SGK Bilgi

2020 Sözleşmeli Er ve Erbaş Maaşı Ne Kadar?

27.12.2019
404
2020 Sözleşmeli Er ve Erbaş Maaşı Ne Kadar?

Sözleşmeli Erbaş ve Er Nedir?

Sözleşmeli erbaş ve er; vatani görevini yapmakta olan yükümlü erbaş ve erlerin yapmış oldukları görevleri yerine getirmek için belirli bir ücret karşılığı 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu esaslarına göre istihdam edilen, erbaş ve er kadrolarında görev yapan asker kişidir.

Sözleşmeli Er ve Erbaş Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir ?

  • Türk vatandaşı olmak.
  • En az ilköğretim veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak.
  • Türk Silâhlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde uzman erbaşlar için belirtilen şartları taşımak.
  • Muvazzaflık hizmeti sırasında veya terhisinden itibaren üç yıl içinde müracaat etmek ve müracaat tarihinde 26 yaşından gün almamış olmak.
  • Askerî öğrencilik ile ilişiği kesilmemiş olmak.
  • Türk Silâhlı Kuvvetlerinde daha önce subay, astsubay, uzman jandarma veya uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş olmak.
  • Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak.
  • Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi;
  1. Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, gayri tabii mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından,
  2. Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat ve isyan suçlarından,
  3. 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 148 inci maddesinde belirtilen suçlardan birisinden mahkum olmamak.
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir suçtan bir ay ve daha fazla hapis cezası ile mahkum olmamak,
  • Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmış olmak,
  • Yapılacak olan fiziki kabiliyet testi ve mülakatlarda başarılı olmak.

İlginizi çekebilir;

2019 Askerlik Yol Parası Ne Kadar ?

Sözleşmeli Er ve Erbaşların Çalışma Koşulları Nasıldır ?

Sözleşmeli asker çalışma şartları şu şekilde detaylandırılmaktadır:

  • Sözleşmeli erlerin ilk başlangıçtaki sözleşme süresi 3 ya da 4 yıldır. İlk başlangıç sözleşmesinin bitmesinin ardından tekrar sözleşme yapılabilir. Yeni yapılan sözleşmenin alt sınırı 1 yıl, üst sınırı 3 yıldır.
  • Sözleşmeli erlerin sözleşme süresi 7 yıla tamamlandığı zaman, tekrardan sözleşme imzalanamamaktadır.
  • Sözleşmeli er ve erbaşlar, görev süreleri boyunca sigortalı olarak çalışmaktadırlar.
  • Ön sözleşme dönemi içerisinde istifa etme ya da görevden ayrılma hakları bulunmaktadır.
  • Sözleşme süresinin tamamlanmaması durumunda, sözleşmeli erlerin istifa etme hakları bulunmamaktadır.
  • 1 yıl boyunca hizmet vermekte olan sözleşmeli erler onbaşı, iki yıllık hizmeti bulunan sözleşmeli erler ise sözleşmeli çavuşluğa terfi etmektedirler.
  • Sözleşmeli erler, çalışma süresi boyunca normal askerler gibi kışlada kalmak zorundadır.
  • Sözleşmeli erlerin evli olma durumlarında dahi gün sonunda evlerine gitme şansları bulunmamaktadır.
  • Sözleşmeli erlerin özel silah taşıma yetkisi bulunmamaktadır. Yalnızca görev silahı taşıyabilirler.
  • Ön sözleşme dönemlerinde, mazeret dışında herhangi bir yıllık izin kullanılamaz.

Sözleşmeli Er ve Erbaşların Özlük Hakları Nelerdir ?

