SGK Bilgi

Devlet Memurlarına Ücretsiz İzin Nedir? Nasıl Alınır?

25.03.2020
122
Devlet Memurlarına Ücretsiz İzin Nedir? Nasıl Alınır?

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte devlet memurlarına ücretsiz izin nedir, nasıl alınır gibi sorulara daha yakından bakış atarak analiz yapacağız. Korona virüs nedeni ile tüm Türkiye an itibari ile kırmızı alarm durumunda. Her geçen gün büyüyen ve kendisini gösteren bu hastalık, devlet önlemleri ile kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Özellikle sağlık çalışanları olmak üzere emniyet güçleri ile birlikte ciddi bir mesai durumu söz konusu oluyor. Devlet memurları, an itibari ile sağlık açısından ciddi manada risk grubundalar ve bu manada birçok memur, bu riskten kurtulmak için de alternatif arayışı içerisine gidiyor. Ücretsiz izin konusu ise devlet memurlarına tanınmış olan haklardan birisi durumunda. Bu makalemizde bunu yakından analiz etme yoluna giderek fikir edineceğiz.

Ücretsiz İzin Nedir?

Ücretsiz izin, devlet memurlarının 657 sayılı devlet memurları kanununda geçen maddeye dayanarak maaş almaksızın ayrıldıkları izin türüdür.

Tabi ki özel sektörde de aynı şekilde ücretsiz izin konusu mevcut ancak bunun insiyatifi de tamamen işletme sahibinde olduğundan dolayı pratik bir seçenek olmayabiliyor. Günümüzde özellikle yeni doğum yapan sağlık personelleri ya da yaşlı memurlar için ücretsiz izin önemli bir seçenek. Türkiye genelinde özellikle bu manada ücretsiz izin konusu ciddi anlamda önem arz ediyor. Maaş almaksızın çıktığınız bu izinde dilediğiniz kadar süre duramıyorsunuz. Her kamu alanı için belli süreler belirlenmiştir. Bu belirlenen sürelerin sonucunda mesleğe geri dönmek durumundasınız. Aksi takdirde memuriyet alanında soruşturma geçirirsiniz. Şimdi diğer detaylar üzerinde de sorulara yanıt verelim.

Ücretsiz İzin

Ücretsiz İzin Nasıl Alınır?

Ücretsiz izin özellikle devlet memurları için bu hastalık sürecinde en iyi alternatiflerden birisidir ancak yine de bağlı bulunulan Bakanlık yönetmeliğince verilir. Örneğin bir sağlık çalışanı iseniz ve hastanede yeteri kadar sağlık personeli yoksa ücretsiz izin almak zorlaşabilir. Bu anlamda yasada merkezi birime bağlı olan ücretsiz izin konusu ön plana çıkar. Bu neden dolayısı ile ben gider ücretsiz izin patlatırım hemen gibi bir durum söz konusu değildir. Devlet kurumlarında bir hiyerarşi modeli söz konusudur ve bu hiyerarşik yapıya dikkat etmek çok büyük önem arz eder.

Ücretsiz izin almak ile alakalı olarak birçok kişinin net bilgisi yok. Bu neden dolayısı ile elimizden geldiğince sizleri bu manada bilgilendirerek fikir sahibi olabilmeniz için elimizden geleni yapacağız. Hemen maddeler halinde bilgilendirme yoluna gidecek olursak;

  • Ücretsiz izin için öncelikle bağlı bulunduğunuz kurumun yöneticilerine başvurarak görüşün.
  • Yöneticilerden aldığınız onay sonrasında yine bağlı bulunduğunuz kurumun İnsan Kaynakları bölümüne giderek talebinizi iletin.
  • Eğer sözleşmeli personel iseniz sözleşmeniz ücretsiz izin boyunca feshedilir. Mesleğe dönmek istediğinizde ise yeniden sözleşme imzalayarak devam edersiniz.
  • Kadrolu personel iseniz doğrudan ücretsiz izin tebliğleri tarafınıza sunulur. İmzalarınız ardından memuriyetiniz geçici olarak askıya alınır. Dönmek istediğinizde ise sorunsuz bir şekilde dönme şansına sahip olursunuz.

Tabi ki dediğimiz üzere ücretsiz izin almak için önceliğiniz idarenin izni ve sonrasında İnsan Kaynakları ile işlemleri tamamlamak ile devam eder. Kendi kurumunuzun bağlı olduğu personel yasasına bağlı olarak ücretsiz izin konusu ön plana çıkar. Personel yasanız gereği yasada geçen maksimum ücretsiz izin süresinden daha fazla süre izin alamazsınız ve mesleğe dönmek zorundasınız. Aksi durumlarda soruşturma açılır ve meslekten ihraç talebi ile yargılanmak durumunda kalabilirsiniz. Bu neden dolayısı ile sürelere riayet etmek, devlet memurluğunun en önemli safhalarından birisidir. Genel itibari ile maksimum ücretsiz izin süresi devlet kanatlarında 1 yıl olarak sınırlandırılmıştır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.