SGK Bilgi

Dul Maaşı Nedir? Dul Maaşı Kimlere Verilir?

08.08.2018
1.577
Dul Maaşı Nedir? Dul Maaşı Kimlere Verilir?

Dul maaşı devlet tarafından belirli imkânsızlıklar altında dul kalmış kişilere yapılan yardım çeşididir. Dul kalan kimselere yapılan dulluk maaşı yardımı her yıl düzenli şekilde zam almaktadır. Dul kalan kişilere devlet tarafından yapılan yardımlar hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm soruları makalemizin sonunda yer alan yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Kocası vefat eden kişilere devlet tarafından ödenen dul maaşı, maddi destek sağlamak amacıyla dul eşe iki ayda bir ödenen yardım parası olarak biliniyor. Yardım parasını alabilmek için elbette bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekiyor. 2018 yılı içinde zam alan dul maaşı geçtiğimiz senelere göre fazlasıyla artış göstermiş durumda.

Dul Maaşı Nedir?

Göreceli olarak dezavantajlı durumda kalan gruplara pozitif ayrımcılık yapmak ve bu grupları korumak Anayasa tarafından devlet gözetimi altına alınmıştır. Bu durumda, Devletin bu görevi yerine getirmesi için sosyal güvenlik kapsamı dışında kalan kişileri, geçim sıkıntısı çeken bireylerin dezavantajlı durumda kalmaması adına sosyal yardımlarını mali kaynaklar ölçüsünde kullanarak yardım yapması gerekmekte. Bu yardımlardan bir tanesi de dul maaşıdır.

Dulluk maaşı eşi vefat etmiş kadınlara iki ayda bir ödenmek şartıyla 500 TL yardım almasını sağlamak için bazı koşullarında yerine getirilmiş olması gerekiyor. Örneğin vefat eden eşin prim sayısının eksik olmaması gibi durumlar. Dul maaşı adından anlaşılacağı gibi sadece dul kalan kişilere yapılan yardım çeşididir. Yani dul maaşı alabilmek için kişinin dul halinin devam etmesi gerekiyor.

2 Ayda Bir Dul Maaşı | 2 Ayda Bir Dul Maaşı Nasıl Alınır?

Dul Maaşı Nedir? Dul Maaşı Kimlere Verilir?

Dul Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dul maaşı başvurusu, eşlerin birinin vefat etmesi sonucunda SGK, Emekli sandığı veya Bağ-Kur üzerinden primleri varsa bahsi geçen kurumlara müracaat etmesi halinde cenaze ve dul maaşı yardımı talebinde bulunabilirler.

Emekli olamamışlar kişilerin bir takım nitelikleri bilmesi gerekiyor. Eşlerin birinin vefat etmesi halinde yani sigortalı olarak çalışan bir kişinin vefatında 900 gün (5 yıl sigortalı çalışmak) boyunca prim ödemesi yapmış olması gerekiyor.  Gelelim dul maaşı başvurusu nasıl yapılır sorusunun cevabına;

SGK – Emekli sandığı dul maaşı başvuru evrakları

  • Dilekçe örneği,
  • Kimlik araştırma belgesi,
  • Vukuatlı Nüfus kayıt örneği,
  • Ölüm belgesi
  • Veraset ilamının alınması, Sulh hukuk mahkemesine dilekçe ile beraber vukuatlı nüfus örneği teslim edilir. (dilekçeyi Avukatların yazması tercih edilir.)

OYAK üyesi olan kişiler için,

  • Veraset ilamının aslı ya da noter tasdikli bir nüshası
  • Dilekçe
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Emekli Maaş Sistemi üye işe katılım formu
  • Çocuklardan noter tarafından onaylanmış feragat yazısı
  • Eşin nüfus cüzdan fotokopisi ve 2 adet vesikalık fotoğrafı

Evrakları teslim etmeniz halinde dul maaşı başvurusunu yapmış olacaksınız.

Dul Maaşı Ne Kadardır?

2019 yılı içerisinde yapılan iyileştirmelerle dul maaşı 550 TL olmuştur. Aylık olarak ödeme alma hakkınız yoktur bu para hesabınıza iki ayda bir ödenecektir. Dul maaşına ek olarak 2019 yılı içerisinde mayıs ayında çıkan torba yasayla birlikte; Dul maaşı alan kişilere kurban ve ramazan bayramı öncesinde 1.000 TL ikramiye almaları uygun görülmüştür.

Dulluk Maaşı Nedir? Nasıl Alınır? Dulluk Maaşı Alma Şartları

Ölen Kişinin Maaşı Kızına Nasıl Bağlanır?

Yetim Maaşı Nedir? Nasıl Alınır? Yetim Maaşı Alma Şartları

Vefat eden eşten kalan maaşın yarı kısmı eşine diğer kalan kısımları çocuklara bölündüğünde 1.000 TL doğrudan annenin hesabına yatacak, kalan 1.000 TL ise çocuklar arasında eşit şekilde pay edilecektir.