  • Sözleşmeli erbaş ve erlerin kıyafetleri, vatani görevini yapmakta olan yükümlü erbaş ve erlerin kıyafetleri ile aynıdır. Farklı bir işaret veya amblem kullanılmaz.
  • Sözleşmeli erbaş ve erlere, vatani görevini yapmakta olan yükümlü erbaş ve erlere verilen askeri kimlik kartının aynısı olan kimlik kartı verilir.
  • Sözleşmeli erbaş ve erler görev yaptıkları kadroya karşılık gelen silahlarını kullanırlar (Örneğin; piyade tüfeği, makineli tüfek, roketatar vb.).
  • Sözleşmeli erbaş ve erler vatani görevini yapmakta olan yükümlü erbaş ve erler gibi kışlada kalırlar. Sabah, öğle ve akşam yemekleri devlet tarafından karşılanır. Sözleşmeli erbaş ve erler kışlada kaldıklarından dolayı yatak ve yemek ücreti ödemezler.
  • Sözleşmeli erbaş ve erler, üç yıl görev yaptıktan sonra ilgili mevzuattaki şartları taşımaları kaydıyla uzman erbaşlık ve astsubaylığa geçiş yapabilirler.
  • Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlardaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına Milli Savunma Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.
  • Sözleşmeli er ve erbaşların tüm barınma, giyecek, bakım, ikmal ve iaşe hakları, ön sözleşme dönemini de kapsayacak şekilde devlet tarafından karşılanır.
  • Sözleşmeli erbaş ve er adayları, ön sözleşmenin imzalandığı andan itibaren, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı olurlar ve SGK sağlık hizmetlerinden yararlanmaya hak kazanırlar.
  • Sözleşmeli er adayları ön sözleşmeye imza atıp eğitim birliğinde eğitime başladıklarında sözleşmeli er maaşının üçte ikisi oranında aylık almaya başlar. Eğitim safhasının tamamlanması ve sözleşmenin imzalanmasının ardından tam maaş alınır.
  • Sözleşme süresinin dolmasının ardından yeni sözleşme imzalamayan sözleşmeli erler, hizmet yılı süresine göre tazminat almaya hak kazanır.
  • Sözleşme süresi dolan sözleşmeli er ve erbaşlar, sözleşme fesih sebebine bağlı olmak kaydıyla, hizmet süresi kadar veya hizmet süresinin yarısı kadar süreyle SGK sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder.
  • Sözleşme imzalayan sözleşmeli erbaş ve erlerin barışta her yıl 30 gün yıllık planlı izin hakkı vardır. Ayrıca, kısa süreli mazeretlerde kullanılmak üzere 15 güne kadar yıllık mazeret izni verilebilir. 15 günlük yıllık mazeret izni dışında sözleşmeli erbaş ve erlere; ana, baba, eş, çocuk ve kardeşlerinin ölümü halinde 10 gün, eşinin doğum yapması halinde 10 gün, yangın, deprem ve su baskını gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içerisinde 30 güne kadar mazeret izni verilebilir. Bu mazeret izinleri yıllık izinden sayılmaz.
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli personelden hizmette bulundukları süre içinde vefat edenlerin eş, çocuk, anne ve babaları ile; malul olanların kendilerine sosyal ve ekonomik destek sağlamak, imkanlar ölçüsünde hukuki destek vermek ve/veya doğal afetler nedeniyle maddi ve manevi zarar görmeleri halinde maddi yardımda bulunarak mağduriyetleri hafifletmek ve dayanışma ruhunu tesis etmek amacıyla kurulan TSK Dayanışma Vakfı’na üye olmaları durumunda bu kurumca sağlanan imkanlardan sözleşmeli erler de istifade ederler.

İlginizi çekebilir;

Muhtaç Asker Ailelerine Para Yardımı

Asker Çocuğuna Para Yardımı

Sözleşmeli Er ve Erbaşların İzin Hakları Nasıldır ?

1) Sözleşmeli erbaş ve erlerin barışta her yıl kırk beş gün izin alma hakkı vardır. Bu müddete yol dâhil değildir. Bu iznin on beş günü yıllık mazeret izni olarak kullanılır. Yıllık izinlerin verilmesi, zamanı ve süresi hizmetin aksamaması esas alınmak suretiyle kıta, karargâh ve kurum amirlerince düzenlenir. On beş günlük yıllık mazeret izni dışında sözleşmeli erbaş ve erlere;

Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yıllardır profesyonel askerliğe geçiş için adımlar atıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin profesyonelleşmesi adına atılan en önemli adım hiç kuşku yok ki sözleşmeli er alımı. Her yıl binlerce gencimiz Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri bünyesinde şanlı ordumuzda istihdam ediliyor. Askerlik  onurlu ancak bir o kadar da zor ve fedakarlık gerektiren bir meslek. Buna paralel olarak da sözleşmeli er maaşları Türkiye gelir ortalamasının üzerinde. Durum böyle olunca çok sayıda gencimiz sözleşmeli er alımı ilanlarını takip edip başvuru yapıyor. Alımlar Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılmakta ve buna göre de sayfalarından yayınlanmaktadır. Milli Savunma Bakanlığı Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları 2019 Yılı Sözleşmeli Er Temini kapsamında 16 Aralık 2019 – 03 Ocak 2020 tarihleri arasında seçim aşaması faaliyetleri için başvuru şartlarını taşıyan tüm adayların çağrılması planlanmıştır. 

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Sözleşmeli Er Maaşı Ne Kadar?

Sözleşmeli er başvurusu yapmayı düşünen gençlerimizin en çok merak ettiği hususların başında sözleşmeli er maaşı ne kadar olduğu geliyor. Sözleşmeli er maaşı ne kadar olacağı; hizmet yılına, atanılan kadro görevine, görev yapılan birliğin doğuda veya batıda olmasına, evli ve çocuk sahibi olmaya göre artış göstermektedir. Bu sebeple sözleşmeli er maaşları için tek bir sabit rakam söylemek mümkün değil. Ancak sözleşmeli er maaşı 2020  itibariyle 4.100 TL’den başlayıp 5100 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Maaşlar, sözleşmeli er’in görev alacağı bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

Sözleşmeli Er Doğu Maaşı Ne Kadar?

Yukarı da da bahsettiğimiz üzere sözleşmeli er maaşları farklı koşullarda değişiklik gösterebiliyor. Sözleşmeli er maaşının farklılık göstermesinin nedeni doğu ve yurt dışı görevleri olarak gösterilebilir. Sözleşmeli er alımı en çok Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılıyor. Kara Kuvvetleri, istihdam ettiği sözleşmeli personeli tahmin edileceği üzere büyük oranda doğuda görevlendiriyor. Operasyon bölgesi olması ve terörle mücadele yürütülmesi sebebiyle doğuda görev yapmak zor ve cesaret isteyen bir iş. Bu yüzden sözleşmeli er maaşı doğu görevinde bir hayli yükseliyor.

Doğudaki bir birlikte görev yapan birinci yılındaki bir sözleşmeli er yaklaşık olarak 4500 TL civarında maaş alır. Hizmet yılı arttıkça maaş da artar. Yedinci hizmet yılındaki bir sözleşmeli er, evli ve çocuk sahibi olması halinde yaklaşık 5100 TL civarında maaş alır.

Sözleşmeli Er Tazminatı Ne Kadar?

Sözleşmeli er olarak hizmet edenler görevlerini tamamladıklarında tıpkı uzman çavuşlar gibi tazminat yani diğer adıyla ikramiye ödemesi alır. Sözleşmeli er ikramiyesi ne kadar olacağı hizmet yılına göre tespit edilmektedir. Sözleşmeli erler ilk olarak 3 yıl sözleşme imzalar.  3 yıllık sözleşmeyi tamamlayanlar, yeni sözleşme imzalamak istemez ve görevi bırakırlarsa günümüz itibariyle yaklaşık olarak 40 Bin TL ikramiye almaya hak kazanırlar. Sözleşmeli er ikramiye hesaplama maaşa göre yapıldığından bu rakam her yıl artmaktadır.

Sözleşmeli erler 3 yıllık sözleşmeyi tamamladıktan sonra eğer isterlerse 4 yıllık bir sözleşme daha yapma hakkına sahiptir. Sözleşmeli erler toplamda 7 yıl görev yapabilirler. 7 yıllık görev süresini dolduran bir sözleşmeli er tazminatı 90 Bin TL’nin üzerinde olacaktır. Yani 7 yıl boyunca vatana hizmet eden bir sözleşmeli er görevini tamamladığında yaklaşık 100 Bin TL bir tazminat almaya hak kazanır. Sözleşme süresi bitmeden sözleşmesini fesih edilenler de bu tazminat ve ikramiyeyi almaya hak sahibidirler.

