SGK Bilgi

Genel Sağlık Sigortası Borcuna İtiraz

SGK
08.08.2018
578
Genel Sağlık Sigortası Borcuna İtiraz

Genel sağlık sigortası zorunlu hale geldiği yıldan bu yana kafaları karıştırmaya devam ediyor. GSS borcu öğrenci olanlara, askerlik hizmetini yapmakta olanlara ve 18 yaşını doldurmamış kişilere dahi genel sağlık sigortası borcu çıkarıldı. Bu borçlara itiraz etmek ve sildirmek vatandaşın elinde.

Erkek öğrenciler 25 yaşına kadar gelen GSS borçlarını, kız öğrenciler halen okuduğuna dair öğrenci belgesini, askerlik görevini yapanlar ise asker olduğu tarihleri kanıtlayarak askerlik durum belgesi alarak sosyal güvenlik kurumu müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Sistem sizi haklı bulursa borçlarınızı otomatik olarak silecek. Borçlarınızı e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası

Genel sağlık sigortası, kişilerin sağlıklarını koruması ve sağlık risklerine karşı kendilerini garanti altına aldıkları sağlık sigortası şekline genel sağlık sigortası denilmektedir. GSS’nin amacı kişilerin ekonomik gücü göz ardı edilerek herkesin eşit şartlarda sağlık haklarından yararlanmasını amaçlayan ulaşılabilir ve etkin bir sistem türüdür.

Genel sağlık sigortasından çalışan, çalışmayan veya sigortalı olsun, olmasın herkes fayda sağlamaktadır. Burada ki asıl amaç kişilerin sağlık alanında hastaneye gitmelerinde ki engeli kaldırmak. Çalışmayan ve sigortası olmayan kişiler sağlık haklarından yararlanmak istedikleri zamanda yüklü miktarda muayene ücreti ve hatta ameliyat gereken bir tedavi gördüklerinde tedavinin büyüklüğüne göre maddi olarak ağır yüklerin altına giriyorlardı. GSS ile bu durum değişmiş ve gelir testi yaptırma yükümlülüğüde ortadan kaldırılarak 2019 yılı için 76,75 TL ödeyen herkesin faydalanması sağlanmıştır.

Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama 2020 (Güncel İçerik)

İsteğe Bağlı Sigorta Prim Ücretleri Ne Kadar?

18 Yaş Altı Çocuklarda Genel Sağlık Sigortası

Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama

Genel sağlık sigortası borç sorgulama, işlemi için e-devlet sitesine giriş yapmak gerekir bu işlem online yapıldığı için sgk’nın kendi sitesinde de yer almamaktadır bu işlemi e devlet sitesinden yapmanız da mümkündür. E-Devlet sitesine giriş yapmanızın ardından, sağ üst köşede yer alan ‘giriş yap’ sekmesine tıklamaları ve karşınıza gelen alanı eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekir. Ardından arama kısmında “genel sağlık sigortası” yazıp aramayı başlatın ve karşınıza çıkan ekrandan genel sağlık sigortası borç sorgulama işlemini gerçekleştirdikten sonra borcunuzun ne zaman geldiğini ve ne zaman bittiğini görebilirsiniz.

gss-borc-sildirme

gss-borc-sildirme

Ödeyeceğiniz net rakam da sayfa sonunda yazmaktadır. Bu miktar mutlaka ödenecektir, ödenmeyen borçlar ileride prim borcu olarak vatandaşların karşısına çıkmaktadır. Borcu ödemeyen kişiler yeniden yapılandırmak için Gelir Tespiti yaptırarak çıkan borca itiraz edebilir. İtirazı onaylandığı takdirde yeniden belirlenecek ve borç düşük çıkarsa eski borcun silinmesini sağlar. Ancak yapılan test sonrasında geliriniz asgari ücretin 1/3’ünden yüksek çıkarsa her ay ödemeniz gereken miktar artacaktır.

GSS borcu sigortalı olarak bir işe başladığınız zaman sigortanızın başladığı günden itibaren kesintiye uğrar ve sigortalı gözüktüğünüz dönemler arası size bir borç gelemez. Sistemde yaşanılan aksaklıklar bazen çalışan kişilerinde borçlu çıkmasına neden olabiliyor bu borcu da çalıştığınız ispat ettirerek sildirmeniz gerekir. Sigortalı bir işte çalıştınız ve ayrıldınız bu durumu en az 3 ay içerisinde bildirmeniz gerekecektir.

