan 2017 tarihinde yapılan düzenleme ile birlikte 2019 yılı için aylık 76,75 TL ödemeyi kabul edenler gelir testine girmeden genel sağlık sigortasından faydalanabilecek.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yatıran 2022 Engelli Maaşı Alabilir Mi?

Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama

18 Yaş Altı Çocuklarda Genel Sağlık Sigortası

Genel Sağlık Sigortası Borcuna İtiraz

Geçmiş dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcunu ödemeyen kişiler ve gelir testine girmeyen vatandaşların borçları 76,75 TL üzerinden hesaplanacak. Bu durumda gelir testini yaptırmak zorunda değilsiniz, gelir testi yaptırmadan ödeyeceğiniz aylık tutar 76,75 TL olacak. Borcu ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlar ise gelir tespiti için yukarıda maddeler halinde sıralanmış olan adımları takip edecek.

Genel Sağlık Sigortası Aylık Ödemesi Ne Kadar?

1 Nisan 2017 tarihinde genel sağlık sigortasında farklı bir sisteme geçiş yapıldı. 6824 sayılı kanunla getirilen düzenleme ile beraber sağlık sigortasında tek tip prim ödemesi seçeneği getirildi. Genel sağlık sigortasından yararlananlar eski adıyla yeşil kart yeni adı 60/C-1 kapsamında iseniz sağlık hakkından prim ödeme şartı olmadan faydalanabiliyor. 60/C-1 kapsamında olmayanlar ise, hani halkının ortalama gelir ücreti asgari ücretin net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar 60g kapsamına giriyor ve asgari ücretin brüt %3’ü oranında prim ödemesi halinde sağlık hakkında faydalanmaya hak kazanıyor.

Önceleri sigortalılar gelir testine girerek, hangi gelir durumunda olduğunu tespit ettiriyor ve 3 gelir düzeyinden birine göre genel sağlık sigortası ödemekteydi.

Ancak, 6824 sayılı Kanunla birlikte artık sigortalılar gelir testine girmek mecburiyetinde değildir. Sigortalılar gelir testine girmezlerse brüt asgari ücretin %3’ü kadar prim öderler. Gelir testine girerlerse, alt dilime girmesi sonucunda hiç gss primi ödemeden muayene olabileceklerdir.

Genel sağlık sigortası aylık ödemesi hesaplanırken Evdeki kişi başına düşen Agi hariç asgari ücretin 3’de 1’inden az olanlar (1.829,02/3=609,67 TL) prim ödemeyerek sağlık hizmeti alabilecekler. Kişi başına düşen gelir 609,67 TL üzerinde ise genel sağlık sigortasından yararlanabilmek için 76,75 TL prim ödemesi yapacak.

Genel Sağlık Sigortası Neleri Kapsıyor?

Tüm ülke nüfusunu kapsayan sağlık sigortası, çalışan kişileri ve çalışmayan kişileri birbirinden ayıran bir sistemdir. Bu ayrımcılık sanıldığının aksine prim ödemesi olarak yapılmaktadır. Yani çalışan kişilerin sigorta primini iş yerleri ödemektedir. Çalışmayan veya çalışamayan kişilerde ise bu durum farklılık göstermekte ve kişilerin kendileri ödeme yapmaktadır. SGK’ya yapacakları ödeme tutarını gelir testi yaptırarak ya da gelir testi yaptırmadan belirlenmiş olan sabit tutarı ödemeyi kabul ederek sağlık sigortasından yararlanırlar.

Genel sağlık sigortası neleri kapsıyor sorusunun cevabı adından anlaşacağı gibi vatandaşların sadece sağlık haklarından faydalanmasını kolaylaştırıyor. Kişilerin ödemesi gereken sağlık sigortası primi gelir testi ile belirlendiği gibi testi yaptırmadan sabit tutar olan 76,75 TL’yi de ödemeleri yeterli olabiliyor. Bu parayı ödeyecek gücü olmayanlar ise kesinlikle gelir testi yaptırmalı.

