SGK Bilgi

Devlet Memurları Ek İş Yapabilir Mi?

07.08.2020
201
Devlet Memurları Ek İş Yapabilir Mi?

Bugün ki makalemizde devlet memurları ek iş yapabilir mi, ek gelir elde edebilir mi sorularına yanıt vererek fikir edineceğiz hep birlikte. Devlet memuru, bildiğimiz gibi devletin birimlerinde ve yine devletin korumasında olacak şekilde çalışan kişilerdir. Bir mesleki alan olarak memurluk, günümüzde insanlar için ciddi anlamda önem arz eden unsurlardan birisi olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz.

Devlet memurları dışarıda herhangi bir ek iş yapabilir mi? Bu soruyu birçok kişi soruyor ancak kimse araştırma yoluna gitmiyor. Bu anlamda yasalar ve kanunlar kesin bir şekilde sorulara yanıt vererek sorunsuz şekilde sürece nokta koyuyor. Bizde hemen sizleri bu anlamda bilgilendirme yoluna giderek fikir edineceğiz.

Devlet Memurları Ek İş Yapabilir Mi?

Devlet bünyesinde çalışan tüm insanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamına tabii olarak meslek hayatlarının sonuna kadar ilerler. Bu kanun kapsamında da memurların çalışma prensipleri, maaşları, ödülleri ve cezaları de kesin bir şekilde belirlenmiştir. Nitekim yine aynı şekilde devlet memurlarının ek iş ve ek gelir maddeleri de bu anlamda kendisini göstermiştir.

657. sayılı kanunun 28. maddesi bu anlamda devlet memurlarının ticaret ve ek gelir ile alakalı olan tüm seçeneklerini düzenler.

Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).

Bununla birlikte devlet memurları ticari ya da serbest meslek olması amacı ile herhangi bir ofis, işletme ya da buna benzer bir kurum açamaz. Açması durumunda çok ciddi yaptırımlar ile karşılaşabilir.

Devlet Memurları Ek Olarak Hangi İşleri Yapabilir?

Devlet memurlarının ek iş olarak yapabileceği birkaç mesleki alan bu anlamda 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında serbest bırakılmıştır. Bu mesleklerden bazıları da doğrudan devlete bağlı seçeneklerden birisi olarak dikkat çekiyor. Bu mesleki alanlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Köşe Yazarlığı, Metin Yazarlığı
  • Bilirkişilik
  • Herhangi Bir Kuruma Bağlı Olmadan TV Sunuculuğu

bu anlamda yapılabilecek unsurlardan bazıları demek yanlış olmaz. Devlet memurları, ayrıca kendi araçlarını herhangi bir ticari bağlantı olmaksızın kiraya verebilir. Türk Ticaret Kanunu kapsamında da incelenen bu memurun ek iş yasaklarına dair detaylar bağlayıcıdır. Tüm devlet memurları herhangi bir alternatif olmaksızın bu kapsamda değerlendirilir. Yakalanması durumunda ise meslekten ihraç maddeleri ile dahi yargılanabilir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.