SGK Bilgi

Bilirkişi Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir? Ne Kadar Maaş Alır?

19.03.2020
135
Bilirkişi Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir? Ne Kadar Maaş Alır?

Bu makalemizde siz değerli okuyucularımız ile birlikte bilirkişi nasıl olunur, şartları nelerdir ve ne kadar maaş alır sorularına yanıt vereceğiz. Türkiye genelinde özellikle devlet nezdinde ki işlemlerde bilirkişi raporları çok büyük önem arz eder. Zaman içerisinde bu mesleki sınıf, insanlar tarafından çok ciddi anlamda ilgi çekici bir hale gelmiş ve üzerine araştırmalar başlamıştır. Bizde elimizden geldiğince sitemiz içerisinde mesleki grupları sizlere tanıtarak bazı konularda fikir sahibi olmanıza yardımcı olacağız. Sizde merak ettiğiniz soruları yorum kısmından bizlere iletme şansına sahip olabilirsiniz.

Bilirkişi Nedir, Kimdir?

Bilirkişi, hukuki olarak uzman bilgisi gerektiren durumlarda yasal olarak rapor tutması açısından başvurulan alanında uzman kişilere verilen isimdir.

Bilirkişi olabilmek için herhangi bir alanda birinci derecede uzman olmak ve bu anlamda kendinizi sınavlar ile kanıtlamış olmanız gerekir. Bu alanda bir örnek verelim. Örneğin sıfır model bir telefon aldınız ve aldığınız telefon ikinci gün açılmamaya başladı ve üretici şirket bunu kabul etmedi. Tüketici Hakları’na başvuru yaptığınızda bu olay resmi mercilere intikal eder. Savcı ya da hakim, bu anlamda cihazın değerlendirilmesi için bilirkişi raporuna ihtiyaç duyar. Bunun için alanında uzman bir denetmene gidersiniz. Bu denetmenin raporu resmiyete esas kabul edilir.

Bilirkişi Kimdir?

Bilirkişi Olma Şartları Nelerdir?

Adalet Bakanlığı, her sene Kasım ayı içerisinde bilirkişi başvurularını alarak değerlendirme yapar ve resmi anlamda bu kişileri eğiterek mesleki ünvan sahibi olmalarına yardımcı olur. Bilirkişi raporları, özellikle muallakta kalan davalar için her anlamda ilgi çekici bir seçenek anlamına gelir. Bilirkişi olmanın şartları arasında devlet birkaç farklı seçeneği ön planda tutar. Bu anlamda Adalet Bakanlığı standartlarını dikkate almak önemlidir. Fikir edinecek olursak;

  • T.C. vatandaşı olmak,
  • En az 25 yaş ve üzerinde olmak,
  • Fiili ve mesleki ehliyete sahip olmak ve bunu belgelemek,
  • Mesleğiniz ile alakalı olarak en az 3 yıllık deneyim,
  • Adli ve idari açıdan herhangi bir suç kaydının olmaması,
  • Güvenlik ve arşiv araştırma sonucunun olumlu olması,
  • Mesleki alanınızdan herhangi bir şekilde resmen ihraç edilmemiş olmak,
  • Başka bir adli komisyon listesinde kayıtlı bulunmamak,

bu noktada Adalet Bakanlığı bilirkişi olma şartları listesi olarak kendisini gösteriyor. Bu şartları taşıyor iseniz her sene Kasım ayında alınan bilirkişi başvurularını değerlendirmeniz gerekir.

Bilirkişi Nasıl Olunur?

Bilirkişi olmak istediğiniz zaman öncelikle yukarıdaki şartların tamamına uygunluğunuz enine boyuna kontrol edilir. Adalet Bakanlığı resmi internet sitesinde açıklanmış olan bilirkişi başvurusu için gerekli belgeler listesini enine boyuna derleyin. Sonrasında ise Adalet Bakanlığı komisyonlarına başvuru yapma yoluna gidin.

Bilirkişi için kayıtlarınız kontrol edilir ve devlet başvurularınızı kontrol etmesi durumunda herhangi bir sorun olmaksızın devletin resmi bilirkişisi ilan edilirsiniz. Ancak gerekli durumlarda bunun için de mesleki anlamda yazılı sınav ve sözlü mülakat durumları söz konusu olabilir. Bu durum tamamen devletin insiyatifindedir. Dolayısı ile Adalet Bakanlığı resmi internet sitesini güncel bilgiler ile takip etmek bu açıdan faydalı olacaktır.

Bilirkişi Olmanın Şartları

Bilirkişi Ne Kadar Maaş Alır?

Cevabı en çok merak edilen sorulardan birisi de bilirkişi maaşı ne kadar gibisinden sorulardır. Öncelikle bilirkişi bu anlamda aylık olacak şekilde bir maaş almaz. Bilirkişi ödenekleri, baktıkları dava dosyaları ile alakalıdır ve buna göre ücretlendirilir. Yani dosya başına para alma hakkına sahiptir.

Günümüzde bilirkişi dosya paraları, dosyanın durumu ve vehameti dikkate alınarak 165 TL ile 330 TL arasında değişmektedir. Devlet, zaman içerisinde bilirkişi konusuna çok daha fazla önem vermiş ve bu anlamda somut adımlar atmıştır. Nitekim bu ücretler ile alakalı olarak da her sene yükseltme yine devlet kararları ile birlikte sorunsuz bir şekilde sağlanır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.