SGK Bilgi

Müteahhit Nasıl Olunur? Ne Kadar Kazanır?

09.06.2020
106
Müteahhit Nasıl Olunur? Ne Kadar Kazanır?

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte müteahhit nedir, nasıl olunur ve ne kadar kazanır sorularına yanıt verecek ve fikir edineceğiz. Kentsel dönüşüm projelerinin başlaması ile birlikte ülkemizde en çok kazandıran meslek gruplarından birisi oldu diyebiliriz. Modern binalar, Türkiye’nin dört bir yanında birçok farklı şekilde yükseliyor ve devlette bunu ciddi manada destekliyor. Hal böyle olunca en çok araştırılan mesleki alanlardan birisi olduğunu da net bir şekilde söyleyebilme şansına sahip olabileceğiz. Öncelikle mesleğin tanımı üzerinde duralım ve bu anlamda fikir edinme yoluna giderek detayları inceleyelim.

Müteahhit Nedir?

Müteahhit, yüklenici ismi ile bilinen ve aynı zamanda sözleşme gereğince projeyi üstüne alarak zamanında ve istenen şekilde bitirme zorunluluğu olan bireyler ya da kurumsal şirketlerdir.

Bildiğimiz gibi günümüzde yüklenici mantığı tam anlamı ile uygulanmıyor. Müteahhitler, kendi projelerini yapıyor ve gidip arsa sahiplerinden arsaları, yapacakları binalardan kat ve daire karşılığı alıyorlar ve buradan mümkün mertebe yüksek şekilde kar etmeye çalışıyorlar. Nitekim binalar da bu şekilde çok ciddi bir hızla yükseliyor ve hal böyle olunca da insanlar ciddi manada neler olacağını da merak ediyorlar ister istemez. Şimdi sizleri bu anlamda bilgilendirmek için mesleğin iç yapısını anlatacağız.

Müteahhit Nasıl Olunur?

Müteahhit olabilmek için öncelikli olarak herhangi bir eğitim şartı ya da kurumsal şart söz konusu değildir. Tabi ki bir ilçede müteahhitlik hizmeti verecekseniz bunun için vergi levhanız, yapı izin belgeleriniz ve müteahhit üstlenici firma sertifikanız olması gerekir. Müteahhitler, genel itibari ile ellerinde ki yüklü miktar paralar ile birlikte bina yapımı işine girer. Nitekim burada da görebileceğiniz üzere kat karşılığı arsaları alırlar ve ceplerinde ki nakit ile birlikte bina dikmeye yatırım yaparlar.

  • Müteaahhit olmak için bilinmesi gerekenler arasında çok önemli matematiksel detaylar söz konusudur. Genel itibari ile bunun için öncelikle sıralamaları sizlere sunalım ve fikir edinmeniz için elimizden geleni yapalım.
  • Öncelikli olarak müteahhit olmak için vergi levhası, müteahhitlik karnesi almanız gerekir.
  • Akabinde cebinizde ciddi bir yatırım bedelinin olması gerekir. Bu da yatırım yapacağınız konut projesi için gereklidir.
  • Belediyeden de gerekli izinleri almanızın ardından bir arsa bulacaksınız.
  • Arsayı buldunuz ve arsa sahibi ile iletişime geçtiniz. Belediye o bölgede maksimum 5 kat imar izni veriyor diyelim. Sizde her kata iki daire planlıyorsunuz ve alt kısmında da otopark olacak.
  • Arsa sahibine bu noktada bir teklif yapmanız gerekiyor. Arsanın değerine göre binadan 3 – 5 daire arasında arsa sahibine verir ve arsayı alırsınız. Dolayısı ile sizin bu daireden elde edeceğiniz kar 5 – 7 daire satışı ile sınırlıdır.

Müteahhit Ne Kadar Kazanır?

Müteahhitler sanıldığı kadar çok çok yüksek gelirler elde etmezler. Bunun nedenlerinden birisi de satış yapılacak dairelerin önemli bir kısmı da yine arsa sahiplerine sunulur. Müteahhit kendi arsasına ev yapıyorsa eğer çok ciddi anlamda para kazanabilir.

Müteahhitler, bir daire için ortalama 150,000 TL masraf eder. Bu daireyi de ortalama 300,000e kadar satmaya çalışır. Tabi ki proje masrafları vs. de fazladır. Net gelirleri hesaplanamaz ancak sıradan mesleki alanlara göre çok daha ciddi manada kendisini gösterir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.