SGK Bilgi

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Tazminat Alma (Rehber İçerik)

23.05.2018
1.082
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Tazminat Alma (Rehber İçerik)

Evlilik nedeniyle işten ayrılma tazminat alma yollarından bir tanesidir. Eğer sizlerde yakın zaman içerisinde iş yerinizden ayrılacaksanız ve tazminat almaya hak kazanmışsanız, yapmanız gerekenleri eksiksiz olarak yerine getirmelisiniz. Evlilik nedeniyle ayrıldığınız iş yerinden tazminat almak istiyorsanız, öncelikle tazminat alma şartları eksiksiz olarak yerine getirilmiş ve işten çıkış işlemlerinin evlilik nedeniyle yapılmış olması gerekmektedir.

Evlilik nedeniyle işten ayrılma, resmi olarak nikahın yapılmasından sonra olmalıdır. Yani resmi olarak evlenmeden evlilik nedeniyle işten ayrılamazsınız. Bu nedenle resmi nikahınızı düğünden bir hafta önce yaparak iş yerinizden evlilik nedeniyle ayrılmanız daha uygun olabilir. Bu sayede hem 1 hafta boyunca düğün hazırlıkları ile ilgilenebilir, hem de tazminatınızdan gelen ödeme ile acil ihtiyaçlarınızı kapatabilirsiniz.

Evlilik nedeniyle işten ayrılma resmi nikahın olduğu gün yapılabileceği gibi resmi nikahın üzerinden 1 yıl geçmeden de yapılabilmektedir. Yani bu yazıyı okuduğunuz gün evlendiğinizi düşünürsek önümüzdeki sene dün tarihli olarak iş yerinden ayrılabilirsiniz. Bu durumda da tazminat alabilirsiniz. Ancak evliliğinizin üzerinden 1 yıl geçtiği taktirde artık evlilik nedeniyle işten ayrılsanız dahi tazminat alamazsınız.

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma

Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda ihbar süresi bulunmamaktadır. İhbar süresinin ne olduğunu merak ediyorsanız, ihbar süresi nedir? Nasıl Hesaplanır? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Bir ihbar süresi olmadığından dolayı, istifanızı verdiğiniz gün itibari ile işten ayrılabilirsiniz. Tazminatınız ise işvereniniz ile anlaştığınız tarihte ya da bir sonraki maaşınızla birlikte yatırılmaktadır.

Evlilik nedeniyle işten ayrıldığınızda ihbar süreniz olmadığı için ihbar tazminatı da almanız mümkün değildir. Çünkü kendi isteğiniz ile işten ayrılıyorsunuz. ihbar tazminatı ancak işverenin sizi işten çıkartması durumunda çalışana ödenmektedir.

Genel Sağlık Sigortası

Çeyiz Parası

7000 Günü Dolduran Kıdem Tazminatı Alabilir Mi ?

3600 Günden Kaç Defa Kıdem Tazminatı Alınabilir ?

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Evlilik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi içerisinde mutlaka iş yerinden ayrılış nedeninin evlilik olduğu belirtilmelidir. Dilekçenizi yazarken iş yerinden evlilik nedeniyle ayrıldığınızı ve tazminat hak edişlerinizi talep ettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Dolu dolu maddeler içeren bir dilekçe yazmanıza gerek yoktur.

Dilekçenizi yazarken daha önce evlilik nedeniyle işten ayrılan arkadaşlarınız var ise onlara da danışabilirsiniz. Ancak dediğim gibi dilekçenize öyle yasa maddelerinizi eklemeye, uzun uzadıya bir dilekçe yazmanıza gerek yoktur.

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma İşsizlik Maaşı Alınır Mı?

Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda işsizlik maaşı almanız mümkün değildir. Ancak evlilik nedeniyle iş yerinden ayrıldıktan sonra farklı bir iş yerinde çalışmaya başlar ve bu iş yerinden işveren tarafından işten çıkartılırsanız, işsizlik maaş almanız mümkün olabilmektedir. İş yerinden evlilik nedeniyle ayrıldıktan sonra dilediğiniz tarihte farklı bir iş yerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir; SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? SGK Prim Borcu Sorgulama

Bazı durumlarda işveren ile çalışan arasında yapılan anlaşma gereği, çalışanın evlilik nedeniyle işten çıkartıldığı, tazminat ödendiği ve sonrasında aynı iş yerinde tekrar işe başladığı da görülmektedir. Bu durum tamamen işvereniniz ile sizin aranızda yapılan diyalog çerçevesinde gelişmektedir.

Evlilik nedeniyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alabilir ancak ihbar tazminatı alamazlar. İstifa için yazılacak olan dilekçede mutlaka ayrılış nedeni evlilik olarak belirtilmeli, SGK tarafına iletilecek olan işten çıkış bildirgesinde ise bu ayrılışa uygun işten çıkış kodu kullanılmalıdır. Yazacağınız istifa dilekçesinin bir fotokopisini de kendinize almanız faydalı olacaktır. Hakkınız olan kıdem tazminatı, iş vereniniz ile yapacağınız anlaşma doğrultusunda banka hesabınıza yatırılmalıdır.

Bedelli Askerlikte Kıdem Tazminatı Var mı?

Kıdem ve İhbar Tazminatı Alabilme Şartları


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.