SGK Bilgi

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yardımlar

SGK
14.09.2018
353
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yardımlar

Eşi vefat etmiş kadınlara yardımlar konusunda devletin birçok farklı çalışması bulunmaktadır. Bu çalışmalara bağlı olarak kişilere yardımlar verilmektedir. Kanunda çocuk ve kadın eşit durumdadır. Özellikle kişinin sigorta başta olmak üzere sosyal güvencesinin olmaması bu durumda muhtaç duruma düşmesine neden olmaktadır. Muhtaç durumda olan kadına devlet tarafından birçok farklı yardım sağlanır.

Eşi vefat etmiş yardımı yıldan yıla daha da kapsamlı hale getirilerek dul hanımlara verilmektedir. Kanunda muhtaç durumda olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Muhtaç olduğunu tam olarak kanıtlama fırsatı olmaya kişiler devletten bu yardımı alamazlar.

Devlet maddi durumu ve sosyal hakları uygun olmayan kimselere bu yardım verilmemektedir. Eşi vefat eden kadınlara maaş sorgulama işlemini yapmak için ilk önce başvuru yapmanız gerekmektedir. Sonrasında bu başvuruyu onay yolunda başarıya taşımanız gerekmektedir. Bu süreçte onay alamayan kadınların itiraz niteliğinde bir kez daha başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. 3294 sayılı kanun bünyesinde kadınlar ve diğer muhtaç vatandaşlar belirtilir. Bu kanunlara eşinden ayrılan kişilere haklar verileceği yazmaktadır.

2 Ayda Bir Dul Maaşı | 2 Ayda Bir Dul Maaşı Nasıl Alınır?

Dul Maaşı Nedir? Dul Maaşı Kimlere Verilir?

Ölen Kişinin Maaşı Kızına Nasıl Bağlanır?

Eşi ölene vefat edenlere yardımlar oldukça fazladır. Yani bu kadınlara yönelik olarak ayrıca kanun ve yardım yapılmadı ancak SYDY temelde birçok dula yönelik haklar sunuyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde sunulan tüm yardımlarda dul hanımlara öncelik ve ekstra hak verilmektedir. Ancak kişinin sosyal güvencesi varsa ve eşinden maaş kaldıysa bu hakların alınması sorun olabilir.

Eşi Vefat Edenlere Yönelik Yardımlar

Eşi ölen kadına devlet tarafından yardım verilmektedir. Bu yardımlardan faydalanmak için eşinizden üzerinize maaş kalmamış olması gerekmektedir. Bu maaşlardan fayda sağlayabilmek için kişinin hiçbir sosyal güvencesinin olmaması şart olarak koşulmaktadır. Kişinin devren devam eden bir sigorta hakkının olması bu sürecin tam tersi istikamete dönmesine neden olabilir.

Yaşlılık Para Yardımı 2022 sayılı Kanun

Evde Bakım Maaşı 2020 Başvuru ve Şartları

Nakdi Yardım Sorgulama | Nakdi Yardım Nasıl Alınır?

Kişinin net bir şekilde muhtaç durumda olması gerekmektedir. Başlıca sıralayacak olursak, dul kadınlara verilen yardımlardan şu etkenler sebebiyle fayda sağlayamazsınız.

  • SGK maaşı alıyorsanız.
  • Herhangi bir işte çalışıyorsanız,
  • Herhangi bir sigortaya bağlı iseniz.
  • Yüksek maliyetli mal sahibiyseniz,
  • Pahalı araçlarınız veya tarlalarınız varsa,

Bu şartları taşıyorsanız bu durumda dullara yapılan devlet yardımları arasından hiçbirine uygun olamazsınız. Devlet yardımlarında uygun kişileri tespit etmek için çok ama çok ciddi bir çaba göstermektedir.

Eşi Ölen Kadınlara (Dul Kadınlara) Devlet Yardımı

Eşi vefat eden kadınlara yardım konusunda devletin tutumu oldukça nettir. Kişilerin net bir ihtiyaç duyması durumunda harekete geçen devlet, yerinde duran dula gidip de kesinlikle yardımda bulunmaz. Devletin standartları bellidir. Devlet tarafından  kanun detaylarına göre sadece ihtiyaç sahiplerine yardım verilmektedir. Eşi vefat edene devlet yardımları konusunda prosedür çok nettir.

Bu süreçte kişi aşağıdaki bazı özellikleri taşıyorsa, bu yardımları alma hakkını kaybeder. Siz dul kavramını biliyor olabilirsiniz ancak devletin kanununda yer alan dul kavramına bağlı olmanız gerekmektedir. Bu süreçte dikkatli olmanız gereken şeyler bulunmaktadır. Dilerseniz hangi şartlar altında devletin sizi dul saymayacağı konusuna daha yakından göz atalım. Bu özellikleri taşıyan kişilere devlet dul olsa bile para vermez.

