SGK Bilgi

Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır? Doğum Yardımı Öğrenme

SGK
23.11.2018
145
Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır? Doğum Yardımı Öğrenme

Doğum yardımı sorgulama nasıl yapılır sorusuna cevap arıyoruz. Doğum parası belli sigortalı çalışanlara verilen bir yardımdır. Sigortası olmayan alamaz mı demeyin. Sigortası olmayan annelerin, eşi eğer ki sigortalı olarak çalıştıysa ve çalışıyorsa bu yardımdan fayda sağlanabilir. Bu güncel ön bilgiyi de verdikten sonra bu yardımın nasıl sorgulanacağı konusuna bakalım.

Doğum parası bazı durumlarda başvuru yapılmadan ödenmektedir. Bu sürecin nasıl ilerlediği tamamen kişinin sigorta türüne bağlı olarak belirleniyor. Doğum parası almak isteyen birisinin, her şeyden evvel sigorta türüne göre bu ödeneğin ne şekilde alındığını öğrenmesi gerekmektedir.

Bunu da hemen sizlerle paylaşalım. 5510 sayılı kanun bünyesinde yer alan 4. maddenin (a) ve (b) bentleri günümüzde kullanılan 4A ve 4B sigortaları temsil etmektedir. Bu iki sigorta türüne göre doğum parası yardımı sorgulama süreci değişkenlik gösterir. Bunlar da aşağıda yer alıyor.

4A Sigortalılar İçin Doğum Parası Sorgulama

4A sigortalı çalışan kapsamında yer alan birisinin, doğum parası için ekstra bir çaba harcamasına gerek yoktur. Bu sigorta kapsamında yapılan tüm doğum işlemlerinde zaten başvurular otomatik olarak sisteme işlenmektedir. Eşiniz veya anne kendi adına doğum yaptığında, henüz hastane işlemleri sürerken Doğum Parası başvuru işlemleri adınıza sistemde otomatik olarak yapılacaktır.

Bu başvuru sürecinden sonra ödemeniz sizin adınıza Ziraat Bankasına yapılacaktır. Teknik olarak birçok kişinin 4A sigortalı olmasından dolayı maaş kartı anlamında Ziraat Bankasında hesabı olur bu durumda ödenek oraya yatırılır. Eğer kişinin Ziraat Bankası hesabı yoksa bu durumda ödenek Ziraat Bankasına sizin TC kimlik numaranız üzerine yatırılır. Sizin bu ödeneği kimliğinizle gidip çekmeniz gerekir.

Ancak bazı durumlarda 4A sigortalılar bile doğum parasından yararlanamazlar. Bu durumlar oldukça basittir. Doğum parasından yararlanamayacak olan kişiler şu şekilde sıralanabilir.

Doğum Parası Alamayacak Olan 4A Sigortalılar Kimlerdir? 

  • Doğum öncesinde resmi nikahlı olmayanlar.
  • Teknik olarak mümkün olmasa da sigorta kurumuna borcu olanlar.
  • Doğum olmuş olsa bile çocuk vefat ederse doğum parası yardımı alınamaz.
  • Sigorta pirimi doğumdan önceki bir senede 120 günden az olanlar yardım alamaz.

4B Sigortalılar İçin Doğum Yardımı Sorgulama

Doğum parasının asıl karışık olduğu nokta burasıdır. 4B sigortalı kişilerin doğum parası yardımı alabilmeleri için kendilerinin başvuru yapması gerekmektedir. Aksi takdirde otomatik olarak başvuru yapılmaz. Bu başvuru nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız tüm detaylarıyla Doğum parasına 5 adımda başvuru yapma yazımızda bu konuyu ele aldık. Yine kısa ve yüzeysel bir anlatım yapacağız. Dilerseniz hemen başlayalım. Sonrasında da sorgulama işlemine geçeceğiz.

  • Başvuru için ilk olarak bir önceki yıldaki sigorta gün sayınızı kontrol edin. Düzenli bir işte çalıştıysanız bu durumda sorun olmaz ancak bazı durumlarda kısmi sigortalı olanlar için sigorta pirim gün sayısı şart koşulmaktadır. Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir sorusunun cevabı doğumdan önceki bir sene içerisinde en az 120 gün sigorta pirimi olması gerektiğidir.
  • Diyelim ki minik dostumuz 10.10.2018 tarihinde dünyaya geldi. Sizin 10.10.2017 ve 10.10.2018 tarihleri arasında en az 120 gün sigortalı olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde sigorta sınırınız dolayısıyla tarafınıza doğum parası yardımı verilmez.
  • Bu süreçte sigorta ve pirim sayınız sorun teşkil etmiyorsa, bu durumda hemen başvuru yapmak maksadıyla Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine gidin. Orada sizlere ilgili raporlar ve formlar verilecektir. Sonrasında bu formları doldurarak kuruma teslim etmeniz gerekmektedir. Süreç tarafınızca verilen telefon numaraları üzerinden size olumlu ya da olumsuz dönüş yapılmasıyla sonuçlanır.

