SGK Bilgi

2022 Engelli Maaşı Alan İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

16.09.2018
1.724
2022 Engelli Maaşı Alan İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

2022 engelli maaşı alan işsizlik maaşı alabilir mi sorusuna bu içerik bünyesinde cevap vereceğiz. Bu iki kavram hakkında lat başlıklar sayesinde ayrıntılı bilgi vermeden önce ön bilgi sunmak istiyoruz. Bu süreçte işsizlik maaşı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kişinin mağdur olduğu koşullara yardımcı olmak maksadıyla karşılıksız olarak verilmektedir. Kişinin işsiz kaldığı tarihten bir miktar öncesinde ki zamanda belli oranlarla sigorta sahibi olması şartı aranmaktadır. Bu şartlara uyumlu olduğunuz takdirde yani daha öncesinde sigortalı bir işte çalışmanız durumunda sizlere işsizlik maaşı alma hakkı tanınmaktadır. Bu süreçte alınan engelli maaşı ile işsizlik maaşı arasında herhangi bir yakınlık bulunmamaktadır.

Engelli maaşı işsizlik maaşı konusundan tamamen farklıdır. Bu maaş Sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından engelli olanlara verilmektedir. Bu maaşın şartlarına da yine göz ucuyla bakacak olursak otaya garip veriler çıkar. Sosyal güvencesi, malı mülkü ve düzenli geliri olmayan ayrıca %40 ve üzerinde engel oranına sahip olan kişilere 2022 engelli maaşı verilmektedir. Bu maaş kişinin çalışmıyor olmasına ve muhtaç durumda olmasına karşın verilmektedir. Öteki yandan verilen işsizlik maaşı ise hali vakti yerindeyken işsiz kalanlara verilmektedir.

2022 Engelli Maaşı Alan İşsizlik Maaşı

Yukarıda oldukça açık bir şekilde ön bilgi verdiğimizi tahmin ederek, işsizlik maaşı alan birisine engelli maaşı verilmez. Ayrıca engelli maaşı alan birisi zaten işsizlik maaşı alamaz. Çünkü işsizlik maaşı alınması için ilk olarak çalışmanız sonrasında sigorta sınırlarını doldurduktan sonra tekrar işsiz kalmanız gerekir. Hali hazırda 2022 engelli maaşı alan birisi zaten çalıştığı anda yani engelli maaşı alırken sigortalı işe girdiği anda maaş kesilecektir. Bu nedenle engelli maaşı alan birisinin işsizlik aylığı alması olağan bir olay değildir.

Kişilerin belli başlı özelliklerine dayalı olarak verilen bu yardım ve olanaklar bir arada kişi menfaatleri maksadıyla kullanılamaz. Herkesin aklından geçen düşünceyi ne yazık ki bizlerde biliyoruz. Engelliyim ve işsizim ben bu iki naaşı alsam geçinirim diyen birçok insan bulunuyor. Ancak bu şekilde bir ilerleyiş ne yazık ki mümkün değildir. 2022 maaşı alana işsizlik aylığı bu şekilde olanakların suistimal edilmesi yönünde verilmez. Bu iki unsur tamamen farklı amaçlara yönelik olarak insanlara sunulmaktadır. Dilerseniz 2022 engelli maaşı ve işsizlik aylığı konusunda daha detaylı bilgileri sizlerle paylaşalım.

2022 Engelli Maaşı ve İşsizlik Maaşı Rehberi | 2022 Engelli Maaşı Nedir?

2022 engelli maaşı işsizlik maaşı konusuyla birlikte nasıl oldu da bir araya geldi inanın bende anlamakta zorluk çekiyorum. Ülkemizde devlet tarafından onaylanan ve devlet tarafından atanan personeller ile hizmet sunan Engelli raporu veren hastaneler bulunmaktadır. Bu hastanelere giden kişiler, süregelen veya sonradan meydana gelen vücut kusurları nedeniyle destek alma şansı yakalayabilirler. Bu destek şu şekildedir. Sizler hastaneye gidersiniz kayıt ve resmi işler sonrasında sizlere engelli maaşı gibi sosyal haklara ne kadar elverişli olduğunuzu anlamak için bir evrak verilir.