Dul maaşı bağlanırken bir takım esaslar söz konusudur;

  • Dulluk maaşı, çalışmayan eşe %60, çocuklara %30 (çocuk çalışır veya evlenirse fark anneye devreder ancak annenin alacağı pay %75 olarak sabitlenmiş durumdadır) oranında,
  • Dulluk maaşı, çalışmayan eşe %75 (çocuklara bağlanmazsa) oranında
  • Dulluk maaşını, Devlet kurumunda çalışan ya da devlet kurumundan emekli maaşı alan eşe %50 oranında bağlanır. Çocuklara %30, hak sahibi çocuklar değilse de eşe sadece %50 oranında dulluk parası yardımı yapılacaktır.

Dul Maaş Almak İçin Gerekli Şartlar

Devlet dulluk maaşı adı altında yaptığı sosyal yardımı kontrol etmek için bazı şartlar getirmiştir. Peki, bu dulluk maaşı almak için gerekli şartlar nelerdir? Vefat eden sigortalının 900 gün prim şartı olması gerekiyor. Eğer vefat ettiği tarih 01.10.2008 tarihinden önceyse her ne sebeple olursa olsun borçlanma durumları 1800 günü sağlamadığı müddetçe geride kalan hak sahibine dulluk maaşı bağlanmaz.

Dulluk maaşı almamış kişiler bu haktan 5 yıl içerisinde faydalanabilirler. 5 yıl sonrasında maalesef dulluk maaşı almaya hak kazanamazlar. Erkek ve kadın aynı kurum içerisinde çalışıyorsa eşlerinin birinin vefat etmesinden sonra kalan eşe dulluk maaşı ödeneği ödenir. Dulluk parası bağlanmamışsa şu koşullar yerine getirilmemiştir, Dul halinin sona ermesi, sigortalı olarak bir işe başlamak, anne ve babadan ölüm aylığı alıyor olmak, aylık olarak kazancın, dulluk parası yardımının bir aylık tutarının geçmeyecek şekilde hesaplamak yani aldığını aylık ekstra geliriniz 250 TL altında olmalı.

dulluk maaşı

dul maaşı

Dul Maaşı Sorgulama

Devlet tarafından yapılan dulluk maaşı yardımı sosyal güvencenin olmaması halinde bağlanıyor. SGK üzerinden yapılan dulluk maaşı başvurusunun ardından başvurunun onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek isteyen şahıslar ne yapacak?

Dulluk maaşı sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan giriş yap butonuna tıklayın ve TC numaranız, şifrenizle giriş yaptıktan sonra arama ekranına “Ölüm yardımı ve dul/yetim aylığı talebi” yazıp enter’e basın karşınıza çıkacak olan ekran size yardımcı olacaktır. Dulluk maaşı sorgulama işlemini bitirdiyseniz ve adınıza para yatırılmışsa PTT şubesine kimliğinizle gidip aylığınızı çekebilirsiniz.

E Devlet üzerinden dulluk maaşı durumu sorgulaması yapılmaktadır. Bunun için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi bağlantısını kullanarak E Devlet sisteminde ilgili bölüme ulaşmalısınız. Bu bölüme yakınınızın TC Kimlik numarasını yazarak gerekli sorgulamayı yapabilirsiniz.

Dul Maaşı Ne Zaman Yatar?

Dul maaşı almakta hakkı olan kişiler dulluk parası ne zaman yatar sorusuna cevap aramakta. Dulluk maaşının her ay değil, iki ayda bir yatırıldığını hatırlatalım. Bu ödeme şekli ihtiyaç sahibinin gerçekten ihtiyacı olup olmadığını anlamaya yaradığı gibi devletinde yapmakta olduğu yardımları takip etmesi adına 2 ayda bir ödenmektedir.

Dulluk maaşları genellikle ay sonlarına doğru Ayın 15’i ve 30’u arasında yatırılmaktadır. Net bir tarih belirtmek zordur. Maaşlar iki ayda bir ödendiği için yatırılma tarihi uzun olmaktadır.

İlginizi Çekebilir;

Yetim Aylığı

Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı

Dul/Yetim Aylığı Dilekçe Örneği


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Hatiçe dedi ki:

    Meraba ben eşimden ayrılıyorum fakat dava bitmedi mağdur durumdayım çekişmeli olduğu için iki kızım var yardıma ihtiyacım var maaşa bağlanabilirmiyim şimdiden başvuru yapmak istiyorum neolur yardım edin €🙏🙏🙏11

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Hatice Hanım merhaba,

      Maalesef mevcut yasalarda kesin boşanma sonucu isteniyor. Bu nedenle boşanma celbi aldıktan sonra ancak başvuruda bulunabilirsiniz. Kaymakamlıklarda bulunan sosyal yardımlaşma birimlerine durumunuz belirtin. eşiniz ayrı bir ikametgahda ise yardımcı olabileceklerini düşünüyorum.