SGK Bilgi

Engelli Askerlik Borçlanması Başlangıcı Geriye Çeker Mi ?

09.05.2019
291
Engelli Askerlik Borçlanması Başlangıcı Geriye Çeker Mi ?

Engelli Çalışanların Askerlik borçlanması başlangıcı geriye çeker mi ? Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışan erkeklerin erken emekli olabilmeleri amacıyla belirli şartlara uygunluk sağlandığında askerlik borçlanması yapılabilmektedir. Sigortalı erkeğin askerlik süresinin tamamı ya da emeklilik için ihtiyaç olunacak kısmı borçlandırılabilmektedir.

SSK (4A), BAĞ-KUR (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kapsamında sigortalı olan erkekler, askerlik borçlanması yaparak erken emekli olabilmektedir. Askerlik borçlanması hesaplama işlemleri ilgili yılın asgari ücretine ve belirlenen tavan ücret arasında yapılabilmektedir. Borçlanma yapmak isteyen sigortalı erkek istediği süre kadar borçlanma yapılabilmektedir. Askerlik süreleri yıllara göre değişiklik göstermiştir. Genel olarak askerlik borçlanması konusunu ele aldıktan sonra Engelli Çalışanların askerlik borçlanması karşısındaki durumunu ele alacağız.

 Hangi Süreler Askerlik Borçlanmasına Dahildir?

  • Er ya da erbaş olarak silah altında geçen günler askerlik borçlanması kapsamında değerlendirilmektedir.
  • Yedek subay okulunda geçen süreler askerlik borçlanmasına dahil edilebilmektedir.

Askerlik borçlanması yapılarak, erken emekli olunabilmesi için ilgili kişinin askerlik görevini yerine getirmiş olması gerekmektedir. Askerlikten muaf olanlar ya da askerliğini yapmamış olan kişiler, askerlik borçlanması yapamamaktadır.

Askerlik Borçlanması İçin Başvurusu Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması başvurusu emeklilik için birçok avantajı sağlayabilmektedir. Emeklilikte yaş ve süreleri etkileyebilmektedir. Askerlik borçlanması sigortalı kendi sağlığında yapılabildiği gibi, ilgili sigortalı erkeğin vefatı durumunda hak sahipleri tarafından da borçlanma yapılabilmektedir. Askerlik borçlanması başvurusu hem internet üzerinden hem de kuruma gidilerek yapılabilmektedir.

Başvuru için Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine şahsen başvuru yapılması gerekmektedir.

Askerlik borçlanması gerekli belgeler;

  • Askerlik Borçlanması Belgesi (internet üzerinden ya da SGK merkezlerinden temin edilebilmektedir.)
  • Başvuru Dilekçesi (İlgili askerlik şubesinden alınması gerekmektedir.)
  • Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi

Askerlik borçlanması başvurusu E-Devlet üzerinden ise aşağıda ki adımları takip edilerek yapılabilmektedir.

4A (SSK)kapsamında askerlik borçlanması yapılabilmesi için;

  • https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-askerlik-borclanmasi-basvurusuadresine giriş yapılması gerekmektedir.
  • Adres tıklandığında açılan sayfada kimlik doğrulaması yapılmalıdır. Bunun için ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneği tıklanarak, kimlik doğrulama sayfasına gidilmelidir.
  • Açılan sayfada kimlik doğrulama yollarından biri seçilerek sisteme giriş yapılmalıdır.
  • Kimlik doğrulama işleminden sonra açılan sayfada gerekli bilgiler doldurularak başvuru tamamlanabilmektedir.

4B (Bağ-kur) kapsamında askerlik borçlanması yapılabilmesi için;

Askerlik Borçlanması Yapılabilme Şartlar Nelerdir?

Askerlik borçlanmasını tanımlarken bazı şartların gerektiğinden bahsetmiştik. Askerlik borçlanmasının hak olarak verilmesinin nedeni Devlet zoru ile bu görevin yaptırılıyor olması ve bu nedenle de çalışma hayatından uzak kalıyor olmasıdır. Bu hakkın gasp edilmemesi için böyle bir uygulamaya gidilmiştir.

Askerlik borçlanması şartları ise;

  • 5510 sayılı kanun kapsamında SSK (4A), BAĞ-KUR (4B), Emekli Sandığı (4C), isteğe bağlı sigortalılar ve kanun kapsamında yer alan tüm sigortalı erkekler askerlik borçlanması hakkına sahiptirler.
  • Askerlik borçlanmasında, borçlanılan tarihteki sigortalılık statüsü esas alınmaktadır. Yani kişi son olarak bağlı bulunduğu sigorta kolu üzerinden askerlik borçlanması başvurusu yapabilmektedir.
  • Zorunlu sigortalılık süresi son erdikten sonra isteğe bağlı olarak prim ödeyen kişiler, askerlik borçlanması için BAĞ-KUR kapsamında değerlendirilmektedir.
  • Askerlik borçlanması için başvuru yapıldıktan sonra gerekli incelemeler yapılarak tarafınıza bilgilendirme yapılmaktadır. Bilgilendirme yapıldıktan sonra toplam askerlik borcunun bir ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmesi gerekmektedir. 1 ay içerisinde ödenmeyen askerlik borçlanması tutarları silinecek ve bu haktan faydalanılamayacaktır.
  • Askerlik borçlanması için yapılması gereken toplu ödeme, parçalı olarak da yapılabilmektedir. 540 gün borçlanma yapılmış ise bir ay geçmeden 360 günün ödenmesi de kabul edilebilmektedir. Fakat arada kalan eksik süre için tekrar başvuru yapılması gerekecektir.

