SGK Bilgi

2020 Kabin Memuru Maaşları Ne Kadar ?

02.07.2019
216
2020 Kabin Memuru Maaşları Ne Kadar ?

2020 Kabin Memuru Maaşları Ne Kadar ? Son yıllarda havacılık sektörünün önceki 10 yıla göre % 50 oranında genişlemesi ile birlikte tüm bölümleri için eleman ve uzman ihtiyacı doğmuştur. Havacılık alanında hem hava hem de yer işletmeleri bakımından istihdamı geniş bir sektör haline gelmiştir. Bazı hava yolu firmalarımız dünya çapında bir üne sahiptir. Bu firmalar bilinen birçok ülkeye seferler düzenlemektedir. Hava yolu şirketlerinin artması ile bilet fiyatlarında hatırı sayılır bir düşüş olmuş hatta belli zamanlarda otobüs firmalarından daha ucuza bilet alabilme imkanı da doğabilmektedir. Ülkemizin birçok şehrinde hava alanı mevcut olduğundan günde birçok uçuş yapılmaktadır. Dünyanın en büyüklerinden olan 3. Hava limanı da bu sektörün daha büyümesine ve istihdam açısından genişlemesine ve ihtiyaca sebebiyet vermiştir.  Pilot, yardımcı pilot, teknisyen, çağrı merkezi elemanı, kabin memuru gibi bir çok alanda çalıştırılmak üzere istihdam söz konusu. Bu yazımızda Kabin memur nedir ne iş yapar? Kabin memuru nasıl olunur? Kabin memuru ne kadar maaş alır? Konularını ele alarak bu alanda çalışmak isteyenlerin fikir sahibi olmasını sağlamaya çalıştık.

Kabin Memurluğu Nedir ?

Kabin memuru, yolcu taşımacılığı yapan hava araçlarında gerekli emniyet ve güvenlik önlemlerinin uygulanmasından ve yolcu konforundan sorumlu kişidir. Kabin memurları ayrıca uçuş konforunu sağlamak adına yolcuların seyahat boyunca karşılaştıkları sorunlara yardımcı olmak ve yiyecek içecek servisinde bulunmak gibi sorumluluklara sahiptir. Yolcuların emniyeti açısından yolculara uçuş kurallarından ve emniyet prosedürlerinden bahsetmek, gerekli durumlarda kokpitte bulunan pilotlarla iletişim halinde olmak gibi temel görevleri bulunmaktadır.

Kabin Memuru Nasıl Olunur ?

Kabin memuru olabilmek için en az lise tercihen yüksekokul mezunu olmak gerekmektedir. Kabin memuru adaylarına kendi şirketlerinin eğitim birimlerince temel emniyet ve yenileme eğitimleri verilmektedir. Bu konuların aktarıldığı eğitimler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ilgili mevzuatlarında belirlenmiştir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından mezun olan ya da sertifika alan kabin memuru adayları ise işbaşında alacakları temel emniyet eğitimleri konusunda avantajlı konumda olurlar. Dolayısıyla Hava yolu şirketleri deneyimli kabin görevlileri istihdamı yaptıkları gibi ayrıca kendi bünyelerinde de yetiştirebilmektedir. Bu kurslarda, kabin memuru görev ve sorumlulukları, yemek servisi, tiplerine göre uçaklar, uçuş teorisi, meteoroloji, havacılık İngilizcesi, ilk yardım, insan ilişkileri, uçuş güvenliği, anons, diksiyon konularında dersler verilir.

Kabin Memuru İçin Aranan Özellikler Nelerdir ?

Sağlık yönünden uçuşa elverişli olan, boy-kilo oranı uygun olan, vücudunun görünen yerlerinde dövme ya da yara izi olmayan (elbise giyildikten sonra açık kalan kısımlar), çok iyi derecede İngilizce bilen, SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumundan kabin ekibi temel eğitimi almış olan, dikkatli, sorumlu, hoşgörülü, güler yüzlü, sabırlı, çözüm odaklı kişiler kabin memuru olabilmek için elverişli bir duruma sahip olurlar.

Kabin Memuru Olabilmek İçin Özel Şartlar Nelerdir.

Her havayolu şirketinin kendine göre özel şartları bulunmaktadır. Ancak genel olarak aranılan şartlar;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak (Genellikle 19-30 yaş arası)
  • Sağlık açısından uygun olup olmadığını kontrol etmek amacıyla müdürlükler tarafından belirlenen sağlık kuruşlarından birinden hava yolunda çalışabilir düzeyde sağlığa sahip olduğuna dair değerlendirmelerden geçmiş olmak.
  • Boy, kilo, psikolojik test gibi belirlenen standartlar ve usullerde görev yapabilecek yeterlilikte olmak (Boy 1.65 – 1.80 ve kilo ile en az -10 birim olmalı)
  • Ülkemizde yada ülke dışında eğitim veren öğrenim kurumlarında en az lise ve dengi mezunu olmak
  • İngilizceyi iyi derecede biliyor olmak şartı da istenebilmektedir.

