SGK Bilgi

2020 Polis Maaşları Ne Kadar?

07.01.2020
237
2020 Polis Maaşları Ne Kadar?

Türkiye’de özellikle son dönemde en trend meslek gruplarından olan 2020 Polis maaşı ne kadar sorusuna yanıt verelim. Bildiğimiz gibi devlet memurluğu, ülkemiz genelinde fazlası ile önemsenen unsurlardan birisidir. Polislik, kadın ya da erkek farketmeksizin herkes için ideal meslek gruplarından birisi. Bu makalemizde nasıl Polis olunur? Polisler ne kadar maaş alır? Polis amiri olmak için ne yapmalı? Polis olma şartları gibi birçok soruya yanıt verme yoluna gideceğiz. Hemen detaylar ile başlayalım.

Polis Nedir?

Polis, genel olarak İçişleri Bakanlığı’na bağlı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan silahlı bir kolluk kuvvetidir.

Polisler, şehir merkezleri ya da ilçe merkezlerinde görev yaparak asayişi sağlamak ve önleyici görevi görmekle yükümlüdür. Aynı zamanda polis sınıfı içerisinde birçok farklı birim söz konusudur. Asayiş, narkotik, siber suçlarla mücadele, kaçakçılık ya da bu gibi birçok birim. Halkın huzuru ve güvenliği için 7/24 hizmettedirler. Kolluk kuvvetleri arasında kademe olarak önceliğe sahiptirler.

Nasıl Polis Olunur?

Polis olabilmek aslında kolay değildir. Günümüzde POMEM, PAEM ya da PMYO gibi birçok farklı eğitim birimi söz konusudur. Örneğin normal polis olmak isteyebilirsiniz. Bunun dışında Polis Amiri de olmak isteyebilirsiniz. Bunun için önceliğiniz olmalı. Ne olmak istiyorsunuz? Polis Akademisi kapsamında ki şuanki akademik eğitim sınıfları aşağıdaki gibidir;

  • PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi)
  • PMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezleri)
  • PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu)

olmak üzere 3 ayrı sınıf vardır ve her birinin gereksinimleri birbirinden farklıdır. www.pa.edu.tr Polis Akademisi resmi internet sitesinden şartlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu okullarak girmek için şartları karşılıyor iseniz online olarak başvuru yapıyorsunuz.

Başvurunuzun kabul edilmesinin ardından yazılı sınav, spor mülakatı ve sözlü mülakat süreçleri mevcut. Bu süreçleri de başarı ile geçtikten sonra kapsamlı sağlık muayenesi süreci başlıyor. Polis Akademisi standartlarını karşılar şekilde sağlık muayenesinin ardından okullara kabul edilirsiniz.

Okullardan başarı ile mezun olmanız gerekir. Okula girmeniz demek Polis oldunuz anlamına gelmez. Başarı ile mezun olduktan sonra sicil kazanır ve 1 senelik aday memurluk süreciniz başlar. 1 senenin sonrasında asalet tasdiki olur ve resmen memur olursunuz.

Nasıl Polis Olunur?

Polis Amiri Olmak için Ne Yapmalı?

Polis amiri olmak demek, normal polis kadrolarına nazaran üst rütbeli olmak anlamına gelir. Yani bu birimde olursanız en az Komiser Yardımcısı (Kom. Yrd.) rütbesi ile mezun olursunuz. Bu rütbe ile mezun olduktan sonra ise kademeli olarak rütbe atlar, Emniyet Müdürlüğüne kadar yükselirsiniz.

Polis amiri olabilmek için PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) bünyesine katılmış olmanız gerekir. Bunun için de LİSANS MEZUNU olmak en önemli şartlardan birisidir. Bunun dışında tabi ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız da zorunludur.

PAEM’e girmek için KPSS şartı aranır. KPSS lisans sınavından en az 70 puan almış olmanız gerekir. Sonrasında başvuru yaparak sözlü ve yazılı mülakat sürecine tabii tutulursunuz. Sağlık muayenesinin ardından ise okula kabul edilirsiniz. Erkek ya da kadın farketmeksizin Polis ya da Polis Amiri olma şansına sahipsiniz. Herkes bu alanlara başvuru yapabilir.

Polis Olma Şartları Nelerdir?

Her sınıf için ayrı gereksinimler aranır öncelikle bunu belirtelim. PAEM için ayrı PMYO için ayrı şartlar vardır. Ancak ne olursa olsun Polis olacak tüm herkeste aranan belli başlı ve kesin şartlar söz konusudur. Bu şartlara genel itibari ile bakmak istiyoruz.

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  2. En az ön lisans ve dengi bir okuldan mezun olmak,
  3. Erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak,
  4. Psikolojik ve fiziki olarak silah taşımaya elverişli olmak,
  5. Herhangi bir adli sicil kaydı bulunmamak,
  6. Hırsızlık, gasp, tecavüz ya da taciz gibi yüz kızartıcı suçtan yargılanmamış ya da hüküm giymemiş olmak,
  7. Adayın ya da eşinin herhangi bir şekilde kasten işlenen suçtan hüküm giymemiş olması,
  8. Alkol, uyuşturucu ya da psikolojik tedavi görmemiş olmak,
  9. Terör örgütleri ya da illegal birimler ile etkileşiminin olmaması,
  10. Herhangi bir siyasi parti ya da dernek, sendikaya üye olmaması,
  11. Güvenlik ve arşiv soruşturması sonucunun olumlu olması,
  12. Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık Standartları’na tamamen uygun olması,

Polis Maaşları

Polis Ne Kadar Maaş Alır?

Tabi ki polislik mesleğinde de rütbe, kıdem ve kademe esas alınarak bir mesleki yükseliş söz konusudur. Bu durumda özellikle kıdem kademe yükseldikçe maaşınızda da artış durumu söz konusu olacaktır. 2020 yılı Polis maaşları üzerine bilgiler de sunmak istiyoruz.

Mesleğe yeni başlayan bir polis, birimi her ne olursa olsun 5280 TL maaş ile göreve başlamaktadır. Tabi ki il ve ilçesine göre değişmek ile birlikte verilen ekstra aylık operasyon tazminatı bu fiyata dahil değildir.

Mesleğe yeni giren Komiser Yardımcısı rütbeli polisler ise 5675 TL maaş ile başlamaktadırlar. Başkomiser maaşları ise 5768 TL olarak dikkatleri çekiyor.

Emniyet Müdürleri sınıfında ise 6500 TL’den 9000 TL dolaylarına kadar yükselen bir maaş skalası göze çarpıyor. Polisler de devlet memurları gibi 6 ayda bir devletin belirlemiş olduğu farklar ile maaş alır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.