SGK Bilgi

CİMER Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

08.03.2020
173
CİMER Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Bu makalemizde sizlerle birlikte CİMER nedir, ne işe yarar ve özellikleri nelerdir gibi sorulara elimizden geldiğince net şekilde yanıt verme yoluna gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, her geçen gün sosyal bir devlet olma konusunda somut adımlar atıyor demek yanlış olmaz. Bununla birlikte devlet, halkın kurumlar ile alakalı tüm fikir ve şikayetlerini hızlı bir şekilde öğrenmek ve müdahale etmek için adımlar atmıştı. Nitekim BİMER olarak hizmet hayatına başlayan ve yönetim şeklinin değişmesi ile CİMER olarak değişen bu hizmet, insanlar için mükemmel bir sistem oldu. Şimdi sizleri elimizden geldiğince bu sistemler ile alakalı olarak bilgilendirme yoluna gitme amacında olacağız.

CİMER Nedir?

CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), vatandaşların tüm özel ya da devlet kurumları ile alakalı istek, öneri ve şikayet yapabildikleri dijital bir bilgi merkezidir.

Türkiye geneline baktığımız zaman birkaç senelik dilim içerisinde CİMER kullanım oranlarında çok ciddi bir yükselme meydana geldi. Bu yükselme, genel itibari ile insanlar için ciddi şekilde farklılıkları ön plana çıkarıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zaman içerisinde insanların tüm fikirlerine kulak açtı. İnsanların kanıtlara dayanan tüm şikayetleri ile alakalı olarak da somut adımlar atıyor. Devlet vatandaşına zulmetmez, hizmet eder mantığı sayesinde insanlar artık devletine daha fazla güveniyor. CİMER sistemi de bu anlamda en etkileyici ve en güvenilir sistemlerden birisi olarak adından söz ettiriyor.

CİMER Şikayet

CİMER Ne İşe Yarar?

CİMER, insanların devlet ile iletişim kurmasında ki en kolay ve en pratik yöntemlerden birisi olarak dikkatleri çeker. Cumhurbaşkanlığı, sizlerin de tahmin edebileceği üzere her geçen gün daha yeni ve somut adımlar atıyor. CİMER, devletin anayasa maddesi olarak aktif ettiği sistemlerden birisidir. Buraya gelen şikayetlerin en önemlileri ise doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından inceleme altına alınır.

CİMER, sadece şikayet platformu değildir. Devlete istek, öneri ve diğer tüm taleplerinizi de yine dijital olarak iletebileceğiniz bir platformdur. Devlet, sizin gönderdiğiniz tüm şikayetleri bu sistem üzerinden incelemek ile yükümlüdür. Tüm şikayetlere de yine en az 1 aylık zaman dilimi içerisinde dönüş yapma zorunluluğu tüm kurumlara tebliğ edilmiştir. Yani bu sistem, insanlara imkanlar sunduğu kadar devletin tüm birimlerine de çeşitli yükümlülükler sunma yoluna gidiyor.

CİMER sistemi tamamen dijital olarak çalışan bir sistem ve bunun ekran görüntüsünü yukarıda görebilme şansına erişiyorsunuz. e-Devlet hesabınız ile de bu sisteme giriş yaparak tüm işlemleri sorunsuz bir şekilde yerine getirirsiniz. CİMER, bu noktada kısa bir zaman dilimi içerisinde kendisini çok daha ciddi anlamda geliştirmiştir.

CİMER Nedir?

CİMER Özellikleri Nelerdir?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), ilk olarak hizmet hayatına başbakanlık yönetim sisteminde BİMER olarak başlamıştı. Bu da Başbakanlık İletişim merkezi ile hizmet vermiş olması anlamına geliyor. Ancak zaman içerisinde yapılan referandum ile birlikte Türkiye, Cumhurbaşkanlığı yönetim biçimine geçiş yaptı. Nitekim bu an itibari ile de CİMER olarak hizmet modelinin ismi değişerek daha farklı ve gelişmiş bir konsept ile hizmet vermeye başladı.

  • CİMER’in özellikleri içerisinde MERNİS ile bağlantılı çalışması ilk adımdır. TC bilgilerinizi girdiğiniz an itibari ile tüm adres ve kişisel bilgileriniz CİMER sisteminde gösterilir.
  • CİMER sistemi sizden mail adresinizi de talep eder. Böylelikle şikayetinize cevap geldiği zaman mail adresiniz üzerinden de bilgilendirilirsiniz.
  • CİMER üzerinden şikayet, istek, öneri ve ihbar olmak üzere dört ayrı ana başlık üzerinde devlet birimlerine yönlendirme sağlarsınız.
  • Bu sistem üzerinden yaptığınız tüm bildirimlerden yine sizler sorumlu olacaksınız.
  • CİMER birimleri, tüm şikayet ya da ihbarları en ince ayrıntısına kadar analiz etmek ve size cevap dönmek zorundadır. Kesin bir zaman verilemez ancak mutlaka dönüş yapılır.
  • CİMER sistemine e-Devlet bilgileriniz ile giriş yapar ve sistemi tüm özellikleri ile sorunsuz bir şekilde kullanma şansına sahip olursunuz.
  • CİMER şikayetlerinizde gizli kimlik diye bir şey yoktur. Bu neden dolayısı ile kimlik bilgilerinizin saklanacağını düşünerek bu sistemi kullanmamaya özen gösterin.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.