SGK Bilgi

Komiser Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Şartları Nelerdir?

19.04.2020
126
Komiser Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Şartları Nelerdir?

Bugün ki makalemizde komiser nasıl olunur, ne kadar maaş alır ve şartları nelerdir sorularına yanıt vermek istiyoruz. Emniyet sınıfında amirler konumuna baktığımız zaman komiser rütbeleri önemlidir. Günümüzde tabi ki amir olabilmek için farklı statüde bir okuldan mezun olmak gerekir. Komiser Yardımcısı rütbesi ile başlayan rütbeler, Emniyet Müdürlüğü makamına kadar uzayan seçenekleri ile birlikte ciddi manada önem arz eder. Şimdi sizlere bu anlamda detaylıca nasıl olabileceğinize dair bilgiler sunma yoluna gideceğiz.

Komiser Nedir?

Komiser, günümüzde Emniyet Genel Müdürlüğü Polis kadrolarında ki amirler sınıfında üst rütbelerden birisi olarak dikkat çeker.

Polislik sınıfı içerisinde de rütbeler söz konusudur ve EGM’ye bağlı kolluk kuvvetleri içerisinde en düşük rütbe Çarşı ve Mahalle Bekçileri olarak bilinir. Ardından Polis Memurları ve sonrasında ise Komiserler rütbeleri gelir. EGM komiser rütbeleri statüsünde 3 ana rütbe kendisini gösterir. Sırası ile bu rütbeler aşağıdaki gibidir;

  • Komiser Yardımcısı
  • Komiser
  • Başkomiser

olmak sureti ile 3 ayrı seçenek söz konusudur. PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) mezunu olan polisler buradan öncelikli olarak Komiser Yardımcısı rütbesi ile mezun olurlar. Sonrasında meslek içerisinde rütbe atlama sınavlarını geçerek rütbe atlama imkanları söz konusudur. Komiserler, zaman içerisinde Emniyet Müdürlüğü ve ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’ne kadar gitme şansı da söz konusudur.

Komiser

Komiser Nasıl Olunur?

Komiser olabilmek için Polis alım şartları ile aynı şartlar geçerlidir. Meslek içerisinden rütbe atlamak için de olsa sıfırdan PAEM’e giriş yapmak dahi olsa komiser olmanın öncelikli şartı şüphesiz ki üniversitelerin 4 senelik bölümlerinden mezun olmaları şartı vardır. Nitekim PAEM eğitimleri de günümüzde 2 seneye kadar yükselebilmektedir. Komiserlik, üst rütbeli sınıfı bir seçenek olduğundan dolayı eğitimleri de buna göre ağır olur. Komiser olma şartları ile alakalı seçenekler aşağıdaki gibidir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En az 18, en fazla 26 yaşında olmak,
  • Üniversitelerin 4 senelik bölümlerinden mezun olmuş olmak,
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Sağlık Yönetmeliği’ne aykırı bir durumu olmamak,
  • Yazılı, sözlü ve spor mülakatlarından başarı ile geçmek,
  • Güvenlik ve arşiv araştırması sonucu olumlu olmak,
  • Kamu hizmetlerinden yoksun bırakılmamış olmak,
  • Herhangi bir yüz kızartıcı suç işlememiş olmak,

bu anlamda komiserlik için en önemli şartlardan birisidir. Eğitime yönelik şartlar dışında diğer şartlar olmazsa olmaz seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çeker. Polisliğe giriş ile aynı aşamalardan geçersiniz ve akabinde komiser yardımcısı olmak için eğitime alınırsınız. Eğitim süresince herhangi bir disiplin suçu işlememeniz gerekir. Okuldan da başarılı bir şekilde mezun olmanızın ardından Komiser Yardımcısı rütbesi ile birlikte mesleğe atanırsınız.

Devlet memurluğu içerisinde 1 sene boyunca asalet tasdiki denen bir durum söz konusudur. 1 sene boyunca aday memur olarak meslek içerisinde çalışırsınız. 12 ayın sonunda asaletiniz tasdik olur ve akabinde resmi olarak memur kadrosuna girersiniz. Asalet tasdik olmadan herhangi bir suçta ihraç ile yargılanırsınız.

Komiser Maaşları Ne Kadar?

Bundan belli bir süre öncesinde sitemizde sizlere 2020 Polis maaşları ne kadar başlıklı bir makale sunmuştuk. Bu makalemizi inceleyerek polislik mesleği ile alakalı olarak güncel maaş bilgilerini enine boyuna analiz etme şansına sahip olursunuz. Komiser maaşlarına bir de bu konu altında bakış atalım istiyoruz.

Mesleğe yeni giren Komiser Yardımcısı rütbeli polisler ise 5675 TL maaş ile başlamaktadırlar. Başkomiser maaşları ise 5768 TL olarak dikkatleri çekiyor. Meslek içerisinde zaman içerisinde kıdem ve kademe atlama şansına sahip olursunuz. Kıdem ve kademe atladıkça maaşınıza fark ödemeleri gelir. Ayrıca her 6 ayda bir enflasyon farkı ile birlikte sabit zam alarak maaşınıza zam alırsınız.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.