SGK Bilgi

2020 Diyetisyen Maaşları Ne Kadar? (Devlet – Özel)

08.06.2019
1.073
2020 Diyetisyen Maaşları Ne Kadar? (Devlet – Özel)

2020 Diyetisyen Maaşları Ne Kadar ? Ülkemizde çalışan çalışmayan genç yaşlı birçok vatandaşımızın ya fazla kilo alma ya da kilo alamama sorunu mevcuttur. Özellikle fazla kilolar başa beladır. Çünkü fazla kiloların görüntüde yarattığı durum haricinde sağlık açısından da büyük zararı vardır. Kilo almanın en büyük sebebi hareketsiz kalmak ve spor yapmamaktır. Bazı insanlar işi gereği hareket edemediklerinden şikayetçidir ve kilo almalarını buna bağlarlar. Bu durumda ki insanlar pek de haksız sayılmazlar. Akşama kadar çalıştıktan sonra spora gitmek zor gelmektedir. Bu sebeplerin yanında teknolojinin ilerlemesi de insanları hareketsizleştirmeye itmiş ve tembelliğe alıştırmıştır. Bazı uygulamalar nedeni ile alışverişe bile gitmeye gerek kalmamıştır. Her ne sebeple olursa olsun kilo almanın veya alamamanın sağlığımız için büyük sıkıntılara sebep olduğu aşikardır. Obezitenin sürekli artığı günümüzde Diyetisyenler daha fazla ziyaret edilir hale gelmiştir.  Bu nedenle de Diyetisyenlik aranan meslekler arasına çoktan girmiştir. Özel muayenehanelerde ve özel hastanelerde çalışılabileceği gibi KPSS sınavında başarılı olanlar kamu kurumlarında kolaylıkla istihdam edilebilirler. Biz de bu bölümde çalışan veya çalışabilecek Diyetisyenin Ne Kadar Maaş alabileceğini? Nasıl Diyetisyen Olunabileceğini? Diyetisyen ne iş yapar? Sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Diyetisyen Nedir ?

Diyetisyen bilinen adıyla fazla kilo alan veya alamayan kişilere verdiği diyet listeleri ile ideal kilolarına kavuşmalarını amaçlayan danışmanlardır. Daha kurumsal tabirle İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan, var olan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan ve bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendiren kişidir. Yani aslında Diyetisyenler sadece kilo problemi olanların beslenme durumları ile ilgili takibi değil, farklı hastalıkların oluşmasından sonra veya oluşmaması için dengeli besinlerin vücuda alınması için programlar oluşturan meslek insanıdır.

Diyetisyen Nasıl Olunur ?

Diyetisyen olmak isteyen öğrenciler öncelikle herhangi bir devlet üniversitesi veya vakıf üniversitesinde yer alan Beslenme ve Diyetetik bölümünden 4 yıllık lisans bölümünü başarı ile bitirmeleri gerekmektedir Bu üniversitelerde Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi genel kültür dersleri ile, Biyoloji, İnsan Anatomisi, Fizyoloji, Histoloji, Fizik, Kimya, Psikoloji gibi temel tıp bilimleri yanında, Besin Teknolojisi, Besin Kimyası, Besin mikrobiyolojisi ve diğer mesleki dersleri kuramsal ve uygulamalı olarak alırlar 4 yıllık Lisans eğitiminden sonra (ingilizce eğitimi olan fakültelerde +1 hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıl) Diyetisyen unvanı ile mezun olan öğrenciler, “Diyetisyen’’ unvanıyla çalışma ve kendi muayenehanelerini açma hakkına sahip olurlar. Bölüm ilerledikçe alacakları dersler değişir. Beslenme ve Diyetetik Bölümüne verilmekte olan eğitim ve öğretim programının birinci aşaması, diyetetik uygulamalarına esas olan temel bilimler, tıp ve beslenme bilimlerini içermektedir . İkinci aşamadaki dersler, doğrudan uygulama alanıyla ilgilidir. Öğrenci, sınıftaki teorik öğretim ve laboratuar deneylerine ek olarak, toplum sağlığı ve beslenmesiyle ilgili olan stajını, koruyucu ve tedavi edici olarak sahada; hastanelerde ve diğer kuruluşlarda ise tedavi edici ve toplu beslenme yönetimi ile ilgili olarak yapmaktadır. 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik okuyan adaylar dilerlerse yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyerde çalışma hakları da mevcuttur. Öğretim görevlisi de olabilirler.