Bu evrakta sizlere gitmeniz gereken doktorlar yazar. Vücudun hemen her yerini kapsayacak şekilde uzman doktorlar ile görüşme sağlarsınız. Sonrasında her doktor sizlere kendi bölümü için engel oranı verir. Bu verilen oranlar Engelli Raporu Hesaplama ile hesaplanır. Daha sonrasında tüm vücut engel oranı ortaya çıkar. Bu ortaya çıkan orana göre sizlerin devlet ve sosyal hayat karşısında ki hakları ortaya çıkmaktadır.

Engelli Haklarını Almak İçin En Az Yüzde Kaç Engelli Olmak Gerekir?

Engelli haklarından faydalanmak ve devlet gözünde tam olarak engelli olduğunuzu kanıtlamanız için yüzde kırk %40 ve üzerinde oran almanız gerekmektedir. %90 ve üzerinde olduğu takdirde daha farklı olanaklar sizleri karşılayacaktır. Buna ek olarak ağır engelli kısmında evet yazıyor olması da sizlere farklı haklara erişim hakkı tanır. 

SGK BİLGİ Soru Kartı 14 OKUMAYA DEVAM!

Engelli maaşı öncesinde yani Eylül 2018 tarihinden önce 3 ayda bir olarak veriliyordu. 3 aylık engelli maaşı olarak bilinen bu maaş sonrasında 2022 aylık engelli maaşı olarak kurallara dahil oldu. Artık bu maaşı almaya hak kazanan engellilere aylık 500 TL para veriliyor. Bu konuda merak edenler için değinmek istediğimiz bir nokta daha var. Dilerseniz hemen bu konuya da göz atalım.Bu oranlara göre çeşitli haklardan faydalanmaya uygun le gelirsiniz. Bu konu hakkında bilgi sahibi değilseniz, aşağıdaki yazımız sayesinde engelinin yasal haklarını öğrenebilirsiniz. Bunu yapmak ve hemen haklarınızı öğrenmek için aşağıda yer alan kırmızı kutuya tıklamanız yeterlidir.

3 Aylık Engelli Maaşı Neden 500 TL Yattı? Eksik Engelli Maaşı Yatması Sebebi!

3 aylık engelli maaşı Eylül 2020 tarihi itibariyle aylık olarak verilmeye başlandı. Bu başlangıç ile ilk Eylül maaşlarını 575 TL olarak engelliler haksızlığa uğradıklarını dile getirerek, çeşitli kurumlara şikayet başvurusunda bulundular. Bu maaşlar nakit olarak ödenmektedir. Bu konuda devlete ve yardım kurumlarına hakaret ederek seviyeyi bir hayli düşüren engelli vatandaşlar bulunmaktadır. Hiç kimse sizlere devlet tarafından verilen parayı farklı emeller için harcayamaz. Bu noktada içinizi ferah tutmanız gerekmektedir. Engelli maaşları neden eksik yattı diye soranlara da ufak çaplı bir cevap verdikten sonra işsizlik maaşı alana engelli maaşı konusuna daha yakından göz atalım.

Engelli Raporu Hesaplama

Öğrenci Engelli Raporu Ücreti Öder Mi?

2022 Engelli Maaşı ve İşsizlik Maaşı Rehberi | İşsizlik Maaşı (Aylığı) Nedir?

İşsizlik maaşı engelli maaşı gibi yardım şeklinde değildir. Engelli maaşı devlet tarafından karşılık beklenmeden, kişilerin zor durumda olmasını engellemek maksadıyla verilen yardımdır. Bu süreçte sıkça karıştırılan işsizlik maaşı ise tamamen farklı bir amaca yönelik olarak verilmektedir. İşsizlik maaşı bir süre çalışıp, sigorta sahibi olan kişilere destek olabilmesi maksadıyla verilmektedir. Yani sigorta masraflarında kişinin adına işsiz kalma hali de ödenmektedir. Bu işsizlik maaşı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yerine getirilmesi gereken bir görev olarak görülebilir. Bu maaş kişinin belli sigorta şartlarını karşılar haldeyken, işsiz kalması durumunda 30 gün süreyle İŞKUR şubelerinden birine giderek iş alabileceği bilgisini paylaşması durumunda verilmektedir. Bu maaş kişinin sigortasız ve işsiz olduğu dönemde mağdur olmaması maksadıyla verilmektedir. İşsizlik maaşı özellikleri başlıca şu şekildedir.

