SGK Bilgi

2020 Mübaşir Maaşları Ne Kadar?

09.01.2020
648
2020 Mübaşir Maaşları Ne Kadar?

Bu makalemizde sizlerle birlikte 2020 mübaşir maaşları ve nasıl mübaşir olunur gibi sorulara en net şekilde yanıtlar vermeyi deneyeceğiz. Yıllar yılı Adliye Sarayları’nda duruşmaların olmazsa olmaz görev tanımlarından birisi de mübaşirler olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de özellikle bu meslek grubu, zaman içerisinde en çok tercih edilen seçeneklerden birisi haline geldi. Tabi ki yine de meslek ile alakalı çokça soru işaretleri mevcut. Bu makalemizde mübaşir nedir? Nasıl mübaşir olunur? Mübaşir olmak için KPSS şart mı? Mübaşir olmanın şartları neler? Mübaşirler ne kadar maaş alır? Mübaşir kostümleri hakkında sizlere bilgiler sunacağız.

Mübaşir Nedir?

Mübaşir, Adalet Bakanlığı emrindeki tüm Adliyelerde duruşmaların öncesini ve sonunu organize eden ve tarafları salona davet eden isimdir.

Aslında duruşmanın öncesi ve sonrası ile alakalı tüm detaylar, mübaşirlerce yönetilir. Duruşma esnasında bir sonraki duruşma için ön hazırlık ve tarafların kontrolü mübaşirlerin görevidir. Tarafların salona alınması ve salon içerisinde ki kısmi güvenlik unsurları da yine mübaşirin sorumluluğu altındadır. Mesai saatleri içerisindeki tüm davalarda mübaşirler görev alırlar.

Mübaşir Olmanın Şartları Nelerdir?

Günümüzün trend memuriyet alanlarından birisi olarak da dikkatleri çekiyor demek yanlış olmaz sanırım. Türkiye genelinde de artık bu meslek grubuna karşı ciddi anlamda rağbet artıyor. Mübaşir meslek sınıfı, özellikle gençler için çok ideal imkanlardan birisi olarak da kabul ediliyor. Mübaşir olmanın şartları ile alakalı genel olarak aranan unsurlar aşağıdaki gibidir;

  • T.C. vatandaşı olmak,
  • En az lise ve dengi okul mezunu olmak,
  • KPSS’nin tüm öğretim alanlarını kapsayan sınavlarda en az 70 puan almak,
  • Askerlik yapmış olmak ya da askerlik çağına gelmemiş olmak,
  • 657 sayılı Kanunun 48/1-A/5 bendindeki suçlardan hüküm giymemiş olmak,
  • Kamu haklarından hiçbir şekilde mahrum edilmemiş olmak,
  • Arşiv ve güvenlik araştırmasında sorun bulunmamak,

genel olarak başvuru sürecinde öncelikli olarak aranan şartların başında gelmektedir. Bu şartlardan herhangi birinin aksi olması durumunda başvurularınız geçersiz sayılır. Başvuru esnasında ise sizden istenen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde vermeniz gerekir. Eksik belgelerde dahi başvurunuz olumsuz olarak sonuçlanacaktır.

Mübaşir Nasıl Olunur?

Nasıl Mübaşir Olunur?

Adalet Bakanlığı, her sene belirli dönemlerde kendi kurumları için kadrolu ya da sözleşmeli memur alımı ilanı yayınlar. Mübaşirlik, özellikle kadrolu devlet memuru alanlarından birisi olduğundan dolayı çokça tercih edilen bir mesleki sınıftır.

Mübaşir olmak için öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından kadro açıklanmasını beklemelisiniz. Bu mübaşir alım ilanı yayınlandıktan sonra ise yukarıdaki mübaşir olma şartları ile alakalı sıkıntınız olmaması gerekir. Sonrasında ise yine ilan içerisinde açıklanan belgeleri toplayarak Adalet Bakanlığı’na bağlı Adliye’lere başvurunuzu sunarsınız.

KPSS sınavı en önemli şart olarak belirlendi diyebiliriz. Tabi ki tüm şartları karşılamanızın ardından yazılı sınav ve sözlü mülakat gibi süreçlerden geçersiniz. Bu süreç içerisinde güvenlik ve arşiv araştırmanız yapılır. Bunlarda da herhangi bir sorun çıkmaz ise mübaşir olarak göreve başlarsınız.

Mübaşir olarak göreve başladığınız ilk 1 yıl içerisinde aday memur olarak görev yaparsınız. Bu süreç, sizin meslek içerisinde ki değerlendirilmeniz sürecidir. 1 yılın sonunda ise tüm memurlarda olduğu gibi asaletiniz tasdik olur. Resmi olarak memur olursunuz.

Mübaşir Olmak için KPSS Şart Mı?

Devlet kurumlarına memur olarak girmek için KPSS sınavına girmiş olmanız en önemli şartlardan birisidir. Mübaşirlik görev sınıfı için de yine aynı şekilde KPSS sınav şartı aranır.

Mübaşir olmak isteyenlerde lise ve dengi mezunu okul düzeyi aranır. Ancak tabi ki ön lisans ve lisans mezunları da mesleğe alınır. Bu noktada kendi eğitim sınıfınızın KPSS sınavında en az 70 ham puan almanız gerekir. Mübaşir alımı başvuruları esnasında sizden KPSS sınav sonuç kağıdınızın da dökümü istenir.

KPSS sınav sonucunuzda herhangi bir sorun yok ise başvurunuz değerlendirilir. Mübaşirlik için resmi başvurunuz kabul edilir ve sonraki aşamalara katılma hakkı kazanırsınız.

Mübaşir Alımı

2020 Mübaşir Maaşları Ne Kadar?

Bildiğimiz gibi devlet, memurlarına yasalarda da belirtildiği üzere her 6 ayda bir enflasyon rakamlarını da dikkate alarak zam yapar. Mübaşirler de göreve başladıkları an itibari ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabidirler.

Mübaşir maaşları da Ocak 2020 zammı ile birlikte değişiklik gösterdi. Bugün mesleğe yeni başlamış olan bir mübaşir, en az 3,927 TL maaş ile görevine başlar. Meslek içerisinde kendilerine sunulan ekstra özlük hakkı ücretlerden de yararlanırlar.

Bu maaş, en alt sınıf mübaşir maaşı olarak belirlenmiştir. Mübaşirin eğitim sınıfına göre maaşında çok ciddi olmasa da ufak tefek farklar gözlemlenir. Yani en düşük devlet memuru maaşı kadar maaş alırlar. Ekstra ücretleri bu ödeneklere dahil değildir.

Mübaşir Kostümleri

Adliye, Adalat Bakanlığı’nın en resmi makamlarından birisidir ve burada çalışan herkes, kılıf ve kıyafet yönetmeliğine tabidir. Mübaşirler, takım elbise giymek zorundadırlar. Üzerlerinde ki ceketin sol cebinin üzerinde de Adalet Bakanlığı logosu olmak zorundadır.

Standartlar ile belirlenmiş siyah ceket, kırmızı kravat, beyaz gömlek ve siyah kumaş pantolon resmi kıyafettir. Altına da yine siyah kundura giyilmesi standartlarca belirlenmiştir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.