SGK Bilgi

Engelli Devlet Memuru Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

Engelli Devlet Memuru Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

Bugün ki yazımızda sizlerle birlikte engelli devlet memuru nasıl olunur, şartları nelerdir gibi soruları sizlere sunma yoluna gideceğiz. Türkiye genelinde birkaç senelik dilim içerisinde memuriyet çok daha fazla önemli hale geldi. Özel sektörde meydana gelen sıkıntılar, özellikle insanlar için yine bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor demek yanlış olmaz. Devlet, zaman içerisinde engelli vatandaşlara da memuriyet imkanı sundu da diyebiliriz. Hal böyle olunca her devlet kurumunda bir engelli memur zorunluluğu da bunu açıklıyor. Öyle ki mecliste dahi artık engelli milletvekillerimiz var. Şimdi sizleri bu anlamda bilgilendirme yoluna gideceğiz.

Engelli Devlet Memuru Nedir?

Engelli devlet memuru, bedenen engeli bulunan ve E-KPSS sınavı sonrasında devlet kurumlarına memur olarak atanan engelli vatandaşlardır.

Kısa bir süre öncesinde devletin yaptığı yasal düzenlemeler sonrasında her kamu kurumunda engelli memur çalıştırma zorunluluğu getirildi. İster genel hizmet ister ise geri hizmet farketmeksizin devlet memuru olarak bu anlamda çalışma yapabilirler. Türkiye genelinde günümüz standartlarında devlet artık her insan için en ideal seçenekleri sizlere sunuyor. Engelli devlet memuru konusu da her anlamda önem arz eden bir unsur. Seçici olarak hareket eden devlet, bu anlamda da yazılı sınav şartı getirmeyi ihmal etmedi ve KPSS modeli hazırladı.

Engelli Devlet Memuru

Engelli Devlet Memuru Olma Şartları Nelerdir?

Devlet memuru olmak ve özellikle de engelli olarak devlet memuru statüsü alma amacı içerisinde iseniz bunun için devletin ayrıca seçici olduğunu ve dikkat ile hareket ettiğini söyleyebiliriz. Engelli devlet memuru alımlarında engelli raporunuz ve engel durumunuzun niteliği de ciddi anlamda önem arz eder. Engelli devlet memuru olmanın şartları ile alakalı olarak gerekli şartları aşağıda maddeler halinde inceleyecek olursak;

  • T.C. vatandaşı olması,
  • En az 18 yaşını doldurmuş olması,
  • En az ilkokul ve dengi okul mezunu olması, (Geri hizmet sınıfı için ilkokul alımı yapılabilmekte)
  • Herhangi bir dernek, parti ya da sendika üyeliğinin olmaması,
  • Yüz kızartıcı ya da tehlikeli herhangi bir suç ve suç unsuruna karışmamış olmaması,
  • Güvenlik ve arşiv araştırması sonucunun olumlu olması,
  • E-KPSS sınavından eğitim sınıfınıza bağlı olarak en az 70 puan alınması,
  • Devlet nezdinde kabul gören hastanelerde alınmış engelli raporu,

bu anlamda önem arz eden seçeneklerden birisi olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz sanırım. Engelli devlet memuru olmanın şartlarından ziyade özellikle başvuru süreçlerini doğru bir şekilde de takip etmek gerekiyor diyebiliriz. Yakın bir zaman dilimi içerisinde bu konu ile alakalı olarak daha kapsamlı bilgileri elimizden geldiğince sizlere sunma yoluna gideceğiz.

Engelli Devlet Memuru Nasıl Olunur?

Devlet, bildiğimiz gibi tüm kurumları ile birlikte sene içerisinde birkaç kere memur alımı yapabilir. Üstelik memur alımı yaparken de ciddi anlamda seçici hareket etmek zorundadır. Özellikle FETÖ sürecinin ardından devlet memuru seçimlerinde çok daha dikkatli hareket ediliyor. Öyle ki arşiv araştırması süreci de çok uzun zaman alabiliyor. Buna göre seçici olmak gerektiğini net olarak söyleyebiliriz. Peki nasıl engelli devlet memuru olunur? Bu anlamda sizlere hemen aşamaları aşağıdaki gibi net bir şekilde sunabiliriz;

  • Öncelikli olarak yukarıda belirtmiş olduğumuz engelli devlet memuru alım şartlarını karşılıyor olmanız gerekir.
  • Bununla birlikte devlet memuru alım ilanlarını kaçırmadan talep edilen belgeler ile eksiksiz şekilde başvuru yapmak gerekir.
  • Engelli devlet memuru olabilmek için E-KPSS (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı)’ndan en az 70 puan almanız gerekir.
  • Başvuru ardından niteliklere yönelik olarak testler ve sözlü mülakat süreçlerini de başarılı bir şekilde geçme zorunluluğu söz konusudur.
  • Tüm arşiv araştırması sürecinin sonrasında aday memur olarak atamanız yapılır. 1 sene boyunca aday memur olarak hareket edersiniz. Sonrasında ise asaletiniz tasdik olur ve resmi olarak memur olmayı başarırsınız.

Engelli devlet memurları da maaş bakımından görevlerine göre taban maaş aylıkları alarak mesleki hayatlarını geçirirler. Ayrıca engel durumlarına göre çeşitli özlük hakları ile kendilerine devlet tarafından da ayrıcalıklar tanınmıştır. Bu noktada seçici olmak ve doğru hareket etmek de yine ayrıca önem arz eder.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.