Diyetisyen Olmak İçin Aranan Özellikler Nelerdir ?

İyi bir uzman diyetisyen olabilmek için; sabırlı olmalıdır. İnsan ilişkileri kuvvetli, güler yüzlü ve sevecen olunmalıdır. Hastası ile arkadaş olunmalı ve onlara psikolojik destek de sağlamalıdır. Güvenilir ve sorumluluk sahibi olunmalıdır. Başkalarına yardım etmekten hoşlanan ve işbirliği yapabilen kişiliğe sahip olunmalıdır.

Diyetisyenin Görevleri Nelerdir ?

  • Diyetisyenlerin görevleri ağırlıklı beslenme ile alakalı olmasına rağmen diğer dallarla da iç içe görev yapmaktadır. Diğer branşlardan gelen hastalara besin programı yaparken; kendisi de modern cihazlar ile ölçümler yaparak diyet programı hazırlayabilir.
  • Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler,
  • Yaş, cinsiyet ve fiziksel uğraşı gruplarına göre, sağlıklı bireyler için enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri ile sağlıklı beslenme programlarını belirler. Özel grupların beslenme ihtiyaçlarına yönelik çalışmaların yürütülmesinde görev alır.
  • Toplumun yanlış beslenme alışkanlıklarını saptar. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar,
  • Besin analizleri yapar, sağlıklı beslenmeye ve özel amaçlara yönelik besin grupları geliştirir ve bunların doğru kullanımını sağlar.
  • Diyet ürünleri geliştirir,
  • Hastalara verilecek olan oral, enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin seçiminde, hazırlanmasında, uygulamalarında, eğitim ve izleme süreçlerinde görev alır.
  • Menü planlaması yapar ve uygulanan menüleri denetler. Standart yemek tarifelerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlar, gerektiğinde günün ve kuruluşun şartlarına uygun düzenlemeleri yapar.

İlginizi çekebilir;

2020 Hemşire Maaşları Ne Kadar?

2020 Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar?

Diyetisyenin Çalışma Alanları Nereler ?

Diyetisyenler eğitimlerini tamamladıktan sonra ‘Diyetisyen’ unvanı ile birlikte lisans diploması verilir. Çalışma alanları ise sağlık sektöründe, eğitim kurumlarında ve diğer sportif aktivitenin bol olduğu diğer sektörlerdir.

Diyetisyen, uluslararası meslek sınıflamasında Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte sağlık sınıfı içinde yer almaktadır.

  • Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları
  • Aile Sağlığı Merkezleri
  • Okullar
  • Renal Bakım Üniteleri
  • Kreşler
  • Diyabet Üniteleri
  • Zayıflama Merkezleri
  • Oteller
  • Metabolik Üniteler
  • Huzurevleri
  • Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları
  • İşçi Beslenmesi
  • Yemek Fabrikaları
  • Onkoloji Üniteleri
  • Sporcu Beslenmesi
  • Kamu Kuruluşları
  • Transplantasyon Üniteleri
  • Yaşlılıkta Beslenme
  • Hava Ulaşım Hizmetleri
  • Rehabilitasyon Üniteleri
  • Okul Beslenme Eğitimi Programları
  • Deniz Ulaşım Hizmetleri
  • Kardiyoloji Üniteleri
  • Besin Pazarlama Hizmetleri
  • Demiryolu Ulaşım Hizmetleri
  • Besin Kontrol Laboratuvarları
  • Restoranlar
  • Uluslararası Kuruluşlar

Ayrıca, mezunlar akademisyenliğin yanı sıra; toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler.

