SGK Bilgi

Başhekim Nasıl Olunur? Başhekim Olma Şartları Nelerdir?

25.02.2020
1.165
Başhekim Nasıl Olunur? Başhekim Olma Şartları Nelerdir?

Bu makalemizde merak edenler için başhekim nasıl olunur, şartları nelerdir ve ne kadar maaş alır gibi sorulara yanıt verme yoluna gideceğiz. Türkiye, özellikle sağlık konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olarak dikkatleri çekiyor demek yanlış olmaz. Kısa bir zaman dilimi içerisinde bilhassa doktorluk mesleği, eğitim seviyesinin yükselmesi ile birlikte çok revaçta olan bir meslek grubu olarak da dikkat çekiyor. Şimdi başhekimlik ile alakalı olarak merak edilen seçenekleri elimizden geldiğince sizlere sunacağız. Hemen merak edilenler ile alakalı olarak sizleri bilgilendirmek adına somut adımlar atacağız.

Başhekim Nedir?

Başhekim, devlet ya da özel hastanelerin en kıdemli doktoru ya da yönetici olarak hastanenin her türlü işleyişini yöneten doktorlar olarak dikkat çeker.

Başhekim, günümüzde birçok farklı kıstas dikkate alınarak seçilir. Uzmanlık alanı, mesleğindeki başarısı gibi detaylar ve daha da önemlisi yaş unsuru dikkate alınabilir. Ancak devlet hastanesi ve özel hastaneler, başhekim seçimi konusunda birbirinden tamamen farklı kıstaslar güderler. Bu anlamda da sizleri bilgilendireceğiz. Ancak başhekimlik, deneyim gerektiren ve mesleki başarı anlamında da ister istemez bir zorunluluk doğuran unsurlar arasında kendisini net bir şekilde gösterir. Bu aşamada seçici olmanız ve ne olursa olsun aşağıdaki detayları da bilmeniz gerekiyor. Diğer merak ettiklerinizi yorum kısımlarından bizlere sorarak fikir edinebilirsiniz.

Başhekim Olmak

Başhekim Olma Şartları Nelerdir?

Başhekim olma şartları ile alakalı olarak devlet yönetmeliği 2019 yılında yeniden düzenlendi ve kendisini gösterdi. Devlet, bu anlamda somut adımlar atmayı ciddi anlamda benimsiyor demek yanlış olmaz sanırım. Başhekimlik, bir hastanenin en üst kademesi olmak anlamına gelir ve dolayısı ile bu anlamda seçici olmak çok önemlidir.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere özel hastaneler ile devlet hastaneleri bu anlamda farklı kıstaslar belirler. Bu kıstasları daha yakından analiz etmek yine tamamen sizlerle alakalı olarak bir unsur. Başhekim olmak için aranan şartlar genel itibari ile karma bilgi kapsamında aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Başhekim adaylarının meslek içerisinde eski ve deneyimli olması beklenir.
  • Başhekim adayları, yine Uzman Doktor sıfatındaki doktorlardan seçilir. Bununla birlikte öncelik Operatör (Cerrah) doktorlar olarak da dikkat çeker.
  • Başhekim adaylarının hastane içerisinde ki tavır ve tutumları bu anlamda belirleyici rol oynar.
  • Başhekim adaylarının hastane içerisinde eşit, adil ve bir o kadar da yönetici vasfını en iyi şekilde yansıtabilmesi şartları aranır.
  • Başhekim olacak kişi, hastanelerin genel itibari ile en deneyimli ve en iyi doktorlarından birisi olur. Ancak alternatifi var ise başhekim olur. Aksi takdirde hastaneler en iyi doktorlarını kaybetmek istemez.
  • Başhekimlik adaylığının ardından gönüllülük esastır. Başhekim olmak istemeyen bir doktor bu anlamda özellikle devlet hastanelerinde zorlanmaz.
  • Başhekim adayları içerisinden seçim yapılırken genellikle SAĞLIK-SEN üyeleri ve hastane yönetiminin geneli olmak üzere oy verme yetkisine sahiptir. Kimi hastanelerde ise sağlık personelleri de dahil olmak üzere oy verme hakkı tanınır.
  • Başhekimlik süresi diye bir unsur söz konusu değildir. Başhekim, meslekten emekli olana kadar dahi mesleğini herhangi bir sorun olmadığı sürece yürütür.

Başhekim olmak aslında biraz da yönetimin elindedir. Sizin bu noktada yapabileceğiniz tek şey mesleğinizi en iyi şekilde ifa etmek ve insanları memnun etmek olacaktır. Bunun akabinde başhekim adayları listesine girersiniz ve buna göre aranızda bir seçme yapılır.

Başhekim Olma Şartları

Başhekim Maaşı Ne Kadar?

Başhekim ne kadar maaş alır? Bu anlamda insanların en ciddi şekilde merak ettikleri unsurlardan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde maaş uygulamaları farklılık gösterir. Öncelikle bu konuda bir netlik kazandırmamız gerekiyor. Doktorlar, maaşlarının çok büyük bir kısmını döner sermayeden alır. Devlet, her türlü doktor kademesine aynı şekilde 657 sayılı devlet memurları kapsamında ham maaş öder. Ancak doktorlar özellikle döner sermaye üzerinden maaş alırlar. 2020 başhekim maaşları ve hastane başkanı maaşları ile alakalı tablo, bir siteden alınarak sizlere örnek bilgi olması amaçlı aşağıdadır.

Başhekim Maaşları


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.