Sözleşmeli Er Özlük Hakları Nelerdir?

Sözleşmeli er ne kadar maaş alır konusuna açıklık getirdikten sonra şimdi de sözleşmeli er özlük hakları nelerdir sorusuna yanıt vermeye başlayalım.

Sözleşmeleri Er ve Erbaşa Tanınan Haklar;
  • Sözleşmeli er ve erbaşların tüm barınma, giyecek, bakım, ikmal ve iaşe hakları, ön sözleşme dönemini de kapsayacak şekilde devlet tarafından karşılanır.
  • Sözleşmeli erbaş ve er adayları, ön sözleşmenin imzalandığı andan itibaren, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı olurlar ve SGK sağlık hizmetlerinden yararlanmaya hak kazanırlar.
  • Sözleşmeli er adayları ön sözleşmeye imza atıp eğitim birliğinde eğitime başladıklarında sözleşmeli er maaşının üçte ikisi oranında aylık almaya başlar. Eğitim safhasının tamamlanması ve sözleşmenin imzalanmasının ardından tam maaş alınır.
  • Sözleşmeli er ve erbaşlar 30 günü kanuni yıllık izin, 15 günü mazeret izni olmak üzere yılda toplam 45 gün izin hakkına sahiptir.
  • Askerliğini yapmadan sözleşmeli er olanlar, 3 yıl sözleşmeli er olarak görev yapmaları halinde askerliklerini yapmış sayılır.
  • İlk sözleşmenin süresinin dolmasının ardından gerekli şartları taşıyanlar, uzman erbaş (uzman çavuş – uzman onbaşı) ve astsubay olmak için başvuru yapıp sınavlara katılabilirler.
  • Sözleşme süresinin dolmasının ardından yeni sözleşme imzalamayan sözleşmeli erler, hizmet yılı süresine göre tazminat almaya hak kazanır.
  • Sözleşme süresi dolan sözleşmeli er ve erbaşlar, sözleşme fesih sebebine bağlı olmak kaydıyla, hizmet süresi kadar veya hizmet süresinin yarısı kadar süreyle SGK sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder.
  • Sözleşmeli er veya erbaş olarak 7 yıl hizmet süresini tamamlayanlar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun ilgili maddelerindeki şartları taşımaları halinde devlet memuru kadrolarına atanabilirler.

Sözleşmeli Er ve Erbaş Yaş, Boy ve Kilo Tablosu

19 VE ÜZERİ YAŞ İÇİN BOY VE KİLO ORANLARINI GÖSTEREN NOMOGRAM

Boy (cm) Ağırlık Üst Sınırı (kg) Ağırlık Alt Sınırı (kg)
164 72 51
165 72 52
166 72 52
167 73 53
168 73 54
169 74 54
170 75 55
171 76 56
172 77 56
173 78 57
174 79 58
175 80 58
176 81 59
177 81 60
178 82 60
179 83 61
180 84 62
181 85 62
182 86 63
183 87 64
184 88 64
185 89 65
186 90 66
187 91 66
188 92 67
189 93 68
190 94 69
191 95 70
192 96 70
193 97 71
194 98 72
195 99 72
196 100 73
197 101 74
198 102 75
199 103 75
200 104 76
201 105 77
202 106 78
203 107 78
204 108 79
205 109 80
206 110 81
207 111 81
208 112 82
209 114 83
210 115 84

NOT: Adaylarda aranan en düşük boy sınırı 164 cm., en yüksek boy sınırı 210 cm.dir.

Ayrıca: Sözleşmeli er adaylarında ağırlık üst sınırı tablodaki üst sınırdan 10 kg fazla olabilir.

2019 Uzman Çavuş Maaşları Ne Kadar ?

2019 İKM Gardiyan Maaşları Ne Kadar ?

2019 İmam Maaşları Ne Kadar ?

 


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.