SGK Bilgi

Sosyal Medya Düzenlemesi Hakkında Merak Edilenler

30.07.2020
64
Sosyal Medya Düzenlemesi Hakkında Merak Edilenler

Sosyal medya düzenlemesi, an itibari tüm ülkenin ve dünyanın gündeminde olan unsurlardan birisi demek yanlış olmaz sanırım. Bildiğimiz gibi günümüzde sosyal medya kullanımı, her insan için olmazsa olmazlardan birisi olarak dikkat çekiyor. Devlet, zaman içerisinde büyük şirketler ile ciddi manada sıkıntı yaşamaya başladı. Yaşanan bu sıkıntılar ve insanların sosyal medya nedeni ile hükümete karşı ciddi anlamda eleştirel yaklaşması aslında da biraz da bu süreci geciktirdi.

Özellikle son dönemde ki terör yanlısı paylaşımlar, devletin de ciddi anlamda canını sıktı ve insanların da olumsuz yönde bu sistemleri kullanması da bu yasal düzenlemeleri bir zorunluluk haline getirdi demek yanlış olmaz. Şimdi bu düzenlemenin neden geldiğine bir bakalım.

Sosyal Medya Düzenlemesi Neden Yapıldı?

Sosyal medya sistemlerinde özellikle devlet karşıtı, terör yanlısı paylaşımlar ciddi anlamda arttı. Bununla birlikte ünlü isimlerin dahi yarattığı polemikler, insanları suça teşvik eden paylaşımlar ve cinsel içerikli profiller ciddi anlamda arttı. Devletin bu anlamda ki bilişim birimleri, bu tespitleri yaparak tüm sosyal medya şirketlerine bildiriyor ancak şirketlerden en ufak bir dönüş alamıyor. Tabi ki geçtiğimiz dönemde bunun örneklerini çok ciddi anlamda gördük.

Devlet, özellikle dünyaca ünlü sosyal medya şirketlerine Türkiye’de ofis açması ve tüm süreçlerin yasal olarak yürütülmesi talebinde bulundu. Hatta bunu reddeden birçok sistem engellendi ve zamanla ülkemizde temsilcilik kurdular. Google, Vikipedia ve Facebppl bunlardan bazıları. An itibari ile devlet, sosyal medya sistemlerinin tamamını yasal prosedürlere bağlama kararı aldı.

Sosyal Medya Düzenlemesinin Detayları

  1. Öncelikli olarak tüm Türkiye sınırları içerisinde kullanıma açık olan, kazanç sağlayan ve reklam hizmetleri sunan tüm sosyal medya şirketleri ülkemizde temsilcilik açmak zorunda.
  2. Temsilcilik açmayan şirketlere ise 30 Milyon TL maddi ve reklam durdurmaya kadar giden ciddi cezai yaptırımlar yasal olarak belirlendi.
  3. Bununla birlikte açılacak bu temsilciliklerin başında da yetkili olan TÜRK vatandaşı birisinin olması zorunlu hale getirildi.
  4. İnsanlar, bir sosyal medya sistemi üzerinde ki sorunlu içerikleri şikayet edebilecekler ve sistem bu kişilere en fazla 48 saat içerisinde dönmek zorunda. Eğer ki dönmez ise cezası 5 Milyon TL.
  5. Devletin talep ettiği içerik kaldırmalar, en kısa süre içerisinde yine resmi prosedürler yerine getirilerek kaldırılmak zorunda olacak.
  6. İnsanlar, istedikleri zaman UNUTULMA yasası sayesinde sosyal medya sistemlerinin kendisi hakkındaki verileri takip etmesini engelleyebilecek.

Kısacası sosyal medya sistemlerinin kapsamlı şekilde denetimi ve kurallara bağlanması da ciddi anlamda önem arz eden bu maddeler ile resmileşecek.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.