Genel Sağlık Sigortası

SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? SGK Prim Borcu

Gelir Testi Sonucu Sorgulama

Genel Sağlık Sigortası Borcuna İtiraz

Genel sağlık sigortası, sigortalı bir işten çıkan ve bu durumu 3 ay süreden sonra bildirmeyen kişilere ya da sigortalı olarak bir işte çalışmayan ve sağlık hizmetlerinden faydalanamayan kişiler için getirilmiş bir sistemdir. 1 Ocak 2012 yılında hayatımıza giren bu sistem insanları mağdur etse de sağlık haklarından faydalanabilmek için yasaya uyma zorunluluğu vardır.

Yasa gereğince işten ayrılan kişi ya da gelirini tespit ettirmeyen kişi sağlık haklarından faydalanamaz, faydalanabilmesi için “gelir tespiti yaptırmalı”, ibaresi değişmiş ve gelir tespiti yaptırmayan kişiler için güncel tutar olarak 76,75TL belirlenmiş. Asgari ücretin 1/3’ü kadar olmak zorundadır.

Gelir seviyesi 610 TL’nin altında olan vatandaşlar prim borcu ödemeyecek. Gelir seviyesi 610 TL’nin üzerinde çıkan kişiler ise kademleri olarak ödemelerini yapacaklar. Kişilerin haberi yokken borç gelmiş olabilir ve faiz işlediği için ödeyeceği miktar fazlalaşmış olabilir. Bu borcu ödeyemeyecek kişiler genel sağlık sigortası borcuna itiraz edebilecek ve 25 yaşına kadar öğrenci olan kişiler, askerler ve gelir testi 610 TL’nin altında olan vatandaşlar ödeme yapmayacak bu durumda da gelen borç silinecektir.

gss-borc-silinir-mi

gss-borc-silinir-mi

Genel Sağlık Sigortası Borcu Silinir Mi?

1 ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren genel sağlık sigortası tüm vatandaşların yararlandırıldığı bir sistem. Bu sisteme üniversite öğrencileri de dahil olunca sistem üzerinde bir çok öğrenciye borç çıkarılmış ve gençlerin ne yazık ki bu borçtan çok sonra haberi olmuştur. 19 ila 25 yaş arasında ki gençler sigortalı olarak bir işe girdiklerinde ve o işi terk ettiklerinde sağlık haklarından yararlanması için GSS prim ödemesini yapmak zorunda. Bu yaşlar aralığında üniversite öğrencisi olan kişiler ise sağlık haklarından faydalanmak için aynı şekilde prim ödemesini yapmakla yükümlüdür.

Gelelim asıl sorumuza genel sağlık sigortası borcu silinir mi? evet bu borç silinebilir bunun için yapılması gereken iki adım vardır. Gelir testi hiç yaptırmamış olan kişiler gelir testine başvuru yapacak ve brüt ücretleri asgari ücretin 3’te 1’inden az olması şartıyla borçlarını sildirebilecekler.

Genel sağlık sigortası borcunu sildirmek isteyen öğrenciler ne yapacak? Kız öğrenciler okuldan aldığı öğrenci belgesi ile Sosyal güvenlik müdürlüğüne müracaat ederek genel sağlık sigortası borçlarını sildirebilir. Aynı işlem erkek öğrenciler içinde geçerli fakat erkek öğrenciler için yaş sınırı 25’dir. 25 yaşın altında, öğrenci durumunda iken gelen gss prim borcunu SGK müdürlüğüne müracaat ederek sildirebilir. Yurt dışında ikamatgahı bulunmayan ancak Türkiye de ikametleri bulunan kişiler, yaşadıkları ülkeye ikametlerini aldırmaları halinde ve o ülkede yaşama süresi göz önüne alınarak GSS prim borcu silinebilir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Yasin eriş dedi ki:

    Yurtdişinda dogdum büyüdüm gecen sene istanbula yerleştım ve gss borcum oldugunu gördüm dün 6348 TL 2012 de ocak ayında başlamış 2018 eylüle kadar devam etmiş ben cifte vatandaşım ve hic doktorluk bi durumum olmadı o zaman icinde bunlar bana gss neden yaptı neden bu borc bende cıktı ikametkahım bile yurtdişindaydı sadece tatile gelıyordum buraya bu bu konuda bana yardımcı olabılırmısınız itiraz icin gereklı evraklar nedir nerelere itiraz icin gitmeliyim ?

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Yasin Bey Merhaba,

      Endişelenmenize gerek yok. Bu dönemlerde yurt dışında ikamet ettiğinizi ispatlayan belge Pasaport ve benzeri olabilir. Türkiye de ikamet ettiğiniz ilçenin kaymakamlıklarında bulunan Aile ve sosyal hizmetler müdürlüklerine başvuru yaparak borcu sildirebilirsiniz.