SGK Bilgi

2020 Türkiye Deprem Bölgeleri ve Toplanma Alanı Sorgulama

27.01.2020
106
2020 Türkiye Deprem Bölgeleri ve Toplanma Alanı Sorgulama

Bu makalemizde AFAD tarafından belirlenmiş olan 2020 Türkiye deprem bölgeleri ve toplanma alanı sorgulama konusuna değineceğiz. Bildiğimiz gibi deprem hattı açısından Türkiye, dünya genelinde ki en hareketli ülkelerden birisi olarak gözlemleniyor. Beraberinde gelen seçenekler ise insanlar için tedirginlik verici. Devlet, kentsel dönüşüm projeleri ile tehlikeyi azaltmak için elinden geleni yapıyor. AFAD, yaptığı çalışmalar ile de insanları daha da bilinçli hale getirmeye çalışıyor. Deprem esnasında yapılması gerekenler hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Sizleri öncelikle tehlikeli deprem bölgeleri hakkında bilgilendirecek, sonrasında e-devlet üzerinden deprem toplanma alanı sorgulama konusunda bilgilendireceğiz.

2020 Türkiye’nin Tehlikeli Deprem Bölgeleri

Bildiğimiz gibi artık deprem kuşakları tamamen Türkiye tarafında döndü. Fay hatlarında ki hareketlilik de ciddi anlamda olumsuzluk teşkil ediyor. 24.01.2020 akşamı Elazığ’da meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem, Doğu Anadolu fay hatlarının ciddi anlamda tehlikesini işaret etti. Bu depremin akabinde ise aynı zamanda Güneydoğu Anadolu fayları da hareketlilik yaşadı.

Anlayacağınız an itibari ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illeri fay hatları açısından tehlike arz eden bölgeler. Marmara ve Ege Denizi şeridi zaten deprem kuşağı anlamında büyük tehlike arz ediyordu. Nitekim şuan ki fay hareketlilikleri ciddi anlamda depremlerin sıklığına işaret ediyor. Bazı uzmanlar, Doğu Anadolu fay hattında kırılma meydana gelmiş olabileceği tehlikesi üzerinde de duruyorlar. Öncelikle AFAD tarafından yayınlanan tehlikeli deprem bölgeleri haritası şu şekildedir;

2020 Türkiye Tehlikeli Deprem Bölgeleri

Bu deprem bölgeleri derece derece olacak şekilde haritada bölünmüştür. AFAD, resmi internet sitesinde bu illerde yaşayan vatandaşlarımızın toplanma alanlarını sorgulaması açısından uyarıda bulundu. Listeye baktığımızda özellikle Marmara ve Ege Denizi’nden başlayarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya uzanan bir tehlikeli deprem kuşağı görüyoruz. Peki derecesine göre riskli deprem bölgeleri nereler? 1. Derece en tehlikeli bölgeler olmak üzere AFAD tarafından açıklanan bölgeler aşağıdaki gibidir;

1. Derece Tehlikeli Deprem Bölgeleri

Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Hatay, Kırşehir, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, İstanbul, Çanakkale, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kırıkkale.

2. Derece Tehlikeli Deprem Bölgeleri

İstanbul, Tekirdağ, Zonguldak, Antalya, Afyon, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır,  Bitlis, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana,  Kütahya, Eskişehir, Uşak, Ağrı, Van, Çankırı, Çorum.

3. Derece Tehlikeli Deprem Bölgeleri

skişehir, Antalya, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun,  Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya,  İçel.

Bu listeye göre Elazığ ve Malatya depremleri 2. dereceden meydana gelmiş son derece tehlikeli bir durumu işaret ediyor. Yıkımın yoğun olduğu ve can kayıplarının yaşandığı bu deprem sonrasında AFAD dahi kırmızı alarma geçmiş durumda. Öyle ki insanları bilinçlendirmek için çok yoğun bir mesai harcanmaya başladı.

Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde ise deprem kuşağı anlamında en tehlikesiz iller olarak kendisini göstermeye başladı. Bu durum sayesinde insanlar kendilerini güvende hissederek yaşıyor.

AFAD Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama

e-Devlet Üzerinden AFAD Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama

e-Devlet sisteminin bizlere sunduğu avantajlı seçeneklerden birisi de şüphesiz ki AFAD acil durum toplanma alanı sorgulama özelliği. Bildiğimiz gibi deprem kuşağı üzerinde olan bir ülke olduğumuzdan dolayı devlet çalışmaları buna göre yapıyor. AFAD, her şehirde belirlediği yüzlerce toplanma alanı ile birlikte insanları güvence altına almayı amaçlıyor.

Toplanma alanı neye göre belirleniyor? Özellikle yıkımlara karşı korunacak ve tehlikeden uzak olacak park ve bahçe tarzı alanlar tercih ediliyor. Bunun için AFAD, her şehir için özel olarak araştırmalar yaptı ve yüzlerce alan belirledi. Yani ikametinize yakın en az 3 ayrı toplanma alanı sizler için belirlenmiş durumda. e-Devlet üzerinden AFAD acil durum toplanma alanı sorgulama nasıl yapılır? Bunun için izlemeniz gereken aşamalar aynen şu şekildedir;

1-) Öncelikle BURAYA TIKLAYARAK e-Devlet sistemi AFAD Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama ekranına giriş yapın.

2-) Bu ekranda sizden il ve ilçe olmak üzere mahallenize kadar tüm bilgilerinizi girmeniz talep edilir. Öyle ki size en yakın toplanma noktaları en net şekilde verilebilir. Biz örnek olarak Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı Gazi Osman Paşa Mh. Doktor Rauf Denktaş Sok. notkasını seçerek size bilgi sunmak istedik. Tüm detayları seçerek en alt kısımda yer alan SORGULA butonuna tıklıyoruz.

3-) Sonrasında harita bu mahalleyi sizlere sunuyor. Bu sunulan mahalle içerisinde tam olarak ikametinizi bir tıklama ile seçiyorsunuz. Akabinde ise aşağıdaki resimde de görebileceğiniz üzere sizlere 3 ayrı acil durum toplanma alanı adresleri listeleniyor.

Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama

Yukarıda da görebileceğiniz üzere tüm noktalar için en az 2 adet olmak üzere toplanma alanı sorgulanır. Haritada toplanma alanının adresini de sağdaki butonlara tıklayarak görebilir ve buna göre hareket edebilirsiniz.

Elazığ ve Malatya Toplanma Alanı Sorgulama

Bunun için de yine yukarıda vermiş olduğumuz yöntemi kullanarak e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Elazığ toplanma alanı sorgulama özelliği sayesinde özellikle Sivrice halkının çok önemli bir kısmı depremden korundu. Ancak bu durum yine de can kayıpları olmasının önüne geçmeye yeterli olmadı.

Aynı şekilde Malatya toplanma alanı sorgulama için de mahalle detaylarınız ile birlikte e-Devlet üzerinden sorgu yapabilirsiniz.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.