Engelli Raporu Yükseltme Mümkün Müdür?

Engelli Raporu Oranı Hesaplama

Askerlik Borçlanmasının Sigorta Başlangıç Tarihine Etkisi Nedir?

Askerlik borçlanması avantajları arasında en önemlilerinden bir tanesi sigorta başlangıç tarihinin geriye çekilebilir olmasıdır. Askerlik borçlanması başvurusunda bulunacak olan kişi, askere gitmeden önce sigortalı olarak çalışmış olmaması gerekmektedir. Böyle bir durumda sigorta başlangıç tarihi askerlik borçlanmasının yapıldığı gün sayısı kadar geriye çekilmektedir. Bu da hem daha erken yaşta emekli olmayı sağlamakta, hem de kısmi emeklilik sürelerinin daha erken oluşmasını sağlayarak kıdem tazminat alma konusunda avantaj sağlamaktadır.

Askerlik borçlanması için hesaplamalar yapıldığında, borçlanma yapmak isteyen kişiye ne kadar süre borçlanabileceğinin bilgisi verilmektedir. Kendileri için en avantajlı durum ne ise o kadar süre borçlanılabilir.

Engelli Çalışanlar Askerlik Borçlanması Avantaj Sağlar mı?

Engelli çalışanlarımıza pozitif ayrımcılık nedeni ile erken emeklilik hakkı verilmiştir. Bu erken emeklilik hakkında hesaplamalar normal emeklilerin günü ödenmiş gibi yapılmaktadır. Yanı Engelli çalışanlar daha az prim ödemesine rağmen Normal emekliler ile aynı maaşı alabilmektedir. Bu hesaplamada yatan primlerin yüksek veya asgari düzeyde olması etkili olmaktadır. Engelli çalışanlar iş yapabilme kısıtları nedeni ile normal çalışanlar kadar tercih edilmediğinden genellikle asgari ücretten primleri yatmaktadır. Aslında bu da göz önüne alınmalı ve emekli maaş bağlanma kat sayılarının daha üst seviyelere çekilmesi gerekmektedir. Engelli çalışanların engeli doğuştan olabileceği gibi sonradan hastalık, kaza gibi bazı sebeplerin ortaya çıkmasından sonra da oluşabilmektedir. Sonradan engeli oluşan çalışanların daha önce askerlik görevlerini yerine getirme imkanları olur. Bu nedenle de askerlik borçlanması yapabilme hakkına sahip olurlar. Engelli çalışanların eğer askerlikten sonra sigorta başlangıçları mevcut ise aynı normal sigortalılar gibi sigorta başlangıç tarihini geriye çekerek erken emeklilik hakkını elde edebilme şansına sahip olurlar. Ayrıca yine borçlanma yaparak prim eksikliklerini de kapatabilirler.  

Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

2019 yılı için günlük askerlik borçlanması asgari ücrete göre hesaplanmakta ve en düşük 27,28 TL olarak, en yükseği ise tavan ücrete göre hesaplanmakta ve günlük askerlik borçlanması 204,65 TL dir.. Bu tutarlar 2019 yılı prime esas yani asgari günlük kazancın %32’sinin hesaplanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Askerlik borçlanması başvurusu yapıldığında, borçlanmak istenilen süreyle ilgili ödemelerin bir ay içerisinde yapılması gerekmektedir. Primi ödenmeyen günler, askerlik borçlanması kapsamına girmemektedir.

 Askerlik Borçlanması Tutarları Ne Kadar?

2019 yılı için askerlik borçlanması tutarları henüz belirlenmemiştir. 2019 yılında ise sürelere göre hesaplandığında askerlik borçlanması tutarları şu şekildedir;

  • Askerlik borçlanması 20 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar 16.373,76 TL’dir.
  • Askerlik borçlanması 18 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar yaklaşık 14.736,38 TL’dir.
  • Askerlik borçlanması 12 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar yaklaşık 9.824,27 TL’dir.
  • Askerlik borçlanması 6 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar yaklaşık 4.912,13 TL’dir.
  • Askerlik borçlanması 1 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar yaklaşık 818,69 TL’dir.

Askerlik borçlanması için başvuru yapıldığında en fazla bir ay içerisinde ilgili tutarın ödenmesi gerekmektedir. Askerlik borçlanması yapmak, emeklilik şartlarından hem prim günü hem de yaş kriteri için avantaj sağlamaktadır. Askerlik borçlanması yapıldığında sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yapılmış ise, askerliğin başladığı tarihe kadar yaş geri çekilebilmektedir. Bir kişinin askerlik borçlanması ile yaş kriterine avantaj sağlaması için askere gitmeden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olması gerekmektedir

Engelli Çalışanların Hakları Nelerdir ?

Muhtaç Asker Ailelerine Para Yardımı

2019 Askerlik Yol Parası Ne Kadar ?


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.