Olumlu bir netice aldığınızı bilmiyorsanız, biliyorsanız bile ödemenin yapılıp yapılmadığını öğrenmek istiyorsanız iki farlı yoldan doğum parası sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Bunun için iki farklı başlıkta sizlere açıklama yapacağız.

Doğum Parası Yardımı Başvuru Sorgulama

Doğum parası yardımı sizlerinde bildiği üzere bazı şartları bünyesinde barındırmaktadır. Bunların bazılarını yukarıda sizlerle paylaştık. Özel durumları merak ediyorsanız doğum parası alma şartları nelerdir konusunu anlattığımız içeriğimize renkli yazıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Doğum parası yardımına başvuru yaptıysanız akıbetini muhakkak merak ediyorsunuzdur. Bu sonucu öğrenmek için maalesef bir doğum parası sorgulama hattı telefon numarası bulunmuyor. Ancak yine de birkaç konuda bilgi almak için başvuru yaptığınız SGK kurumunu arayabilirsiniz. Memurlar size bilgi vermek zorunda olmasalar bile genel hatlarıyla sonuçlara göre geri dönüş sağlayacaklardır.

Doğum Parası Hesaba Yattı Mı Ziraat Bankası Sorgulama

Doğum parası başvurunuz olumlu sonuçlandı ise tarafınıza ödeme yapılacaktır. Eğer en başta da belirttiğimiz üzere başvuru yapan kişi 4A sigorta kapsamında yer alıyorsa bu durumda Ziraat Bankası hesaplarını kontrol etmesi yeterli olacaktır. Bu ödeme vadesiz hesaplara yapılır. Kredi kartınız varsa ekstra bakiye olarak ödenemez. Bu ödemeyi almak için eğer bir hesabınız yoksa sigorta türünüz fark etmeksizin Ziraat Bankası şubelerine giderek elden işlem yapmanız gerekmektedir. Bu da ancak başvuru yapan kişi tarafından yapılabilir. Ziraat Doğum parası yattı mı öğrenme sorusu için 444 0 000 müşteri hizmetleri numarasından güncel olarak hizmet alamazsınız.

Ziraat Bankası bünyesinde adınıza yapılan bir ödemenin olup olmadığını öğrenmek için tek yapmanız gereken herhangi bir şubeye gitmek. Herhangi bir şubeye gittiğinizde kimlik vererek sorgulama yapabilirsiniz. Kimlik vermezseniz, kimlikteki kişi ile gelen kişi uyuşmazsa veya kimliğini verip başvuru yapan başka birini gönderirse yardım sorgulaması hakkında bilgi verilemez.

Doğum Parası Yardımı Ziraat’ten Çekilmezse Ne Olur?

Muhakkak merak edeni olur diye bu konuda da birkaç madde yazmak istedim. Doğum parası, süt parası, çocuk parası ve diğer devlet yardımları her gün belli şartlara bağlı kalınarak ödenmektedir. Bu şartlar arasında çekme süresi de yer alır. Bu şartlara göre doğum parası alan birisinin bu parayı 5 sene içerisinde çekmesi gerekir. Aksi takdirde bu yöndeki hakların tamamı iptal edilir. 5 sene sonrasında gidilse dahi bankadan bu paranın çekilmesi mümkün olmayacaktır.

Çalışmayan Kadın Doğum Parası Sorgulaması Yapabilir Mi?

Çalışmayan kadın doğum parası sorgulama işlemi için ne yazık ki yetki sahibi değildir. Bu noktada kadının adına eşi sigorta haklarıyla başvuru yapacağından, kadına temel bir hak verilmez. Kadın sadece yardımın alınabilmesi için varlığıyla katkı sağlamaktadır. Eğer çalışmıyorsanız ve sigorta kapsamında herhangi bir güvenceniz yoksa bu durumda devletten doğum parası almak için muhakkak eşinizin sigortasına muhtaçsınız.

 


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.