Diyetisyenler özetle devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediye ve üniversite araştırma hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde, Yemek şirketi ve Restaurantlarda, eğitim birimlerinde ve huzur evlerinde çalışabilirler.

İlginizi çekebilir;

2020 Veteriner Maaşları Ne Kadar ?

2020 Tıbbi Laboratuvar Teknikeri Maaşları Ne Kadar ?

Diyetisyen Maaşı Ne Kadar ?

Yukarıdaki saydığımız rahatsızlıklar veya yaşamsal aktivitelerin daha kolay yapılabilmesi çabasının etkisi  ile diyetisyefnlere duyulan ihtiyaç artmakta, Bu artışa paralel olarak da diyetisyen muayenehaneleri de çoğalmaktadır. Dolayısıyla bu durum diyetisyenlerin kazancı ve iş imkanlarını da etkilemektedir. Mevcut durumda ülkemizde diyetisyenlerin kazançları diğer dallarda ki, doktor meslektaşlarından biraz düşük olsa da özellikle tanınmış diyetisyenlerin maaşları ülke gelir ortalamasına kıyasla yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Elbette çalışılan Şehir, ilçe, tanınırlık, yaptıkları işin kalitesi ve bireysel edinimleri kazançlarda değişkenlik göstermektedir.

2020 Özel Sektörde Diyetisyen Maaşları Ne Kadar ?

Diyetisyenin ülkemiz standartlarında yaptığı işin yoğunluğu, çalışılan firmanın maaş kriterleri, çalışılan yıl ve tecrübesine göre maaşı şekillenmektedir.

Buna Göre;

Yeni Başlayan Diyetisyen Maaşı             2.250 TL – 3000 TL +Prim
1-5 Yıl Arası Tecrübeli Diyetisyen          3.000 TL – 4.500 TL +Prim
5-10 Yıl Arası Tecrübeli Diyetisyen        4.500 TL – 6.000 TL +Prim
10+ Yıl Arası Tecrübeli Diyetisyen         6.000 TL – 12.000 TL +Prim

2020 Devlet Memuru Diyetisyen Maaşları Ne Kadar ?

Devlet Dairelerinde Diyetisyen olarak çalışanların maaşları her yıl yapılan görüşmeler ve açıklanan Enflasyon rakamlarına göre ortaya çıkan farkların eklenmesi ile hesaplanmaktadır.

Buna göre 2020 yılı için;

En Alt Kademe Diyetisyen 4.291 TL +Döner sermayeden gelen ücret

En Yüksek Kademe Diyetisyen 4.895 TL +Döner sermayeden gelen ücret tir.

Yukarıda belirtilen maaşlara Döner sermaye, nöbet ücreti, eş ve çocuk yardımı gibi hak edilen ek ödenekler eklendiğinde Diyetisyenin aldıkları maaşlar daha da yükselmektedir.

Memur Kademesine Göre Diyetisyen Maaşları Ne Kadar ?

Diyetisyen net maaşı (2019 yılının ikinci yarısında)

D/K Hizmet Yılı Net Maaş
1/4 25 ve üstü 4.895 TL
1/4 24 4.4892 TL
1/4 23 4.890 TL
1/4 22 4.889 TL
1/4 21 4.887 TL
1/3 20 4.879 TL
1/2 19 4.871 TL
1/1 18 4.864 TL
2/3 17 4.778 TL
2/2 16 4.771 TL
2/1 15 4.763 TL
3/3 14 4.621 TL
3/2 13 4.615 TL
3/1 12 4.608 TL
4/3 11 4.594 TL
4/2 10 4.578 TL
4/1 9 4.572 TL
5/3 8 4.373 TL
5/2 7 4.368 TL
5/1 6 4.364 TL
6/3 5 4.349 TL
6/2 4 4.344 TL
6/1 3 4.339 TL
7/3 2 4.316 TL
8/3 2 4.301 TL
8/2 1 4.297 TL
8/1 0 4.291 TL

2020 Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar?

2020 Radyoloji Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

2020 Anestezi Teknikeri Maaşları Ne Kadar ?


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.