SGK Bilgi

2020 Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar? (Devlet – Özel)

10.05.2019
1.199
2020 Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar? (Devlet – Özel)

2020 Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar ? Ülkemizde çalışan çalışmayan birçok vatandaşın vücut ağrıları ve eklem rahatsızlıkları mevcuttur. Ağır işte çalışanların vücuduna zarar verecek şekilde bilinçsizce alet kullanmadan yaptığı işlerden; masa başı çalışanlarında sürekli oturmak bilgisayar ekranına eğilmekten, klavyeye sürekli yazı yazmaktan eklem bozuklukları oluşmuştur. Hele ki akıllı telefon ve tabletlerin de çıkması ile birlikte daha yaşına girmeyen bebeklerin ellerine verilmesiyle başlayan ve aman bana dokunmasın oylansın diye çocukların ellerine tutuşturulması sonrası iyeni neslin daha fazla uğrak yeri olacağa benzer Fizyoterapistler. Bahsettiğimiz durumlara göre mevcutta da Fizyoterapistlik aranan meslekler arasına çoktan girmiştir. Özel muayenehanelerde ve özel hastanelerde çalışılabileceği gibi KPSS sınavında başarılı olanlar kamu kurumlarında kolaylıkla istihdam edilebilirler. Biz de bu bölümde çalışan veya çalışabilecek Fizyoterapistin Kadar Maaş alabileceğini? Nasıl Fizyoterapist Olunabileceğini? Fizyoterapist ne iş yapar? Sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Fizyoterapist Nedir ?

Yaralanma ve hareket bozukluğu olan hastaları değerlendirip, özel ölçme yöntemleri uygulayarak hastanın fonksiyon kayıplarını normalleştirmek ve bu süreçte hastaya destek olma işini yürütür. Ayrıca doğuştan gelen bir engel sebebi ile fizyolojik olarak hareketlerinin kısıtlanması sonucunda uzman doktorlar tarafından hastalıkları konusunda kendilerine teşhis konulan hastalara teşhisin neticesinde fizyoterapistler fonksiyonel olan bu bozukların ve ağrıların düzeltilmesi ya da azaltılması için fizyoterapi ve rehabilitasyon programları oluşturan ve bu programları uygulayan uzman kişilerdir.

Fizyoterapist Nasıl Olunur ?

Fizyoterapist olmak isteyen öğrenciler öncelikle herhangi bir devlet üniversitesi veya vakıf üniversitesinde yer alan FTR yani Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 4 yıllık lisans bölümünü başarı ile bitirmeleri gerekmektedir Bu üniversitelerde Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil gibi genel kültür dersleri ile, Biyoloji, İnsan Anatomisi, Fizyoloji, Histoloji, Fizik, Kimya, Psikoloji gibi temel tıp bilimleri yanında, Isı-ışık, Elektroterapi, Özel Tedavi Hareketleri, Kinezyoloji, Biomekanik, Yardımcı Cihaz ve Protez Eğitimi ve diğer mesleki dersleri kuramsal ve uygulamalı olarak alırlar 4 yıllık Lisans eğitiminden sonra (ingilizce eğitimi olan fakültelerde +1 hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıl) Fizyoterapist ünvanı ile mezun olan öğrenciler, “Fizyoterapist’’ unvanıyla çalışma ve kendi muayenehanelerini açma hakkına sahip olurlar. 4 yıllık fizyoterapi ve rehabilitasyon okuyan adaylar dilerlerse yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyerde çalışma hakları da mevcuttur. Öğretim görevlisi de olabilirler.

Fizyoterapist Olmak İçin Aranan Özellikler Nelerdir ?

Fizyoterapist olabilmek için; Kanunen bir kısıtlama olmamakla birlikte, bu meslekte el ve göz becerisi gerektiğinden bu uzuvlarında bir sakatlığın olmaması, Bedence güçlü ve dayanıklı, Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, El ve parmak becerileri gelişmiş, Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan,
El becerisi, hızlılık ve dikkat isteyen işlere yatkın olmak gerekir. Hastaları bilgilendirip, yapacağı hareketler için yönlendirebilecek iyi iletişim kabiliyetini sahip olunmalıdır. Ayrıca motive edici ve sürekli pozitif olmak aslında fizyoterapistin en belirgin özelliği olmalıdır.

Fizyoterapistin Görevleri Nelerdir ?

Sağlıklı bireylerde kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini artırmak için bireye özel fiziksel aktivite ve egzersiz programlarını planlar ve uygular.

Hastalık durumlarında;

  • Uzman doktorların kendi uzmanlık alanları ile ilgili teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli uygulamaları yapar.
  • Fizyoterapi programında belirlenen hedeflere ulaşabilmek için hastanın rol ve görevlerini tanımlar.
  • Fizyoterapi programı ve iyileşme süreci ile ilgili bilgileri kaydeder.
  • Koruyucu ve destekleyici rehabilitasyon cihaz ve teknolojilerinin kullanımı konusunda uzman tabiple birlikte, uygun ölçü ve özellikleri belirler, öneri geliştirir, hasta ve aileye eğitim verir.
  • Fizyoterapi sürecinde, uygulanan fizyoterapi programının hasta için uygun olmadığını veya programını sonlandırmak gerektiğini öngördüğü durumlarda ilgili tabibe görüşünü bildirir, tabibin programın uygulanmasında ısrar etmesi durumunda söz konusu programı, durumu kayıt altına alarak uygular.
  • Fizyoterapi programı için uygun olan teknolojik ekipmanı güvenli ve etkili bir şekilde kullanır, ortaya çıkabilecek istenmeyen etkileri ve komplikasyonları önlemek için gerekli önlemleri alır.

