SGK Bilgi

2020 Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşları Ne Kadar?

05.01.2020
741
2020 Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşları Ne Kadar?

Merak edenleri için en popüler meslek sınıflarından biri haline gelen 2020 Çarşı ve Mahalle bekçisi maaşları ne kadar sorusuna yanıt vereceğiz. 1980’li yıllarda mahallelerin olmazsa olmaz parçalarından olan bekçiler, günümüzde modernleştirilmiş kanunları ve görev tanımları ile birlikte yine güven sağlıyor. Devlet, kanuni düzenlemelerin ardından bekçileri EGM sınıfı içerisinde daha etkin şekilde kullanmaya başladı. Bu yazı içerisinde Bekçi ne kadar maaş alır? Bekçi nasıl olunur? Bekçi kimlik sorma yetkisine sahip mi? Bekçi olmanın şartları neler gibi birçok soruya yanıt vereceğiz.

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Nedir? Kimdir?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi, EGM mensupları içerisinde genel hizmet alanında kolluk kuvvetlerine yardımcı silahlı bir kuruluştur.

Bundan yıllar öncesinde bekçiler sadece mahalle aralarında gezerek asayişi sağlamak üzerine çalışırlardı. 2008 yılında yapılan yasal değişiklikler ile birlikte EGM sınıfı içerisine dahil edildiler ve genel hizmet olarak hizmet vermeye başladılar. Özel Harekat Polisleri tarafından eğitilen bekçiler, her türlü meskun mahal ve silah kullanımı eğitimine tabii tutulurlar.

Eğitimden başarılı şekilde çıktıktan sonra ise doğrudan EGM sınıfının personeli olurlar ve en büyük mülki idare amirinin emrinde çalışırlar.

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Nasıl Olunur?

Bunun için Polis Akademisi resmi internet sitesinde yayınlanacak olan ilanları sürekli takip etmek gerekir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, alım yapılacağı zaman zaten bunun bilgisini önceden veriyor. An itibari ile Türkiye’nin 81 ilinde bekçiler hizmet vermeye başladılar.

Çarşı ve Mahalle Bekçisi olmanın şartları 2020 yılında ufak tefek değişikliklere uğradı tabi ki. Bu noktada detaylı olarak bilgi sahibi olmanıza yardımcı olmak istiyoruz. Detaylar aşağıdaki gibidir;

  • T.C. vatandaşı olmak,
  • 27 yaşın üstünde olmamak,
  • En az lise ve dengi herhangi bir lise grubundan mezun olmak, (Açık lise öğrenimi kabul edilir)
  • 1,67 boy sınırından daha az bir boya sahip olmamak,
  • Beden kitle endeksi olarak boy ve kilo oranının 18 ve 27 sınırları arasında olması, (18 ve 27 dahil)
  • Askerlik hizmetini sorunsuz şekilde tamamlamış olmak, (Çürük ya da muaf adaylar kabul edilmez)
  • Adli sicil kaydının olmaması,
  • Herhangi bir hırsızlık, taciz, tecavüz ya da benzeri yüz kızartıcı unsurunun bulunmaması,
  • EGM Sağlık Standartları bildirgesine uygun olması,

bu noktada nasıl bekçi olunur sorusunun en önemli yanıtları. Bunları dikkate alarak başvuru yaparsanız süreçleriniz kısa zaman içerisinde başlayacaktır.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Ne Kadar Maaş Alır?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Ne Kadar Maaş Alır?

Bekçi ne kadar maaş alır sorusu özellikle sivil halkın ciddi anlamda merak ettiği konular arasında. Tabi ki mesleğe girmeyi düşünen genç bireylerin de en çok merak ettikleri unsurlardan birisi.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri, memuriyetlerine başladıkları an itibari ile sözleşmeli değil, kadrolu devlet memuru statüsünde başlarlar. Yani aynı zamanda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında hizmet vermek durumundadırlar. Dolayısı ile maaşlarını da yine buna göre aldıklarını belirtelim. Bekçilerin 2020 yılı maaşları üzerine detaylara şu şekilde inelim.

2020 yılı itibari ile seçmeleri geçerek bekçi olmuş bireylerin maaşı, güncel zamlı tutar üzerinden verilir. Yani 01 Ocak itibari ile Çarşı ve Mahalle Bekçisi olmuş bir kişi NET 4230 TL maaş almaktadırlar. Tabi ki bekçilerin eğitim durumları maaşlarına da doğrudan etki eder. Kıdem kademe adını verdiğimiz dereceli memurlukta da önemlidir.

4230 TL, lise mezunu bir bekçinin başlangıç maaşıdır. Lisans mezunu Çarşı ve Mahalle Bekçisi maaşı ise 4400 TL civarında olmaktadır. Tabi ki iline ve ilçesine göre operasyon tazminatları da söz konusudur. Örneğin Hatay bölgesinde hizmet sunan bekçiler, maaşlarına ek olarak 1100 TL dolaylarında da ek operasyon tazminatı alırlar.

Bu ek operasyon tazminatı ile birlikte aldıkları maaş 5500 TL dolaylarında olabiliyor. Tabi ki bu il ve ilçeye göre değişiklik gösterir.

Polis ve Bekçi Maaşı Arasındaki Fark Ne Kadardır?

Devlet kademelerinin yaptıkları açıklamaya göre Polis ve Bekçi, yetki bakımından aynıdırlar. Sadece aralarında bir ast – üst ilişkisi olmak durumundadır.

Yeni başlayan bir Polis ile yeni başlayan bir Çarşı ve Mahalle Bekçisi maaş farkı ortalama 1200 – 1500 TL dolaylarında değişiklik gösterir. Bu noktada Polis, bekçiye nazaran daha fazla maaş alarak görevini ifa eder.

Özlük hakları açısından fark olmamasına rağmen Polis, tayin zorunluluğu olan bir meslek grubu iken Bekçi’lerde bu zorunluluk söz konusu değildir.

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kimlik Sorabilir Mi?

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kimlik Sorabilir Mi?

Türkiye’nin son zamanda tartıştığı önemli gündem maddelerinden birisi de bekçinin kimlik sorma yetkisi var mı sorusudur. Bu konu günümüzde hala ciddi anlamda karışıklık içeren bir konu da denebilir.

772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ön plana çıkıyor. Devlet, 772 sayılı ÇMB yasasında yönetmelik ile bir madde ekleyerek yetkileri bakımından 2559 sayılı PVSK’ya bağlı olduğunu belirtmiştir. Ancak yasal merciler, yetkilerin yönetmelik ile verilemeyeceğini ve ne olursa olsun kanun olarak verilmesini ön görür. Yasal merciler nezdinde bekçilerin kimlik sorma yetkisi yoktur.

Ancak İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden yapılan açıklama ile bu konuya değinilmiştir. Yapılan açıklamada Bekçiler kimlik sorabilir, araç durdurabilir ve gerekli durumlarda olaylara müdahale ederek kademeli şekilde zor kullanabilir yetkisinin olduğunu belirtmiştir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.