SGK Bilgi

Konut Ekspertiz Ücreti Nasıl Belirlenir?

13.06.2020
99
Konut Ekspertiz Ücreti Nasıl Belirlenir?

Bugün ki makalemizde çokça araştırılan konut ekspertiz ücreti nasıl belirlenir sorusuna elimizden geldiğince yanıt vermek istiyoruz. Konut kredisi oranlarının düşmesi ve günümüzde 0,64 ve %0,74 faiz uygulaması ile birlikte ister iste4mez ev almak isteyen kişiler de arttı. Hal böyle olunca ülkemiz geneline baktığımız zaman mümkün mertebe kapsamlı seçenekleri inceleme yoluna gidebiliyoruz. Konut kredilerinde özellikle konut ekspertizleri ile alakalı olarak birçok farklı alternatif kendisini gösteriyor. Şimdi bu anlamda sizleri süreç ile alakalı kısa ve öz şekilde bilgilendireceğiz.

Konut Ekspertizi Nedir?

Konut ekspertizi, alacağınız konutun ekspertiz uzmanları tarafından birçok farklı kıstasa bakılarak değerlendirilmesi ve buna göre raporlanmasıdır.

Günümüzde özellikle konut kredisine başvurduğunuzda en önemli aşamalardan birisi de ekspertiz aşamasıdır. 13 Nisan tarihindeyiz ve günümüzde zorunlu ev peşinatı oranı %10 peşin, %90 kredi olarak uygulanabiliyor. Yani bu ne anlama geliyor? Hemen şu şekilde özetleyelim.

300.000 TL değerinde bir ev için anlaştınız. Elinizde her ne olursa olsun bu ev için %10 peşinat olan 30,000 TL’yi bir kenarda tutun. Sonrasında da konut kredisi için bankaya gittiniz ve kalan tutar olan 270,000 TL için kredi başvurusu yaptınız. Bu noktadan itibaren konut ekspertizi çok büyük önem arz ediyor.

Ekspertiz alacağınız eve geliyor ve kapsamlı bir değerleme yapıyor. Örneğin eviniz için 300,000 TL değerindedir şeklinde bir rapor sundu. Bu tutarın %90’ı kadar kredi çekebilirsiniz yani bu rakam da 270,000 TL anlamına geliyor ve sizin doğrudan ihtiyacınız olan parayı karşılıyor.

 Konut Ekspertizi Ücreti Nasıl Belirlenir?

Öncelikli olarak ödeyeceğiniz kredi ve peşinat dışında bankanın konutu değerlemek için göndereceği ekspertize de ortalama 1000 TL ücret ödersiniz. Evinize giden eksper, her ne olursa olsun bu ücreti evi almasanız dahi konuta girdiği an itibari ile almaya hak kazanmış demektir. Konut eksperti ücreti değerlendirilirken nelere bakılır? Hemen bu anlamda önemli maddeleri kapsamlı şekilde sıralayacak olursak;

  • Konutun metrekare cinsinden brüt ve net büyüklüğü,
  • Konutun oda sayısı,
  • Konut içerisinde kullanılan malzemeler, eksiklikler ve fazlalıklar,
  • Konutun yıllık açıdan kira geliri ortalaması,
  • Semt genelinde satılan evlerin metrekare cinsinden ve satış fiyatı cinsinden emsalleri,
  • Dairenin cephe, kat ve yapı malzemesi özellikleri,

genel itibari ile ekspertiz tarafından en ince ayrıntısına kadar incelenerek not alınır. Ekspertiz, eviniz için değerlemeyi size ya da emlakçıya söylemez. 2 gün içerisinde bankaya doğrudan rapor şeklinde iletir ve sonrasında banka, kullanabileceğiniz kredi tutarı ile alakalı olarak sizi bilgilendirir.

Konut ekspertizinde özellikle muhit, emsal satış fiyatları ve yine emsal biçilmiş ekspertiz değerleri ciddi anlamda büyük önem arz eder. Bu neden dolayısı ile kimse önceden konut ile alakalı olarak herhangi bir şekilde fiyat biçemez. Dolayısı ile ekspertiz tutarlarını önceden belirlemek ya da tahmin etmek son derece güç olacaktır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.