SGK Bilgi

İşkur İşbaşı Eğitim Programı Süresi Kıdeme Sayılır Mı ?

İşkur İşbaşı Eğitim Programı Süresi Kıdeme Sayılır Mı ?

İşkur İşbaşı Eğitim Proğramı Süresi Kıdeme Sayılır Mı ? Son dönemlerde işsizlik oranını düşürmek için Asgari ücret teşviki ve SGK prim teşvikleri gibi birçok teşvik çıkartılmıştır. İŞKUR aracılığı ile de istihdam sağlamak amacıyla Mesleki eğitim kurları ve işbaşı eğitim kursları düzenlenmektedir. Türkiye İş Kurumu tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere düzenlenen kurslardan biri de İşbaşı Eğitim Kursu dur. Bu kurslar Türkiye çapında 81 Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Kurum tarafından sunulan İşbaşı Eğitim Programından İŞKUR’a kayıtlı işsizler yararlanabilmektedir.  İşkur işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla bu programı devreye sokmuştur. Bazı kursiyerler program bitiminde işverenin ve kendilerinin menün kalması sonucunda işyeri ile sözleşme yaparak çalışmaya devam etmektedirler. İşte bu durumda çalışanların belirli bir süreyi doldurduktan sonra işten çıkarılma durumu oluşabilir. Ancak hesaplama yapılırken hangi tarihin başlangıç sayılacağı yani işbaşı eğitim programı başlangıcının mı ? Yoksa program sonunda yapılan, işverenin işe başlattığı tarihin mi baz alınacağı tereddüte neden olmaktadır. Bu yazımızda İş-kur işbaşı eğitim programından kısaca bahsederek sorumuza cevap arayacağız.

İşbaşı Eğitiminde İş Nasıl Bulunur ?

Programa katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini iki şekilde bulabilirler; çalışabilecekleri yerleri kendileri bulabileceği gibi İşkur’dan da kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan da talep edebilirler.

İşbaşı Eğitim Programlarının Süresi Ne Kadar ?

İşbaşı Eğitim Programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay uygulanacaktır.

Programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir. Yani iş kanunda belirtilen normal çalışma saatlerini geçmemesi gerekmektedir.

İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları Nelerdir ?

-İşkur’a kayıtlı işsiz olmak,

-15 yaşını tamamlamış olmak,

-İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,

-Emekli olmamak,

-Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,

-Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olma

-İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,

-İkinci öğretim ve açık öğretimdeki öğrenciler ile yüksek öğretim öğrencileri işbaşı eğitim programına katılabilirler.

Bununla birlikte;

Tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, İşsizlik maaşı alanlar sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.

İşbaşı Eğitim Programında Ne Kadar Ödeme Yapılır ?

Katılımcının zaruri giderlerini karşılamak amacıyla İşkur tarafından ödeme yapılmaktadır. Buna göre;

2019 yılı İçin;

  • Normal katılımcılar için günlük 77,70TL,
  • Öğrenciler için 58,27,
  • İşsizlik ödeneği alanlar için ise 38,85TL ödeme yapılmaktadır.
  • Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda ki katılımcılara ise 85TL zaruri gider ödenmektedir

Ayrıca;

  • Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanmaktadır

İş Başı Eğitiminde ki katılımcıların Sigorta primleri de İş kur tarafından ödenmektedir. Bu primlerden aşağıdaki sigorta kollarına ait primler ödenir.

  • İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi
  • Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleridir

Emeklilik için gerekli olan uzun vadeli sigorta kolları primleri ödenmemektedir.

İşbaşı Eğitim Programına Nasıl Başvurulur ?

İşbaşı Eğitim programına başvuru için çok fazla evrak gerekmemektedir.  81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılabilir.

İşbaşı Eğitim Programından Nasıl Ayrılınır ?

İşbaşı Eğitim Programından istenildiği zaman ayrılabilinir mi ? Ayrılmanın Bir cezası var mı? Sorusu sürekli sorulmaktadır. Merak edilen bu konunun açıklaması ise şöyledir;

İşkur Eğitim Programına Katılan kursiyerler zaruri veya tanınan şartlar dahilinde programdan çıkabilirler. Bu zaruri durumlar ise;

  • Erkekler için Askerlik durumu oluşması,
  • Kadınlar için Hamilelik ve Doğum durumunun oluşması,
  • Tutukluluk hali,
  • Uzun süreli sağlık problemlerinin oluşması,
  • Başka bir yerde normal çalışma sebebiyle işbaşı yapılması,
  • İkametgah değişikliği nedeniyle işe ulaşımın imkansızlaşması

olarak sayılabilir. Peki bu sebeplerin oluşmaması durumunda programdan ayrılmak mümkün değil mi? Tabi ki kimse çalışmak istemediği yerde zorla çalıştırılamaz, işveren içinde zorla çalıştırılması beklenemez. Cezai yaptırıma maruz kalmadan programdan istifa etmek isteyen kursiyerler kendi istekleri ile ayrılmak isterler ise Programın 4’te 1’inin aşılmaması halinde işverenle karşılıklı olarak sözleşmeleri feshedebilirler.

Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir ?

Kıdem tazminatı, ancak belirli hallerin varlığı halinde alınabilir. Bunlar işçinin ayrılma veya çıkarılma şekil şartı ile süre şartıdır.  https://www.sgkbilgi.net/kidem-ve-ihbar-tazminati-alabilme-sartlari

Bu iki şartların detayını yukarıda linki bulunan yazımızda detaylıca anlatmıştık.

İşkur İşbaşı Eğitim Proğramı Süresi Kıdeme Sayılır Mı ? 

İşkur tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programı kapsamında, bir işyerinde istihdam edilen işçiye günlük belirli bir miktar ücret İşkur tarafından ödenmektedir. Bu işçiler İş Kanunu bakımından işçi olarak değil, eğitim gören kursiyer olarak kabul edilir. Aynı zamanda İş Başı Eğitiminde ki katılımcıların Sigorta primleri de İş kur tarafından ödenmektedir. Bu primler emeklilik için ödenen Uzun vadeli sigorta kollarına yani emeklilik için geçerli prim olmayıp; Kısa vadeli sigorta kolları primi olarak İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi ve Genel Sağlık Sigortası Primi ödenmektedir. Dolayısıyla işyeri işe başlangıcını program sonunda yaptığı ve bu tarihten itibaren prim ve maaş yükümlüğü başladığı için kanaatimizce Kıdem Hesabında kursiyer olunan süreler baz alınmayıp; işverenin işçi ile yaptığı iş sözleşmesi tarihi yani sigorta başlangıcı hesaplamada başlangıç olmalıdır. Maalesef bu konuda net bir yönetmelik yoktur. Ancak ödenen prim ve maaş yönünden değerlendirme yaparak yukarıda ki şekilde bir sonuç çıkartabilmekteyiz.

İşbaşı Eğitim Programından Ayrılmak – İstifa Etmek

İşsizlik Maaşı Başvurusu Gerekli Evraklar

Tazminat Alma Şartları Nelerdir? 


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.