SGK Bilgi

2020 Cumhurbaşkanı Maaşı Ne Kadar?

15.01.2020
466
2020 Cumhurbaşkanı Maaşı Ne Kadar?

Bu makalemizde sizlere 2020 Cumhurbaşkanı maaşı ne kadar ve nasıl Cumhurbaşkanı olunur sorularına yanıt vermek istiyoruz.

Cumhuriyet yönetim biçimimizin en üst kademesi olarak Cumhurbaşkanlığı kendisini net şekilde gösterir. 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyet’i ilan etmesi ile birlikte her şey daha modern bir hal aldı. Nitekim yönetim biçimi değişmesi ile birlikte devlet kademelerinde de farklılıklar söz konusu oldu.Cumhurbaşkanı ise devletin en üst kademesidir. Bu makalemizde nasıl Cumhurbaşkanı olunur? Cumhurbaşkanı olmanın şartları nelerdir? Cumhurbaşkanı neye göre belirlenir? Cumhurbaşkanı ne kadar maaş alır? Bu ve bunun gibi sorulara yanıt vereceğiz.

Cumhurbaşkanı Nedir, Kimdir?

Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet yönetim biçimi ile yönetilen ülkelerin en üst mertebesi yani Devlet Başkanı sıfatına nail olan siyaset adamıdır.

Türkiye’de son birkaç sene içerisinde yaşanan gelişmeler ile birlikte Cumhurbaşkanı seçimleri de değişim gösterdi. Cumhurbaşkanı, demokratik yönetim biçimi nedeni ile halk tarafından seçilir. Ancak halkın karşısına çıkarılacak olan adaylar ise yine partilerin içerisinden ve parti meclislerince ayarlanır. Bununla alakalı olarak sizlere bilgiler sunacak ve fikir edinmenizi sağlayacağız. Şimdi diğer merak edilen sorular hakkında sizlere bilgiler sunarak detaylı bilgi edinmenize yardım edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Olmanın Şartları Nelerdir?

Türkiye sınırları içerisinde devletin en üst mertebesine oturmak için belli başlı seçenekler kendisini gösteriyor. Cumhurbaşkanı olmanın şartları içerisinde birçok farklı önem arz eden madde bulunur. Bu maddelerin değerlendirilmesi de yine Meclis üyelerince dikkate alınan unsurlardandır. Cumhurbaşkanı adayları için kıstas yine Anayasa’da yer alan maddeler ile belirlenmiştir. Cumhurbaşkanı adayı olmak için aranan şartlar aşağıdaki gibidir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Resmi olarak 40 yaşını doldurmuş olmak,
  • Milletvekili görev ve yetkilerine vakıf niteliklere sahip olmak,
  • Üniversitelerden herhangi bir bölümünden yani lisans bölümlerinden mezun olmak,
  • TBMM kapsamında resmi aday olabilmek için 20 milletvekili olurunun imzasını belgelemek,
  • Son yapılan genel seçimlerde %10 barajını geçmiş olan partiler Cumhurbaşkanı adayı gösterebilir.
  • Cumhurbaşkanı adayı milletvekili olan ya da olmayan kimseler arasından seçilebilir.

Bu şartları karşılamanız durumunda sorunsuz bir şekilde Cumhurbaşkanı adayı olma hakkını kazanırsınız. Günümüzde adaylar özellikle parti içlerinden seçilir ve buna göre hareket edilir.

Cumhurbaşkanı Maaşı Ne Kadar?

Cumhurbaşkanı Neye Göre Belirlenir?

Cumhurbaşkanı adayı belirleme süreci normalden farklı işlemez. Ancak siyaset içerisinde sizlerin de tahmin edebileceği üzere genelde particilik mantığı kendisini gösterir. Son birkaç sene içerisinde Cumhurbaşkanı adayları özellikle parti içlerinden seçilmiştir.

Yukarıdaki maddelerde de görebileceğiniz üzere genel seçimlerde %10 barajını geçen partiler, Cumhurbaşkanı adayı sunabilir. Dolayısı ile adaylar özellikle partilerden çıkar. Örneğin son birkaç sene içerisinde göze çarpan Cumhurbaşkanı adayları şu şekilde;

  • Recep Tayyip Erdoğan
  • Muharrem İnce
  • Ekmeleddin İhsanoğlu
  • Meral Akşener
  • Temel Karamollaoğlu
  • Doğu Perinçek

ve bu gibi diğer isimler. Genellikle parti liderleri son birkaç dönem içerisinde Cumhurbaşkanı adayı olmuşlardır. Öyle ki bu iş, doğrudan siyaset ile alakalı konulardan birisidir. Dolayısı ile dikkat çeken bir siyasi kariyer de ön plana çıkıyor.

Milletvekili olarak belli bir süredir parlamento içerisinde yer alan tecrübeli isimler her zaman daha fazla ön plandadır. Dolayısı ile Cumhurbaşkanı aday seçimlerinde de bu tarz seçenekler kendisini gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Maaşı Ne Kadar?

Cumhurbaşkanı maaşı, ciddi anlamda merak konusu olan seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çekiyor diyebiliriz. Türkiye geneline baktığımız zaman insanların siyasi fikirleri ve düşünceleri ciddi anlamda ağır basar. Dolayısı ile Cumhurbaşkanlığı mertebesi de Türkiye’nin en çok konuşulan seçeneklerinden birisidir.

2020 Cumhurbaşkanı maaşı yine en çok merak edilen imkanlardan birisidir. Tabi ki şimdi sizlere edindiğimiz en son bilgileri sunmak istiyoruz. Ocak ayında yapılan zam ile birlikte Cumhurbaşkanı maaşı 81,250 TL olarak dikkatleri çekiyor. Tabi ki Cumhurbaşkanı maaşı birçok farklı konuda da önem arz ediyor.

Milletvekili maaşları da belirlenirken yine Cumhurbaşkanı maaşı katsayıları alınarak değerlendirilir. Yani diğer bir deyişle milletvekili maaşları da yine Cumhurbaşkanı maaşı dikkate alınarak belirlenir. Günümüzde 24,000 TL dolarlarında maaş aldıklarını da net olarak söyleyebiliriz.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları

Türkiye Cumhuriyeti ilan edildiği 1923 yılından itibaren birçok farklı devlet başkanı gördü. Bu devlet başkanlarının sıralamasını bilmek ve buna göre genel kültür açısından donanım sahibi olmak önemlidir. Cumhurbaşkanlığı mertebesi, ülkemiz sınırları içerisinde ulaşılabilecek en yüksek mertebe olarak dikkatleri çekiyor. Sizlere sıralama olarak bu anlamda ismen bilgiler sunacak olursak;

  1. Mustafa Kemal ATATÜRK
  2. İsmet İNÖNÜ
  3. Celal BAYAR
  4. Cemal GÜRSEL
  5. Cevdet SUNAY
  6. Fahri KORUTÜRK
  7. Kenan EVREN
  8. Turgut ÖZAL
  9. Süleyman DEMİREL
  10. Ahmet Necdet SEZER
  11. Abdullah GÜL
  12. Recep Tayyip ERDOĞAN

olmak üzere Cumhuriyet yönetim biçimimiz, bugüne kadar 12 ayrı devlet başkanı görmüştür. Genel kültür bilgisi olarak birçok farklı noktada sizlere sunulabilecek seçenekler arasında yer alır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.