SGK Bilgi

İkametgah Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır 2020? Gerekli Belgeler Nelerdir?

13.02.2020
517
İkametgah Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır 2020? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bugün ki makalemizde sizlere ikametgah adresi değişikliği nasıl yapılır 2020 ve gerekli belgeler nelerdir sorusuna yanıt vermek istiyoruz. Devlet, artık vatandaşların adres değişiklikleri konusunda ciddi anlamda somut adımlar attı. Yeni ikamete geçmenizin ardından 20 gün içerisinde ikamet adresi değişikliği yapmaz iseniz ciddi anlamda maddi para cezası geliyor. Bunun önüne geçebilmek için her vatandaşın bu konuya azami önem vermesi gerekiyor demek de yanlış olmaz. Şimdi bu anlamda günümüz seçeneklerini sizlere sunacağız.

İkametgah Adresi Değişikliği Nedir?

İkametgah adresi değişikliği, konut ya da ofis değiştirmeniz durumunda ikamet adresinizin devlet sistemlerinde de güncellenmesi işlemidir.

Devlet, sizin verdiğiniz doğru bilgi beyanları ile sürekli sizleri takip edebilir. Üstelik ikamet adresi değişikliği günümüzde bankalar ya da diğer devlet dairelerinde de karşınıza çıkıyor diyebiliriz sanırım. MERNİS sistemi adı verilen nüfus kayıt sistemi, sizlerin bilgileri ile daima güncel tutulmak zorundadır. Dolayısı ile devlet, zaman içerisinde bu konuyu maddi para cezasına bağlamıştır. Adres değişikliği yaptıktan sonra 2 sene içerisinde adres değişikliği bildiriminizi aşağıda bahsedeceğimiz yöntemler ile yapmanız şart. Aksi takdirde maddi para cezasına çarptırılırsınız.

İkametgah Değişikliği

İkamet Nüfus Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır?

Bunu yapabilmenin birkaç farklı yolu olduğunu söylememiz gerekiyor. e-Devlet üzerinden ikametgah adresi değişikliği yapmak mümkün. Öncelikle birçok kişinin sorduğu bu soruya yanıt verelim. Ancak bunu yapabilmeniz için mobil imza ya da elektronik imzanız olması gerekir. Eğer ki bunlardan herhangi birisi söz konusu değil ise ne yazık ki e-devlet üzerinden adres değişikliği bildirimi yapmanız mümkün değil.

Bunun dışında aynı zamanda NVİ (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri) Müdürlüğü kapsamında gidip bizzat başvuru yaparak ikamet adresinizi değiştirme şansına sahip oluyorsunuz. Tabi ki ikamet adresi değişikliği bildirimi yaparken sizden istenen bazı belgeler de söz konusu olabilir. Bunlara da ayrıca değinmek istiyoruz.

İkametgah Adresi Değişikliği için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öncelikli olarak devlet, adresinizin doğru olduğunu ve beyan anlamında da doğru beyanat verdiğinizi garantilemek ister. Üstelik bazı durumlarda taşınanlar adres değişikliği yapmaz. Örneğin sizler nüfus bildirimi yaparken yeni taşındığınız ikamette hala başkası görünüyor olabilir. Bu neden dolayısı ile belgeler ile sizin oraya gerçekten taşındığınızın kanıtlanması gerekir.

Nüfus müdürlüklerine gittiğinizde bu belgeleri de götürmeniz gerekiyor. Nüfus memuru, belgeyi inceleyerek bir örneğini alır ve sizlerin işlemini gerçekleştirir. Aşağıdaki belgeleri yanınızda bulundurmanız faydalı olacaktır;

  • Kimlik kartınız ya da nüfus cüzdanınız,
  • Yeni dairenize aldığınız doğalgaz, elektrik ya da su abonelik sözleşmelerinden herhangi birisi, (Su bu anlamda daha kesin sonuç verir),
  • Kira sözleşmesinin bir örneği (fotokopisi),

İşlemlerinizi gerçekleştirmek için yeterlidir. En kısa süre zarfı içerisine giderek nüfus müdürlüklerine bu belgeleri sunabilirsiniz. Hala orada biri oturuyor görünüyor ise MERNİS sisteminde su ya da elektrik sözleşmeniz, o kişiyi o daireden boşa düşürür. Siz o daireye ikamet olarak geçersiniz. Sizden önce o daireden ayrılan şahıs, sizin başvuru tarihinizden itibaren 20 gün içerisinde yeni adresini bildirmek zorundadır. Aksi takdirde ciddi bir para cezasına çarptırılır.

e-Devlet Üzerinden İkametgah Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır?

Çok basit birkaç tıklama sayesinde e-devlet sistemi üzerinden ikamet adresinizi değiştirme şansına sahip oluyorsunuz. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz üzere bunun için elektronik imza ya da mobil imza gereksinimi söz konusudur. Bunlardan herhangi birine sahip değilseniz nüfus müdürlüklerine giderek bizzat başvuru yapmak gerekir. e-Devlet üzerinden ikametgah adresi değişikliği başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtına gelecek olursak;

  • Öncelikle e-Devlet sitesine ya da mobil uygulamasına kimlik bilgilerimiz ve şifremiz ile giriş yapıyoruz.
  • Giriş yaptıktan sonra arama kısmında “adres değişikliği” yazıyoruz.
  • Yazdığımızda altında çıkan “ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ” sekmesine tıklıyoruz.
  • Bu ekranda sistem sizden elektronik imza ya da mobil imza onayı isteyecektir. Eğer telefonunuza tanımlı mobil imza ya da elektronik imza hesabınız mevcut ise adres değişikliği bildirimi ekranına geçersiniz.
  • Bu ekranda eski ikamet bilgilerinizi görür ve yeni ikamet bilgilerinizi girersiniz.
  • Sisteme faturaların örneklerinden herhangi birini resim olarak yüklemeniz akabinde işlemleriniz tamamlanır.
  • 2 iş günü içerisinde yeni adres bildiriminiz onaylanır.

Nüfus Müdürlüklerine Giderek İkametgah Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır?

En basit ve en kesin yöntem olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. NVİ internet sitesinden adres değişikliği randevusu alarak süreci daha da hızlandırabilirsiniz. Aksi takdirde nüfus idaresine girerek oradan sıra alıp da işlemlerinizi yapabilmeniz mümkün. Aşağıdaki aşamaları uygulamanız yeterli olacaktır;

  • Öncelikle ilçenizde bulunan nüfus müdürlüğünden online olarak ya da telefon ile adres değişikliği randevusu alın. (Randevu almak zorunlu değildir ancak sıra beklemezsiniz).
  • Randevu saatinizde nüfus müdürlüğünde olun ve yukarıda ikametgah adres değişikliği için gerekli belgeleri yanınızda bulundurun.
  • Nüfus memuru öncelikli olarak sizden kimliğinizi ister. Sizinle birlikte aynı ikamette bulunan eşiniz ve çocuklarınız da otomatik olarak ikamet adresi değişir.
  • Yeni taşındığınız adreste herhangi bir ikamet söz konusu ise su, elektrik ya da doğalgaz faturası belgezi ibraz etmeniz gerekir.
  • İbraz etmeniz durumunda diğer kişiler o ikametten düşer ve yerlerine siz geçersiniz. Bir imza ile işlemleriniz tamamlanmış olur.

BİLGİLENDİRME: Aile babası, giderek tüm aile bireylerinin ikametini değiştirme hakkına sahiptir. Bu anlamda herhangi bir sorun olmaz. Ancak aynı ikamette olmaları şartı aranır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.