SGK Bilgi

Zabıt Katibi Nedir? Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır 2020?

23.02.2020
342
Zabıt Katibi Nedir? Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır 2020?

Bu yazımızda merak edenleri ile birlikte zabıt katibi nedir, nasıl olunur ve ne kadar maaş alır 2020 verilerine daha yakından bakış atma yoluna gideceğiz. Türkiye genelinde birkaç senelik dilimi incelediğimiz zaman zabıt katipliği en çok istenen ve merak ile başvurulan mesleklerden birisi. Dolayısı ile insanlar ciddi anlamda merak ettikleri bu mesleğe dair de en net şekilde bilgi edinme yoluna gidiyorlar. Şimdi bu makalemiz içerisinde zabıt katipliği ile alakalı 2020 verilerini sizlere sunacağız.

Zabıt Katibi Nedir?

Zabıt Katibi, il merkezlerine ilçelere ya da taşra merkezlere Adalet Bakanlığı tarafından atanmış olan yardımcı yargı personeli olarak adlandırılabilir.

Özellikle günümüzde savcılık ofislerinde ifade almak için, hakimlerin önünde zabıtlar ve tutanak tutmak için görev alırlar. Türkiye genelinde son yılların en trend mesleklerinden birisidir. Özellikle aranan kriter ise eğitim düzeyinin akabinde klavye kullanımının hızlı olmasıdır. Bu sayede mesleki geleceğiniz herhangi bir şekilde sorun olmadan ilerleyebilir. Memur alımları alanının en çok başvuru alan seçeneklerinden birisi Bekçilik ile birlikte. Dolayısı ile bilgilerimize biraz daha derinlemesine inerek devam edelim.

Zabit Katibi 2020

Zabıt Katibi Nasıl Olunur?

Bu başlığımız altında bütün önem arz eden unsurları en ince ayrıntısına varana kadar girerek sizleri bilgilendireceğiz. Devlet memuru olmanın belli başlı şartları vardır. Zabıt katibi olma şartları 2020 maddeleri de yine tamamen devlet memuru olma standartları ile aynıdır. Dolayısı ile bu şartları taşımamanız durumunda her ne olursa olsun katiplik ile alakalı olarak herhangi bir seçeneği değerlendiremezsiniz. Katip olma şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • T.C. vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • En az lise ve dengi okul mezunu olmak (Günümüzde özellikle önlisans ve lisans ağırlıklı alım var),
  • Erkek adaylar için askerlik hizmetini tamamlamış olmak ya da ilişiği bulunmamak,
  • KPSS sınavından en az 70 ham puan almak (Ne kadar yüksek alırsanız o kadar iyi),
  • F ya da Q tipi klavyeyi 3 dakikada en az 90 başarılı kelime üreterek yazmak, (Sınav makaleleri Osmanlı’cadır)
  • Herhangi bir dernek, sendika ya da partiye üye olmamak,
  • Herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak,
  • Güvenlik ve arşiv araştırması sonucu olumlu olmak,

Özellikle aranan şartların başında geliyor demek yanlış olmaz sanırım. Zabıt katibi olmanın şartları kısaca bu şekilde listelenebilir. Günümüzün en trend memurluk alanlarından birisinden bahsediyoruz. Özellikle lisans mezunu başvurulardan başlayarak ve KPSS puanı sıralamasına göre alımlar yapılır. Bu neden dolayısı ile günümüzde lise mezunlarının şansı da ciddi şekilde azalıyor. Ne olursa olsun en az önlisans mezunu olmak bu noktada büyük bir avantaj. 2020 yılında zabıt katibi nasıl olunur süreci ise aşağıdaki gibi işliyor;

  • Sizden istenen belgeleri başvuru süreci boyunca böyle Adalet Sarayları (Adliye)’na teslim edersiniz.
  • Bu süreç içerisinde belgeleriniz değerlendirilir ve asil alım listesi lisans mezunundan başlayarak ve KPSS puanı alarak aşağı doğru devam eder.
  • Uygulamalı mülakat klavye sınavıdır. Bu sınava çağrılanların listesi Valilik listelerince ya da Savcılık sitelerince açıklanır.
  • Akabinde uygulamalı klavye sınavına kendi klavyenizi alarak da gidebilirsiniz. Osmanlıca metinden 3 dakika içerisinde 90 doğru kelime vurgusu yapmanız beklenir. Altında kalırsanız elenirsiniz. Ne kadar çok kelime yazarsanız o kadar başarılı bir sonuç ortaya çıkar.
  • Klavye sınavının akabinde sözlü mülakat sürecine geçersiniz. Bu süreçte de güvenlik ve arşiv araştırmanız yapılır.
  • Hiçbir sorun olmaması durumunda ise mesleğe başlamanız yapılır ve 1 yıllık aday memurluk süreciniz başlar.
  • 1 yılın sonunda herhangi bir disiplin suçunuz olmaması durumunda asaletiniz tasdik olur ve asil memur sınıfına geçersiniz.

Bu aşamaların sonucunda adliyelerde zabıt katibi görevine başlarsınız. İlk birkaç haftalık dilim içerisinde meslek öğrenme süreciniz nitelendirilir. Bu neden dolayısı ile direkt olarak aktif görev almazsınız. Ya da Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen uygulamalı katiplik eğitimlerine de gönderilebilirsiniz. Sonuç itibari ile süreç noktalanır ve mesleğinizde artık deneyimli kişiler olursunuz.

Zabıt Katibi Olma Şartları

Zabıt Katibi 2020 Yılında Ne Kadar Maaş Alır?

Geldik en çok merak edilen sorulardan bir diğerine daha. Zabıt katipleri 2020 yılında ne kadar maaşları alır? Bildiğimiz gibi 657 sayılı devlet memurları kanununa bağlı tüm personeller içerisinde en düşük maaş 2020 yılında 3437 TL olarak belirlenmiştir. Yani zabıt katiplerinin ki de bundan az olamaz.

2020 zabıt katibi maaşı 3927 TL olarak belirlenmiştir. Son yapılan yılbaşı zamları ile birlikte 3723 TL’den bu rakama yükseltilmiştir. Dolayısı ile zabıt katipleri de bu anlamda yüksek maaşlar alırlar. Ayrıca kıdem ve eğitim durumuna göre bu maaşlar farklılık gösterebilir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.