SGK Bilgi

2020 Müsteşar Maaşları Ne Kadar?

11.01.2020
512
2020 Müsteşar Maaşları Ne Kadar?

Bu makalemizde memuriyetin merak edilen unsurlarından olan 2020 müsteşar maaşları ne kadar sorusuna yanıt verme yoluna gideceğiz. Türkiye genelinde özellikle devlet memurluğu, ciddi anlamda önemsenen mesleki alanlardan birisi. Tabi ki devletin her kademesine bildiğimiz üzere kıdem ve kademe durumu söz konusudur. Dolayısı ile bir rütbe sistemi söz konusudur. Bu makalemizde müsteşar nedir? Müsteşar nasıl olunur? Müsteşar olmak için gerekli şartlar nelerdir? Müsteşar olmak için KPSS şart mı? 2020 güncel müsteşar maaşları ne kadar? Bu ve bunun gibi birçok farklı sorunun cevabını öğreneceksiniz.

Müsteşar Nedir? Kimdir?

Müsteşar, kamu birimlerinde bakanlardan sonra gelen en yetkili memur ve kamu yöneticisi sıfatlı kişilere verilen ünvan olarak bilinir.

Kısacası devlet memurları içerisinde en üst kademeye verilen ünvandır. Devlet memurlarının üst makamı müsteşarlar olarak dikkat çeker. Tüm devlet kurumlarında üst seviye devlet yöneticilerinin olması, işlerin yürümesi açısından çok çok önemlidir. Hal böyle olunca müsteşarlar da sınıfının en üst düzey yöneticileri olarak da ön plana çıkmaktadır.

Müsteşar Olmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Müsteşarlık, aslında devlet memurları kademesinin en üst mertebesi olarak dikkatleri çekiyor. Türkiye genelinde özellikle kıdem ve kademe kontrolü çok katı bir şekilde yapılır. Müsteşarlar da yine meslek içerisinden belirlenirler. Ancak tabi ki belirlenmesinde belli başlı kriterler söz konusudur. Bunları genel olarak enine boyuna analiz ederek fikir sahibi olacak olursak;

  1. Üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olmak şart koşulmaz.
  2. Ancak Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, İktisadi ve İdari İlişkiler gibi bölümlerden mezun olanların müsteşar olmasında öncelik söz konusudur.
  3. Müsteşarlar, devlet kademelerinde uzun süre çalışmış ve deneyim edinmiş kişiler arasından seçilir.
  4. Müsteşar seçimleri yine yazılı sınav ve sözlü mülakatlar akabinde devlet kurumlarında yetkili müsteşar olarak görev alırlar.
  5. Müsteşarlar, mesleki alanlarında nitelikli ve yönetme becerisi olan kişiler arasından özenle seçilir.

Müsteşar Nasıl Olunur?

Müsteşar Nasıl Olunur?

Müsteşarlar, yukarıda da bahsettiğimiz üzere mesleki anlamda en eski ve en deneyimli memurlar arasından seçme yaparak alınırlar. Tabi ki nitelikleriniz, mesleki bilginiz, yönetme becerileriniz de bu noktada en çok önem arz eden başlıklardandır. Türkiye genelinde ki tüm devlet kurumlarında müsteşarlık mertebesi olmazsa olmazlardan birisidir.

Müsteşarların tamamı, Ankara’da yer alan merkez bakanlık binalarında yetkin olarak görev alırlar. Özellikle görev tanımı olarak Türkiye’nin tüm kendine bağlı sınırlarında kendisini net olarak gösterir. Müsteşar olmak için alanınızda nitelikli ve yıllarca o kademede memur olarak görev yapmanız gerekir.

Zaman içerisinde açılan müsteşar alım ilanlarını da dikkate alarak başvuru yaparsınız. Bu süreçte yazılı sınav, sözlü mülakat gibi süreçler yine sizleri bekler. Bu şekilde sorunsuz bir şekilde süreci yönetme şansına da sahip olabilirsiniz.

Müsteşar Olmak için KPSS Şart Mı?

Müsteşar alımları genel olarak meslek içerisinden yapılır. Yani her ne olursa olsun devlet kurumlarına daha öncesinde KPSS sınavı ile girmiş olmanız gerekir. KPSS puanınız göre devlet memurluğuna giriş yaparsınız ve sonrasında olağanüstü bir durum olmadığı sürece buna gerek kalmaz.

Müsteşar olabilmeniz için herhangi bir KPSS şartı aranmaz. Ancak meslek içerisinde uzun yıllar memur olarak çalışmış nitelikli memurlar arasından seçilir. Tabi ki bu memurlar içerisinde de yine belli başlı standartlar alınır. Üniversitede okuduğu bölüm, memuriyet hayatında ki mesleki yeterliliği, yönetim becerileri ya da bunun gibi birçok farklı nitelik. Bu konular akabinde müsteşar seçmeleri yapılır.

Devlet kademesinde ki en kıdemli memurlar belirlenir. Bu kıdemli memurlar içerisinden ise en nitelikli ve göreve en uygun olan isimler seçilir. Bu şekilde müsteşarlık mertebesine yükseltilirler.

Müsteşar Olma Şartları

2020 Güncel Müsteşar Maaşları Ne Kadar?

Bildiğimiz üzere 2020 yılının Ocak ayı itibari ile %5,49 oranında devlet memurlarının maaşlarına zam yapıldı. Bu yapılan zam ile birlikte taban maaş fiyatları tabi ki de değişti. Müsteşar maaşlarında da aynı değişim söz konusu oldu tabi ki. Zammın ardından güncel maaşlar aşağıdaki gibidir;

2020 Güncel Müsteşar Maaşı: 9587,20 TL

Güncel olarak müsteşar olarak görev yapan kişiler an itibari ile net olarak yukarıdaki rakamı maaş olarak alırlar. Tabi ki bu maaş net maaştır. Bunun dışında kurumların belirlemiş olduğu ek ödenekler bu rakam içerisinde yer almaz. Müsteşarlar, ek görevleri ya da müsteşarlık nöbetleri için de ek ücret alırlar. Dolayısı ile brüt rakam normalden çok daha yüksektir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.