SGK Bilgi

Kıdem ve İhbar Tazminatı Alabilme Şartları

SGK
11.11.2018
688
Kıdem ve İhbar Tazminatı Alabilme Şartları

Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı 2020 hakkında oldukça detaylı bir içerik hazırladık. Günümüzde işveren ve çalışan arasındaki ilişkiyi düzenleyen birçok farklı kanun bulunuyor. Bu kurallar sayesinde, insanların daha rahat çalışması sağlanmaktadır. Bu kurallar olduğu sürece, kişilerin hakları ve menfaatleri devlet güvencesi altında korunmaktadır.

İşveren ile çalışan arasındaki bağların en iyi seviyede tutulması için kıdem tazminatı ve ihbar süresi gibi uygulamalar yapılmaktadır. Bu kuralları da genel hatlarıyla açıklayacak olursak,  tazminat kişinin emek karşılığı olarak ödenen paradır. İhbar süresi ise, kişinin ve işveren kurumunun zamansız ayrılıklarda zorlanmasını önleyen bir yapılanmadır.

İhbar tazminatı bugünlere gelinceye kadar birçok farklı şekle girdi diyebiliriz. Bundan birkaç sene evvel gündeme gelen yeni güncellemeler ile işçinin hakları korunurken yine işveren tarafınında hakları korunmaya başlandı. Bu sayede karşılık ittifak anlamında adımlar atılmış oldu.

Bu kurallara göre, işçi ve işveren karşılıklı olarak sorumluluklar taşımaktadır. İhbar tazminatı denilen şey her iki taraf için de belli durumlarda geçerli olabilir. Öncelikle kıdem tazminatı olmakla birlikte dilerseniz bu kavramları tek tek inceleyelim.

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Tazminat Alma (Rehber İçerik)

Tazminat Alma Şartları Nelerdir?  2020

İşsizlik Maaşı Başvurusu Gerekli Evraklar 2020

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı kişilerin belli bir süreyi geride bırakacak şekilde çalışması durumunda ortaya çık haktır. Kişi kanunlar tarafından belirlenen süreyle çalıştığı takdirde, kanunlar ve iş başlangıç sözleşmesi hükmünce belli başlı hakları elde eder. Bu elde edilen hakların değerlendirilmesi neticesinde, iş yerinden kişiye yapılan toplu ödemeye kıdem tazminatı ödemesi denir.

Kıdem tazminatı kurumdan kuruma ve gelirden gelire değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle herkesin kıdem tazminatı hakkı farklılık göstermektedir. Kıdem alınması ve sonrasında elde edilmesi öncelik arz ettiğinden, kişilerin bu konuyu ilgili kurumun muhasebesi ile görüşmesi gerekmektedir.

Kıdem tazminatı almak için emekli olmak da yine ayrıca bir yoldur. Bu kişinin emeklerinden dolayı erilen toplu bir ödenek olarak görülebilir.

Elbette emekli olmadan da bu hakların elde edilmesi sadece emeklilik ile sağlanmamaktadır. Kurumda kişi çalışmayı belli sınırlar dahilinde çalışmayı bıraktığında, eğer kişinin çalıştığını gün sayısı ve hak ettiği pirim günü yeterliyse, kişi emekli olmadan kıdem tazminatı alabilmektedir.

Bu konuda genel hatlarıyla mantığı anlatan bir bilgi verdik dilerseniz şimdi ihbar süresi ve ihbar tazminatı konusuna geçelim.

İhbar Süresi ve İhbar Tazminatı Ne Demektir?

İhbar tazminatı tamamen kişilerin mağdur olmasını önlemek maksadıyla verilmektedir. İhbar tazminatı belli bir süre içerisinde bildirildiği takdirde değişken miktarlara ulaşmaktadır. Bunları daha sonra yazacağımız detaylı bir içerikte kolayca bulabilirsiniz. Şu anda sadece genel mantığı anlatıyoruz.

Diyelim ki siz işveren olun. Sizin kurduğunuz iş bünyesinde çalışan birisinin aniden işten ayrılması sizlerin genel işleyiş noktasında büyük sorunlar yaşamanıza yol açacaktır. İhbar süresi tam olarak bu durumlar içindir. İşveren ve işçi işten ayrılmadan/işten çıkarmadan önce muhakkak ilgili birime haber vermek zorundadır.

İhbar tazminatı kişiler tarafından ödenebilir. Kurum kişiye haber vermediği takdirde çalıştığı yıl süresi boyunca ödeme yapar. Eğer çalışma sözleşmesinde bu konuya dair bir madde bulunuyorsa habersiz ayrılmasından dolayı kişi de yine iş verene ödeme yapmak zorunda kalabilir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Ayhan Ustabaş dedi ki:

    AYHAN USTABAŞ
    Abim 1981 de İzmir Eshot ta işe girdi.1989 da ayrıldı.İşe gitmedi.Sendika eve gelmiş kağıt imzalatmışlar. Benim soracağım konu ;tazminat alabilir mi. Kıdem tazminati zaman aşımı süresi ne kadar.Şimdi dava açılabilir mi.O zaman ne imzalatmış olabilirler.Hangi durumda işten çıkarmış olurlar.Ya da durumu hangi duruma uyar

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Merhaba,

      Tazminat zaman aşımı 5 yıldır. İşe gitmediği için çıkış ihbarnamesi imzalatmış olabilirler.