Kabin Memurunun Görevleri Nelerdir ?

Kabin memurlarının görev ve sorumluluğu yolcuların uçağa alınması ile başlar ve son yolcu uçağı terk edene kadar devam eder. Bununla birlikte hem uçuş öncesi hem de uçuş sonrası yapması gereken görevleri de mevcuttur. Aslında en temel iki görevi mevcuttur. Bunlardan birincisi; emniyet ve güvenliği tehdit edebilecek bir durumun oluşmasını önlemek için gözlemler yapılması ve iletişimlerin sağlanması, ikincisi ise; alınan bütün önlemlere rağmen, oluşan acil durumlarda, yolcuların emniyet ve güvenliğini sağlamak adına, mümkün olan en az yaralanma ile en çabuk şekilde acil durum prosedürlerinin uygulanmasıdır.

Diğer görevleri ise;

  • Uçak içerisinde bulunan yolcuların uçuş süresince düzeninden ve güvenliklerinden sorumludur
  • Yolcular uçağa gelmeden uçak temizliğini ve gerekli düzenlemeleri yapar
  • Yolcuların uçağa yerleşmesine yardımcı olur.
  • Uçuş emniyeti ile ilgili uyulması gereken kuralları anlatır ve bunları denetler.
  • Yolcuların iletecekleri taleplerle ilgilenerek ön görülen vakitlerde yiyecek ve içecek servisi yapar.
  • Bazı hava yolu şirketlerinde büfecilik görevi yaparak yiyecek ve içecek satışına aracılık eder.
  • Uçak içerisinde pilot veya firmanın belirlediği duyuruları yolculara bildirir
  • Standart güvenlik prosedürü olan uçak hakkında kaç kapı ve nerelerde olduğu, çıkış yönleri, uçuş kuralları, acil durumlarda yapılması gerekenler gibi önemli bilgileri aktarır.

Kabin Görevlisi Çalışma Ortamı ve Koşulları Nerelerdir ?

Kabin memurları uçaklarda yolcuların yer aldığı bölümde görev alırlar. Çalışma ortamında devamlı değişen insanlarla etkileşim halindedirler. Çalışma saatleri esnek olup, vardiyalı sisteme dayanmaktadır. Kabin memurluğu seyahat etmeye ve yeni insanlar tanımaya olanak veren bir meslektir. Çalışma ortamı temiz, gürültülü, basınç değişiklikleri gösteren, sarsıntılı, kapalı ve dardır. Kabin memurlarının çalışma saatleri çok değişik olup, gece, gündüz, hafta sonu görev yapabildikleri gibi bayramlarda nöbet de tutabilirler. Kabin memurluğu seyahat etmeye ve yeni insanlar tanımaya olanak veren bir meslektir.

Kabin Görevlisi Çalışma Alanları Nereler ?

Türk Havayolları ve diğer yerli havayolu şirketlerinde genellikle uçuş görevlerinde, nadiren de yer hizmetlerinde çalışabilirler. Şartları sağlamaları halinde yurt dışı hava yolu şirketlerinde de çalışılabilir. Hatta bu şirketlerin maaşları döviz üzerinden verildiği için daha avantajlı bir duruma sahiptir. (Türk Hava Yolları ve Yabancı uluslar arası hava yolları.) İyi hizmet veren kabin memurları her zaman yüksek ücretle en gelişmiş hava taşımacılığı şirketlerinde çalışma olanağına sahiptirler. Tabi diğer ulusal hava yollarında da çalışma koşulları diğer sektörlere göre daha rahattır.

2020 Kabin Memuru Maaşı Ne Kadar ?

Kabin memuru maaşları başvuru yaptıkları Hava yolu şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Kendi bünyesinde kurs verdikten sonra işe başlayan kabin memurları ilk senelerinde asgari ücrete yakın bir seviyede maaş almaya başlar. Ancak deneyimlerine göre kısa sürede maaşları artar. En az 2 seneyi geçen tecrübeli kabin memurların maaşları 5000 TL den başlamaktadır. Bir İnsan kaynakları firmasının yapmış olduğu araştırmaya göre ise kabin memurları ortalama 4.500 TL maaş ve yılda 4 maaş ikramiye alabilmektedir. Aslında bahsettiğimiz gibi işe başlanacak olan hava yolu şirketinin ücret politikası çalışanlarında ortalama ücretini belirler. Ulusal hava yollarında kabin görevlisi maaşları 7000 – 8000 TL arasında deneyimlerine göre değişiklik gösterirken. Uluslararası Hava yolu şirketlerinde  10.000 – 13.000 TL arasında değişmektedir. Çok sayıda dil bilinmesinin de maaş artışında etkisi büyüktür.

İlginizi çekebilir;

Sağlık sektörü meslekleri

2020 Ameliyathane Teknikeri Maaşları Ne Kadar ?

2020 Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar ?

2020 Radyoterapi Teknikeri Maaşları Ne Kadar?


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.