SGK Bilgi

Devlet Memurluğunun Avantajları Nelerdir?

04.02.2020
236
Devlet Memurluğunun Avantajları Nelerdir?

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte devlet memurluğunun avantajları ile alakalı olarak bilgiler üzerinde durmaya çalışacağız. Türkiye, özellikle iş gücü anlamında özel sektörün yaşattığı sıkıntılar nedeni ile ciddi anlamda farklılaşma gösteriyor. İnsanlar, özel sektörde çok düşük fiyatlar ile çok yüksek saatler çalıştırıldığı için özellikle de devlet memurluğuna ciddi anlamda eğilim gösteriyor diyebiliriz. Ancak birçok kişi devlet memurluğu neden önemlidir sorusunu da soruyor. Bu makalemizde de tam olarak bu avantajlar üzerinde durarak fikir edinmek istiyoruz.

Devlet Memuru Nedir, Kimdir?

Devlet memuru, devlete ait kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli mülakatlar ve sınavlar sonrası kadrolu olarak alınan çalışanlardır.

Devlet memurları sadece devletin kurumlarında çalışırlar. Devlete bağlıdırlar ve maaşlarını da yine devletten alırlar. Maaşları ile birlikte sigortaları da buna bağlı olarak devlet tarafından yapılır. Devletin her türlü imkanlarından faydalanırlar ve tüm çalışma prensipleri yasaya bağlıdır. Aslında bu özel sektörde de yasaya bağlıdır ancak genelde uygulanmaz. Aynı zamanda devletin koyduğu maaş yasalarına da harfiyen bağlıdırlar.

Devlet memurlarının çalışma saatleri bellidir. Bununla birlikte devlet kurumlarında yüksek maaş ile çalışılır. Günümüzde sözleşmeli ve kadrolu olmak üzere devlet memurları alınabilir. Bunlar, her açıdan büyük avantajlar da teşkil ederler. Tabi ki genel olarak avantajlarını enine boyuna analiz ederek de yine bu konuyu neticeye kavuşturma amacı içerisindeyiz.

Devlet Memurluğu

Devlet Memurluğunun Avantajları ve Önemi

Devlet memuru olduğunuz zaman öncelikli olarak devletin kadrolu çalışanı oldunuz demektir. Yani özlük hakları anlamında tamamen devlet güvencesi altındasınız demek yanlış olmaz. Bununla birlikte maaşlarınız zamanında zam alır, sigortalarınız vaktinde ve maaşınız üstünden yatar gibi birçok önemli detay var.

Devlet memurluğunun avantajları ve önemi genel itibari ile çok büyüktür. Devlet kapısında doktor ya da avukat olmak dahi özel sektöre nazaran çeşitli avantajları beraberinde getirir. Öyle ki sadece özlük hakları ile birlikte dahi insanların ciddi anlamda ilgisini çeken bir süreçten bahsediyoruz. Genel itibari ile bu mesleki alanın avantajları ile alakalı bilgi edinecek olursak;

  1. Öncelikle maaşınız en düşük devlet memuru maaşına tabiidir. Günümüzde yani 2020 yılında en düşük memur maaşı 3200 TL olarak karşımıza çıkıyor.
  2. Devletin her 6 ayda bir yaptığı devlet memuru maaş zammına tabii olursunuz. Yani bu senede 2 defa maaşınıza zam almanız anlamına gelir.
  3. Sigortanız devletin EMEKLİ SANDIĞI sigorta modelinden ve maaşınız ne ise aynı miktarda prim yatırılarak devlet tarafından yapılır. Dolayısı ile emekli olduğunuzda normalden yüksek maaş alırsınız.
  4. Devlet memurlarının çalışma saatleri yasalar ile belirlenmiştir. Dolayısı ile yasalarda geçen saatler dışında çalıştırılmaları sadece bağlı bulundukları bakanlıkların yazılı emrine bağlıdır.
  5. Devlet memurluğu sınıfının önemli bir kısmında yıpranma primi de mevcuttur.
  6. Devlet memuru olduğunuzda hastanelerde emekli sandığı avantajlarından faydalanabilme şansına sahip olursunuz.
  7. Devlet memurlarının önemli bir kısmı resmi tatillerde sorunsuz şekilde tatil yaparlar.
  8. Devlet memurluğunun önemli bir kısmında özellikle mesleki primler ile ciddi anlamda avantajlar sağlanır.
  9. Devlet memurları maaşlarını her ayın 15’inde sabah saatlerinde banka hesaplarına alırlar.
  10. Bankalarda kredilendirme konusunda özellikle devlet memurlarının her açıdan çok büyük avantajlara sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle insanların günlük yaşantılarını ciddi anlamda etkileyen unsurların başında bu maddeler geliyor. Maaşlarınızda en ufak bir gecikme dahi olmaz. Tam saatinde maaşlarınızı alırsınız. Aynı zamanda bankalar, devlet memurlarına maaşları o bankada olduğu için prim öderler. Dolayısı ile her anlamda önem arz eden bir mesleki sınıftır. Devlet memurları, özel sektöre göre çok daha az yıpranarak çalışırlar.

Tabi ki asker ya da polis gibi mesleki alanları bunun dışından tutabiliriz sanırım. Askerlerin ve polislerin mesai kavramları yasada da esnek olarak bırakılmıştır. Örneğin polisler, PVSK maddesine göre 24 saat esasına göre görev alırlar. Askerlerde de durum bundan farklı değildir. Ancak askerlerde nöbet ücreti dahi bulunur. Statü anlamında askerler ve polisler arasında da farklılıklar gözlemlenebilir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.