Peki, çalışan çalışmayan diye ikiye ayırdığımız bu grupta kızlarımız ve erkeklerimiz hangi kategoride yer almaktadır hemen açıklığa kavuşturalım. Çocukların genel sağlık sigortasından yararlanmak için çalışma gibi şartları aranmıyor. 18 yaşını doldurmamış olan çocuklar sağlık sigortasından yararlanmaktadır. Eğitimlerine devam eden 25 yaşını aşmamış olan erkek çocuklar aile bireyleri üzerinden sigortalı gözükmekte, kız çocuklarımız ise evlenene kadar veya sigortalı bir iş bulana kadar genel sağlık sigortasından faydalanmaktadır.

SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? SGK Prim Borcu

Gelir Testi Sonucu Sorgulama

Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama

Genel sağlık sigortası borç sorgulama işlemi için SGK’nın online tahsilat sitesi ve e-Devlet sistemi kullanılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu online tahsilat sitesi üzerinden sorgulama yapmak için siteye giriş yapmanız ardından kimlik doğrulaması için e-Devlet sayfasına girmeniz gerekecek. TC numaranızı ve şifrenizi yazdıktan sonra SGK online tahsilat sayfası karşınıza çıkacak, açılır pencerede ‘sorgu türü’ alanından ‘diğer ödemeleri’ seçip form alanında bulunan ‘sorgu tipi’ sekmesinden ‘gss primi’ seçilir ve ardından TC numaranızı yazmanız istenir. Borç sorgula butonuna basarak sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Genel sağlık sigortası borç sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapmak isteyen kullanıcılar, e-Devlet şifresine sahip olmalıdır. Şifre PTT şubelerinde satılmaktadır birkaç imzanın ardından adınıza tanımlı olan şifreyi ilk girişte değiştirmeniz istenir. Şifre işlemini tamamladıktan sonra, e-Devlet sitesine giriyoruz, sağ üst köşede yer alan ‘Giriş yap’ sekmesine tıklıyoruz. TC numaramız ve şifremizle bu adımları tamamladıktan sonra arama kısmına genel sağlık sigortası borç sorgulama yazıyoruz karşımıza çıkan ‘genel sağlık sigortası tescil ve prim borcu sorgulama’ ekranından borcumuzun toplamını ve tahsilinden vazgeçilen tutarı görmemiz mümkündür. Dilerseniz site üzerinden ödeme yapabilirsiniz.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Zekeriya Aslan dedi ki:

    Merhabalar,
    Ben ücretsiz izinde olan ögretmenim. saglik sigorta primim aylik 476 TL olarak kurumum tarafindan yatiriliyor. Benim kizim 19 yasinda ve su anda Ankara da üniversite okuyor. Kizim gecen sene Alman vatandasligina gecti ancak bu sene mavi kart aldi. Mavi Kartli kisiler Türkiye deki tüm SGK haklarindan faydalanabiliyorlar. Normalde kizimin benim saglik sigortasindan faydalanabilesi gerekiyor. Ancak SGK da kaydi görünmüyor. SGK daki memur sistemde ikamet adresinin yabanci ülke olmasindan kaynakli olabilecegini söylemis. Ama sorunun nereden kaynaklandigini tam olarak anlayamadim. Acaba kizimin benim saglik sigortasindan faydalanma hakki var mi ?(Alman vatandasi olmasi bu hakka engel mi?) Varsa kizimi SGK sistemine nasil ekleyebilirim.
    Simdiden tesekkür ederim.
    Zekeriya Aslan

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Zekeriya Bey merhaba,

      Kızınız çifte vatandaş ise Türkiyede sağlık hizmetinden de faydalanabilir. Ayrıca Alman vatandaşı ise Almanya ile bulunan sağlık hizmeti anlaşmasına göre yine Türkiye de sağlıktan yararlanabilir. Konu ile ilgili ayrıca Alo 170 den de bilgi alabilirsiniz.