  • İşsizlik maaşı miktarı asgari ücretin bürüt tutarının %80’ini geçmez.
  • Kişinin son işinde 120 gün aralıksız çalışmış olması şartı aranır.
  • Kişinin son 3 yılda 600 günlük pirim ödemesi yapmış olması gerekir.
  • Son 3 yılda
    • 600 gün sigortalı olana 6 ay işsizlik maaşı bağlanır.
    • 900 gün sigortalı olana 8 ay işsizlik maaşı bağlanır.
    • 1080 gün pirim ödemesi olana ise 9 ay süreyle işsizlik maaşı bağlanır.
  • Kişinin kendi isteği dışında ve kusurları haricinde işsiz kalması gerekir.
  • İş yeri el değiştir, çalıştığı halde hakkı verilmez veya patronundan olmaması gereken bir müdahale görürse bu durumda işten kendi isteğiyle çıkması göz ardı edilir.

Bu şartlara bağlı olarak kişilere işsizlik maaşı bağlanmaktadır.

Yazımızın ana fikrine geri dönecek olursak, bu içerikte anlatılan bilgilere paralel olarak 2022 engelli maaşı bir devlet yardımıdır. Buna karşın işsizlik maaşı ise 2022 maaşını alabilecek nitelikte birine verilemeyecek bir maaştır. Bu nedenle devletin ve yine kamu kurumlarının insani değerlerini kötüye kullanmak kesinlik doğru bir izlenim sağlamayacaktır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. Mehmet Emin dedi ki:

    Merhaba ben Mehmet ben 500 gün ssklı calıştım. Engelliyim gözden 42 raporum işten cıkarıldım işsizlik maşı alırken engelli maşınıda alabilirmiyim acaba yardım lütfen acil..

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Mehmet Bey merhaba,

      Engelli 2022 maaşı alabilmek için gelir testine tabi tutulursunuz. İkametgahınızda kişi başına düşen delir 610 tl nin altında ise engelli maaşına başvuru yapabilirsiniz. Ancak işsizlik maaşı alırken aynı anda engelli maaşı alamazsınız. çünkü engelli maaşı alabilme şartlarında ‘Sosyal Güvenlik Kurumları tarafından verilen desteklerden birini almamak’ şartı mevcut.

  2. Serdal dedi ki:

    2011 ve 2012 yillarinda engelli maasi aliyordum 2013de ise basladim 2016 da isten ayrildim ve 2bucuk yil is bulamadim engeli ayligina baglanmak istedim babam emekli oldugu icin ve bide ev ustune oldugu icin maasi baglamadilar ne yapmam gerekuyor rahatsizligim yuzunden çalışacak durumumda yok saygilar

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Serdal Bey merhaba,

      2022 maaşı için muhtaçlık hesaplamasında kişinin oturduğu kendine ait ev hesaba katılmaz. Kira geliri alıyor ise o hesaba katılır. Engelli aylıklarında ise hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı hesaplanmaktadır. Bu hesaplamaya göre kişi başına düşen gelir 2019 yılı için 609 TL yi aşıyorsa 2022 engelli maaşı alamazsınız.

  3. Ali dedi ki:

    %40 engelliyim 2000 gün oldu. Ssk olmadan önce engelli maaş alıyordum. Şimdi işten çıkaracaklar işsizlik maaşı mı? Engelli maaşına mı baş vurmam lazım. Teşekkürler kim yardımcı olursa.

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Merhaba,

      Son 3 yılda 600 gün priminiz dolmuş gözükyor. İşszilik maaşına müracaat etmelisiniz. İşsizlik maaşı alma hakkınız bittiğinde engelli maaşına müracaat edebilirsiniz.