SGK Bilgi

Enflasyon Nedir? Neden Yükselir? Dezavantajları Nelerdir?

15.02.2020
128
Enflasyon Nedir? Neden Yükselir? Dezavantajları Nelerdir?

Bugün ki makalemizde enflasyon nedir, neden yükselir ve dezavantajları nelerdir gibi sorulara yanıt verme yoluna gideceğiz. Türkiye, ekonomik anlamda belirli zamanlarda çok ciddi anlamda çıkmazla giriyor. Özellikle ekonomik parametrelerde vatandaşların en çok duyduğu konulardan birisi de şüphesiz ki enflasyon diyebiliriz. Hal böyle olunca birçok okuyucumuz da bu konunun önünü ya da arkasını ciddi anlamda merak ediyor. Dolayısı ile bu konu üzerine sitemiz içerisinde sizleri elimizden geldiğince bilgilendirmek istiyoruz. Enflasyon konusuna enine boyuna giriş yapacağız.

Enflasyon Nedir?

Enflasyon, ülke ekonomisi içerisinde her türlü son tüketici ürünlerindeki fiyatların artışı anlamına gelir. Belirli son tüketici ürünleri değil, tüm taşınır ya da taşınamaz mal fiyatlarındaki artış demektir.

Enflasyon, özellikle bundan önceki senelere göre ülkemizde şuan net bir şekilde kendisini gösteriyor. 5 sene önceki ekmek fiyatı ile günümüzdeki ekmek fiyatı arasındaki fark enflasyon nedeni ile ortaya çıkar. Devletin ekonomik anlamda attığı adımlar, birçok farklı şekilde enflasyon rakamlarını etkiler. Aslında birçok kişi ekonomik bir birim zanneder. Hayır, son tüketim mallarının fiyatlarının ne kadar arttığı ile alakalı olarak bir konu olarak kendisini gösteriyor da diyebiliriz sanırım.

Enflasyon Nasıl Yükselir?

Enflasyon Neden Yükselir?

Enflasyon konusu ciddi anlamda karmaşıktır ve yükselme nedenleri birçok farklı sebebe bağlıdır. Öncelikle malların fiyatlarının yükselmesi konusu, devletin attığı adımlar ile de doğrudan alakalıdır demek yanlış olmaz. Tabi ki bunlara elimizden geldiğince örnekler verme yoluna gideceğiz. Devlet, vergilerde ya da ithalat ihracat rakamlarında zamlar yaparsa ister istemez üreticiler de son satıcılar da bu anlamda fiyatları yükseltir. Dolayısı ile enflasyon dediğimiz konu ortaya çıkar. Enflasyon neden yükselir sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir;

  • Vergi oranlarına gelen ciddi zamlar,
  • Devletin memurlarına ya da asgari ücrete yaptığı zamlar,
  • Petrol fiyatlarının yükselmesi,
  • Uluslararası para birimlerinde ki ciddi yükseliş,
  • Yurtdışı ithalatlarının artması,
  • İthalat fiyatlarının artış göstermesi,
  • Tarım ve sanayi anlamında üretimin azalması ve son tüketici mallarının değerlenmesi,
  • İkinci el piyasalarında insanların izlediği yüksek fiyat politikaları,
  • Bankaların uyguladığı faiz oranları,

Aslında bu gibi birçok farklı konu enflasyon yükselmesi anlamına gelir. Yani bunu aslında aldığınız ürünlerin fiyatının yükselme nedenleri ile de doğrudan ilişkilendirebilirsiniz. Ekmeğin fiyatı neden yükselir? Un fiyatları artar. Bunun nedeni devletin hammadde fiyatlarına uyguladığı yüksek alternatif ücretler olabilir. Ya da doğrudan üreticinin bağımsız olarak fiyat yükseltmesi de olabilir. Enflasyon yükselişi tam olarak bu şekilde ifade edilebilir.

Enflasyonun Dezavantajları Nelerdir?

Enflasyon, doğrudan insanların alım gücü ile alakalıdır. Son tüketici fiyatları yükseldiği sürece insanların alım gücü azalır. Bununla birlikte devlet, buna çözüm olması açısından asgari ücrete ve memur maaşlarına enflasyon rakamlarını dikkate alarak zam yapar. Ancak bu aynı zamanda devlete de külfet olarak yansır.

Devlet, bu anlamda attığı adımların giderini zarar olarak almamak adına vergi fiyatlarına zam yapar. Dolaylı yoldan her şekilde ticari girişim fiyatlarında da yükselme meydana gelir. Enflasyon, ekonomik anlamda bir ülkenin zaman içerisinde ekonomik krize girip girmemesini de net şekilde belirler. Dolayısı ile ortaya böyle seçenekler çıkabilir. Enflasyonun olumsuzlukları genel itibari ile aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Ekmek, deterjan, çay ya da bu gibi son tüketim mallarının fiyatlarının yükselmesi,
  • Banka faizlerinin kısa zaman içerisinde fahiş noktalara ulaşması,
  • Konut, otomobil gibi ağır malların fiyat değerlerinin ciddi anlamda yükselmesi,
  • İthalat ve ihracat rakamlarında meydana gelecek olumsuz veriler,
  • Üreticiler için hammadde temininin ciddi anlamda zorlaşması,
  • Petrol fiyatlarında meydana gelen ciddi artışlar,
  • Alım gücünün ciddi anlamda azalması ve insanların fakirliğe doğru geçişi,

gibi birçok farklı olumsuzluk kendisini gösterir ve bunu kontrol altına almak ciddi alamda önemlidir. Enflasyon, bu neden dolayısı ile kontrol altına alınmalıdır ve devletin atacağı adımlar da bu noktada önemlidir. Enflasyon rakamları her 6 ayda bir kontrol edilir ve buna göre insanların ekonomik gücüne dayalı olarak devlet tarafından somut adımlar atılır. Dolayısı ile ortaya çıkan seçenekleri enine boyuna en iyi şekilde analiz etmek mantıklı olacaktır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.