 Pratikte İse;

  • Sırt ve boyun kireçlenmeleri olanların önce vücutlarının rahatsız bölgelerini ısı veren aletlerle ısıtır, daha sonra çeşitli aletlerle veya elle uyarır ve sertlikleri yumuşatır,
  • Sürekli akım cihazları ile felçli hastaların sinirlerini gevşetir,
  • Felçli hastaları sıcak su havuzuna yatırarak ve aletlerle hastanın vücuduna su fışkırtarak özürlü bölgenin uyarılmasını sağlar,
  • Yaralanma veya hastalık sonucunda vücudun hareket yetisi azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler planlar ve uygulanmasını denetler,
  • İşlev yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez veya ortezlerin) kullanımını hastaya öğretir.

2020 Anestezi Teknikeri Maaşları Ne Kadar ?

2020 Hemşire Maaşları Ne Kadar?

2020 Radyoterapi Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Fizyoterapistin Çalışma Alanları Nereler ?

Fizyoterapistler eğitimlerini tamamladıktan sonra Fizyoterapist ünvanı ile birlikte lisans diploması verilir. Çalışma alanları ise sağlık sektöründe ve diğer sportif aktivitenin bol olduğu diğer sektörlerdir.

Fizyoterapistler devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediye ve üniversite araştırma hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde ve huzur evlerinde çalışabilirler.

Fizyoterapist Maaşı Ne Kadar ?

Yukarıdaki saydığımız rahatsızlıklar veya yaşamsal aktivitelerin daha kolay yapılabilmesi çabasının etkisi  ile fizyoterapistlere duyulan ihtiyaç artmakta, Bu artışa paralel olarak da Fizyoterapist muayenehaneleri de çoğalmaktadır. Dolayısıyla bu durum fizyoterapistlerin kazancı ve iş imkanlarını da etkilemektedir. Mevcut durumda ülkemizde fizyoterapist kazançları diğer dallarda ki, doktor meslektaşlarından biraz düşük olsa da özellikle tanınmış fizyoterapistlerin maaşları ülke gelir ortalamasına kıyasla yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Elbette çalışılan Şehir, ilçe, tanınırlık, yaptıkları işin kalitesi ve bireysel edinimleri kazançlarda değişkenlik göstermektedir.

2020 Özel Sektörde Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar ?

Fizyoterapistin ülkemiz standartlarında yaptığı işin yoğunluğu, çalışılan firmanın maaş kriterleri, çalışılan yıl ve tecrübesine göre maaşı şekillenmektedir.

Buna Göre;

Yeni Başlayan Fizyoterapist Maaşı             2.250 TL – 3000 TL +Prim
1-5 Yıl Arası Tecrübeli Fizyoterapist          3.000 TL – 4.500 TL +Prim
5-10 Yıl Arası Tecrübeli Fizyoterapist        4.500 TL – 6.000 TL +Prim
10+ Yıl Arası Tecrübeli Fizyoterapist         6.000 TL – 12.000 TL +Prim

2020 Devlet Memuru Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar ?

Devlet Dairelerinde Fizyoterapist olarak çalışanların maaşları her yıl yapılan görüşmeler ve açıklanan Enflasyon rakamlarına göre ortaya çıkan farkların eklenmesi ile hesaplanmaktadır.

Buna göre 2020 yılı için;

En Alt Kademe Fizyoterapist 3.880 TL +Döner sermayeden gelen ücret

En Yüksek Kademe Fizyoterapist 4.515 TL +Döner sermayeden gelen ücret tir.

Yukarıda belirtilen maaşlara Döner sermaye, nöbet ücreti, eş ve çocuk yardımı gibi hak edilen ek ödenekler eklendiğinde Fizyoterapistin aldıkları maaşlar daha da yükselmektedir.

Memur Kademesine Göre Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar ?

  • 10/2 derece ve kademe           4111 TL.
  • 9/2 derece ve kademe             4119 TL
  • 8/2 derece ve kademe             4122 TL
  • 7/2 derece ve kademe             4191 TL
  • 6/2 derece ve kademe             4198 TL
  • 5/2 derece ve kademe             4207 TL
  • 4/2 derece ve kademe             4460 TL
  • 3/2 derece ve kademe             4501 TL
  • 2/2 derece ve kademe             4697 TL
  • 1/4 derece ve kademe             4786 TL

2020 Tıbbi Laboratuvar Teknikeri Maaşları Ne Kadar ?

2020 Diş Hekimi Maaşları Ne Kadar?

2020 Radyoloji Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

 


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.