  • Kişinin tekrar evlenmesi,
  • Kişinin ailesinde bir bakıcı niteliğinde güvenceli insan bulunması. Örnek vermek gerekirse, eşiniz öldüyse bu durumda devlet sizlerin mazlum durumda olduğunuz kanaat getirir. Ancak memur veya herhangi bir işte çalışan bir çocuğunuz varsa bu durumda devlet sizlere o kişinin bakmasını uygun görerek dul maaşı almamanız hususunda karar kılar. Bunun prosedürü farklıdır. Bu nedenle başvuru esnasında yakınlarınızın da durumunu belirtmeniz önem arz etmektedir.
  • Resmi olarak belirtin ya da belirtmeyin, bir kişiyle aynı çatı altında yaşamaya başlarsanız bu durumda sizlere devlet yardım vermeyecektir. Devletin bu konuda ki en etkili kuralı, gerçekten ihtiyacı olan kişilere yönelik olarak bu yardımları ulaştırmaktır.

Bu yardımların genel özelliklerine bakıldığında hep aynı şartlar göze çarpmaktadır. Yardım alacak olan kişinin her zaman aynı çizgide olması gerekmektedir. Eşi ölene verilen yardımlar kanuna bakıldığında tüm bu özellikleri gerektirir. Eğer bu şartları maaşı almaya hak kazandıktan sonra alırsanız, bu şartları taşımaya başladığınız anda maddi olanaklarınız ortadan kaldırılacaktır. Maaşı veya dul olduğunuz için aldığınız yardımları, tekrar evlenmeniz veya sosyal durumunuzu düzeltmeniz durumunda almaya ara vermek zorunda kalırsınız.

Eşimden Boşandım Ama Boşanmayı Ben İstedim! Dul Yardımı Alabilir Miyim? 

Dul maaşı almak için resmi nikah sahibi konumunda iken, bekar hale gelmeniz gerekmektedir. Bu durumlarda tamamen hak sahibi durumuna gelirsiniz. Yani eşiniz ölse de, bir şekilde boşansanız da her halde hak sahibi durumundasınız. 

SGK BİLGİ Soru Kartı 11  OKUMAYA DEVAM!

Eşini Kaybeden Bayanlara Verilen Yardımlar Nelerdir?

2 Ayda Bir Dul ( Dulluk ) Maaşı

2 ayda bir dul maaşı tamamen eşi vefat etmiş kadınlara verilen bir maaştır. Bu maaşın şartlarını sitemiz bünyesinde bir başka içerikte daha ayrıntılı bir şekilde anlattık. Vefat eden eşlerine dair sorumlulukları olan hanımlar için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından bu naaş verilmektedir. 2 ayda bir maaş verilmektedir. 2 ayda bir bu maaş 550 TL olarak ödenmektedir. Bu maaşı almak için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek için aşağıdaki kırmızı kutuya tıklamanız yeterli olacaktır.

Sosyal Yardımlaşma Gıda Yardımı

Dullara gıda yardımı yapan kurumlar arasında yine yardım vakfı bulunmaktadır. Bunlara ek olarak eğer muhtaç durumdaysanız bu durumda hemen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine gidin. Oradan muhtaçlık belgesi hakkında bilgi alın. Verilen bilgilere göre muhtaçlık belgesini alın. Bizler sadece SYDY tarafından yapılan gıda yardımlarını konu aldık. Ancak Belediyeler de bu konuda yetki sahibi olan devlet aracısı konumundadır. Muhtaçlık belgesine sahip olmanız durumunda, bu gibi temel yardımları kolayca elde edebilirsiniz. Gıda yardımları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve hızlıca başvuru yapabilmek için aşağıdaki kırmızı kutuya tıklamanız yeterlidir.

Dulluk Maaşına Benzeyen Dullara Barınma Yardımı

Dullara barınma yardımı da yine devlet tarafından verilmektedir. Devletin bu konuda dul niteliği verdiği kişiler bellidir. Bu kişiler yani eşinden bir şekilde ayrı düşmüş bayanlar 3294 sayılı kanun çatısı altında güvence altına alınmış durumdadır. Gere görülmesi ve kişinin muhtaç olması durumunda dul olmaları nedeniyle kadınlara barınacak devlet güvenceli yerler bulunmaktadır. Eğer dul kadının evi varsa bu durumda evlerin onarılması ve yaşanacak hale getirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Ancak bu süreçte, evin gerçekten kötü durumda olması gerekmektedir. Yaşanamayacak durumda olan evler haricinde, devlet hiçbir ev sahibi dula yardımcı olmaz. Sosyal Yardımlaşma ve Belediyeler tarafından sağlanan bu yardımın detaylarını daha yakından öğrenmek için aşağıdaki kırmızı kutuya bir kez tıklayın. Bu sayede detaylı dullara ev yardımı konusuna gidebilirsiniz.

Eşimle İmam Nikahım Vardı! Resmi Nikahlı Olmayana Dul Maaşı Verilir Mi? 

İmam nikahlı olana dul maaşı ne yazık ki verilmemektedir. Bu gibi durumlarda boşanma durumu da devlet kurumlarına intikal etmez. Bu nedenle devlet sizlerden haberdar olmaz. Kadınların dulluk maaşı gibi birçok hakkı kullanabilmesi için güvence altında yanı “resmi nikahlı” olması gerekmektedir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.