SGK Bilgi

2020 Askerlik Yol Parası Ne Kadar ?

06.04.2019
254
2020 Askerlik Yol Parası Ne Kadar ?

2020 Askerlik yol parası ne kadar ? Askerlik ile ilgili son günlerde yeni taslaklar hazırlanıyor. Bu taslaklar daha çok profesyonel askerliğe geçiş gibi gözüküyor. Her ne kadar profesyonel kadroya geçiş olsa da vatandaşlarımız askere gitmeye devam edecekler. Askerlik vazifesini yerine getirmek vatani bir görevimizdir. Bu kutsal görevi yerine getirmek için görev yerlerine gitmeye çalışan vatandaşlarımıza ayrıca yol parası külfeti doğmaktadır. İşte bu maddi külfeti devlet sağlamakla yükümlüdür. Bu nedenle de devletin askerlik görevini yerine getirecek vatandaşlarımıza yol harcırahı olarak bir bedel ödemektedir.

Askerlik Parası Nedir ?

Askerlik görevini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımızın hangi devre, dönemde gideceği belli olduktan sonra tabiri caiz ise nereye düşeceklerini merakla beklerler. Dağıtımda Her yerinde farklı güzelliklere sahip olan ülkemizin şehirlerinin asker kapasitesi ve ihtiyacı göz önüne alınmaktadır. Tabi Askerlik görevini ifa edecek her vatandaşımız evine yakın olmasını ister. Ancak bazıları yakın olurken bazı askerlerimizde memleketlerinden çok uzakta görevlerini yapmak zorunda kalırlar. Hemen hemen her vatandaşımız askerliğini farklı illerde yapmaktadır. Dolayısıyla da görev yerlerine ulaşmak için seyahat etmeleri gerekir. Tabi bu da ayrıca bir masraftır. İşte devlet bu masrafı karşılamak ister ve belli bir miktar ödeme yapar. İşte yaptığı ödeme halk arasında bilinen adı ile Asker Yol Parası yani Yol ve İaşe Bedelidir. Aslında bu ödeme ile hem yol hem de yeme-içme masraflarının karşılanması düşünülmüştür.

Askerlik Yol Parası Ne Zaman Yatar ?

Askerlik yol parası gidilecek yer teslim tarihi netleştikten sonra adınıza PTT ye yatırılmaktadır. Genellikle ödemeler Teslim tarihinden 3-4 gün öncesine kadar yatırılır. Ödemeyi almak için sürekli postaneye gitmenize gerek yok. Gitmeden birkaç gün önce de PTT veznelerinden alabilirsin

Askerlik Parası Nasıl Öğrenilir ?

Askere gidecek olan tüm yurttaşlara devlet yol ve iaşe bedeli ödemektedir. Eğer sizde askere gideceksiniz mutlaka bu para sizin adınıza PTT şubelerine yatacaktır. Askerlik parasının tutarının ne kadar olduğunu ve hesaba yatırılıp yatırılmadığını mevcut sistemde e devlet sisteminden de görebilirsiniz. Askerliğiniz kesinleştiği ilk günlerde göremeseniz de askere gitmeye yakın zamanlarda ki sorgulamalarda görebileceksiniz. Ayrıca herhangi bir PTT şubesine nüfus kâğıdınızla giderek sorgulatma yapabilirsiniz. Ancak çok ihtiyacınız yok ise askere gitmeye yakın gidip; sürekli gitmeye gerek kalmadan ödemeyi alabilirsiniz

 Askerlik Yol Parası Ne Kadar?

Yukarıda belirttiğimiz gibi Askerlik yol parası aslında hem yol hem de yeme-içme masraflarının karşılanması için ödenir. Ödenecek bu bedeller askerlik görevinin yapılacağı yerin mevcut ikametgahına olan uzaklığına göre hesaplanmaktadır. Bu hesaplama bir standarda oturtulmuştur. Aşağıda ki mesafelere göre yol parası olarak yaklaşık; 

  • 0-600 km arası bir mesafede seyahat için yol bedeli 60-TL,
  • 601-1200 km arası bir mesafede seyahat için yol bedeli 90-TL,
  • 1201-1800 km arası bir mesafede seyahat için yol bedeli 110-TL tutarında ödeme yapılmaktadır

Ayrıca günlük olarak iaşe bedeli ödenmektedir.

Buna göre;

  • 0-600 km arası bir mesafede seyahat için 1 günlük iaşe bedeli 20-TL,
  • 601-1200 km arası bir mesafede seyahat için 2 günlük iaşe bedeli 40-TL
  • 1201-1800 km arası bir mesafede seyahat için 3 günlük iaşe bedeli 60-TL tutarında ödeme yapılmaktadır

Yukarıda görüldüğü üzere yapılan ödemenin günümüz şartlarında bırakın yolu, yemek parasını bile zor karşılayacağı aşikardır. Gündemde olan yeni askerlik düzenlemesinde bu konunu da gözden geçirileceğini düşünmekteyim. Her yıl Enflasyon rakamlarına göre güncellenmesi kaydıyla en az seyahat acentelerinin rayiç bedelleri kadar ödeme yapılmalıdır.

Asker Çocuğuna Para Yardımı

Askerlikte Uçak Bileti Ödenir Mi?

Devlet askere gidenlerin yol parasını ödediği gibi durumları itibariye özel olarak değerlendirilen illerde farklı bir uygulama mevcuttur. Bu illerde askeri geçişlerin olabileceği kara yollarında oluşabilecek güvenlik tehlikesi nedeni ile hava yolu ile ulaşılması zorunludur. Bu zorunluluktan dolayı bu askerlere yol ve iaşe bedeli yerine ücretsiz uçak biletleri sağlanmaktadır. Bu iller ise; Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Siirt, Şırnak ve Van dır.

Bedelli Askerlikte Yol Parası Var Mı?

Daha önce ki bedelli askerliklerde zorunlu 21 gün olmadığı için bir ödeme yapılmıyordu. 2018 yılında çıkan ve 2019 yılında halen dönemler halinde yapılan bedelli askerlikte zorunlu yapılması gün olması nedeni ile yapacak olan kişilere de devlet yol ve iaşe bedeli verilmektedir. Hesaplama yukarıda ki şekilde yapılacak olup, ödemeler de yine PTT den alınabilecektir.

Bedelli Askerlikte Kıdem Tazminatı Var mı?

2020 Uzman Çavuş Maaşları Ne Kadar ?

Muhtaç Asker Ailelerine Para Yardımı

 

 


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.