SGK Bilgi

2020 Bankacı Maaşları Ne Kadar?

25.01.2020
309
2020 Bankacı Maaşları Ne Kadar?

Bu yazımızda 2020 bankacı maaşları ne kadar ve nasıl bankacı olunur gibi sorulara en doğru yanıtları verme yoluna gideceğiz. Türkiye’de özellikle iktisat ya da işletme bölümlerini bitiren kişilerin eğildiği en önemli meslek gruplarından birisi diyebiliriz. Bankacılık, mesleki aşamalar anlamında da zaman içerisinde kazancın ciddi anlamda arttığı gruplar arasındadır. Bu neden dolayısı ile insanlar ister istemez mesleğe yönelik birçok soruyu merak ediyor. Bankacı nedir? Bankacı olmanın şartları nelerdir? Bankacı olmak için hangi bölüm okunmalıdır? Bankacılar ne kadar maaş alır? Bu gibi soruların tamamına yanıt vermek istiyoruz.

Bankacı Nedir?

Bankacı, özel ya da devlet bankalarında tüm bankacılık ve parasal işlemleri yürüten, yöneten kimselere verilen mesleki terimlerdir.

Bankacılar, kısa bir süre dilimi içerisinde ülkemiz genelinde rakamsal anlamda ciddi şekilde artış gösterdi. Hal böyle olunca da meslek revaçta olan bir meslek grubu haline büründü. Özellikle bankalar da istihdam ihtiyacı için işe alım süreçleri son derece yoğundur. Bununla birlikte bankada çalışan tüm birimlerin üniversite mezunu istihdamı olmasına özen gösterilir.

Bankacı Olmanın Şartları

Bankacı Olmanın Şartları Nelerdir?

Şimdi gelelim en önemli sorulardan bir yenisine daha. Bankacı olmak istiyor iseniz bunun için belli başlı şartlar mutlak surette aranır. Ancak bu şartlar devlet bankası ve özel banka statüsü dikkate alınarak da ciddi anlamda farklılık gösterir. Eğitim durumundan diğer birçok farklı şartı dikkate alarak bu sektör içerisinde kendinize yer bulma şansına erişirsiniz. Bankacı olmanın genel şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • En az ön lisans, tercihen lisans ve dengi okul mezunu olunması,
  • Erkek adaylar için askerlik hizmetini tamamlamış ve askerlik ile ilişiği bulunmamak,
  • Prezentabl, düzgün diksiyona sahip olmak,
  • Para bilimi ve yönetimi konusunda öğrenmeye ve gelişmeye meraklı olmak,
  • Devlet bankalarına girebilmek için KPSS sınavından en az 70 puan almak,
  • Kredilendirme süreçlerine dair devlet kurallarını bilmek ve yönetimini sağlamak,
  • Şehirlerarası seyahat engeli bulunmamak,

bu noktada en çok dikkat çeken şartlar olarak dikkatleri çekiyor. Bankacı olabilmek için şartlar kesin standartlar ile belirlenmiştir. Ön lisans mezunu bankacı alımı tercihen nadirdir. Ancak lisans mezunu bankacılar bu noktada her zaman için daha çok ön plana çıkar.

Bankacı Olmak için Hangi Bölüm Okunmalıdır?

Bankacı olmak için ön lisans ve lisans bölümleri içerisinde okuyabileceğiniz birkaç farklı ve öncelikli bölüm söz konusudur. Ancak EKONOMETRİ, doğrudan para bilimi olduğundan dolayı bankacılık sektöründe öncelik arz eder. Türkiye genelinde bunun dışında birçok farklı istihdam tercihi edilen üniversite bölümü vardır.

Kısa bir zaman dilimi içerisinde farklı bankaların açılması ve istihdam açığının da oluşması ile ortaya farklı seçenekler çıktı. Ön lisans ve lisans bölümü tercihlerini daha yakından analiz etme yoluna gidelim istiyoruz.

Bankacı Olabilmek için Okunabilecek Ön Lisans Bölümleri

  1. Bankacılık
  2. Bilgisayarlı Muhasebe
  3. Borsa Hizmetleri
  4. Dış Ticaret
  5. Emlak
  6. İşletme
  7. Muhasebe
  8. Sigortacılık

Bankacı Olabilmek için Okunabilecek Lisans Bölümleri

  • Bankacılık ve Finans
  • Ekonometri
  • İktisat
  • Ekonomi
  • Sermaye Piyasası
  • Uluslararası Finans
  • İşletme (Tercihen)

özellikle dikkat çeken bölümler olarak dikkatleri çekiyor. Yukarıda belirttiğimiz ön lisans bölümlerinden aşağıda belirttiğimiz lisans bölümlerine dikey geçiş yapmanız mümkün. Bunun için DGS sınavına girmiş ve gerekli ham puanı almanız gerekiyor. Bu şekilde lisans eğitimine tamamlayarak çok daha pratik bir şekilde bankacı olma şansına erişirsiniz.

Bankacı Olmak

Devlet Bankasında Nasıl Bankacı (Memur) Olunur?

Devlet bankasında bankacı ya da diğer bir tabir ile memur olmak isterseniz yukarıdaki şartların dışında KPSS Lisans sınavından en az 70 puan alma şartı aranır. Bu şartı karşılamanız durumunda tercihen mülakatlara çağırılırsınız. Devlet bankası olarak günümüzde hizmet veren bankalar aşağıdaki gibidir;

  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • Vakıfbank (Vakıflar Bankası)

bu bankalar devlet prosedürlerini dikkate alarak personel alımı yaparlar. Dolayısı ile KPSS sınavından en az 70 puan almak ve diğer şartları karşılamak gerekiyor. Bu, sizler için ciddi anlamda büyük bir avantaj olarak dikkatleri çekecektir.

2020 Yılında Bankacılar Ne Kadar Maaş Alır?

Bankacılık mesleği kısa zaman içerisinde ciddi anlamda popüler bir hale geldi ve tam da bu noktada işe alım süreçleri de profesyonel hale getirildi. 2020 yılı bankacı maaşları birçok farklı şekilde kendisini gösteriyor. Bu anlamda maddeler halinde bir açıklama yapma gereği duyuyoruz.

  1. Özel sektörde en düşük bankacı maaşı asgari ücret 2400 TL dolaylarında belirlenir.
  2. Banka içerisinde ki mesleki sınıflara göre maaşlar değişmekle birlikte banka müdürleri 15.000 TL dolaylarına varan maaşlar alabilirler.
  3. Devlet bankalarında en düşük bankacı maaşı 3,600 TL olarak kendisini gösterir.
  4. Devlet bankalarında banka müdürleri de yine 20.000 TL‘ye varan maaşlar alabilmektedirler.
  5. Bankadaki çalışanlar, müşteri kapasitesi ve bireysel performanslarına göre ekstra ciddi miktarlarda maddi prim de alırlar.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.