SGK Bilgi

Engelli Kimlik Kartı Fotoğraf Yenileme

16.12.2018
1.526
Engelli Kimlik Kartı Fotoğraf Yenileme

Engelli kimlik kartı fotoğraf yenileme nasıl yapılır? işte bu garip ama bir o kadarda önemli soruyu cevaplıyoruz. Günümüzde devlet tarafından engellilere büyük haklar verilmektedir. Engellilerin bazı durumlarda raporlarını göstererek imkanlardan faydalanması gerekebilir. Ancak her zaman kişinin raporu yanında taşıması mümkün olmayacağından, bu gibi durumlarda kullanılması üzere kişilere engelli kimliği verilmektedir.

Verilen bu kimlik sayesinde kişiler raporun orijinal kağıdını göstermeden kendilerini tanıtabilir, engellilere tanınan haklardan yararlanabilirler.  Engelli kartı fotoğrafı ise zaman içerisinde yıpranabilir ya da engelli kişinin yaşının büyümesi ile fotoğraf eskiye ait olabilir.

Engelli Maaşı 2022 Aylığı Bu Sene Zam Alır Mı?

Engelli Raporu Hesaplama

Engelli Kimlik Kartındaki Fotoğraf Neden Önemlidir?

Engelli kimlik kartı sizin raporunuzu ve durumunuzu kanıtlayan bir karttır. Bu nedenle bu karta iyi bakmalı ve bilgilerin açıkça okunabilir olduğundan emin olmanız gerekir. Örnek bir senaryo sunalım. Eğer engelli kimliğiniz bünyesinde bulunan fotoğrafınız sizin şimdiki haliniz ile pek alakalı değilse bu durumda bindiğiniz dolmuş şoförü sizden ücret isteyebilir. Bu nedenle vücudunuzda ve özellikle yüzünüzde oluşan değişimleri kimlik fotoğrafını minimum 5 senede bir güncelleyerek resmiyete taşımanız gerekir.

Engelli Kimliği Yenileme

Aynı zamanda engelli kimliği geçerlilik süresi de oldukça önemlidir. Geçerlilik süresi “sürekli” olmayanların kimlik kartında yazan süresi sonlandıktan ve tarih geçtikten sonra en yakın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine gitmeleri gerekmektedir. Kimliğin geçerlilik süresi geçtikten sonra kesinlikle bu kimlikten dolayı sahip olduğunuz hakları kullanamazsınız. Karşınızdaki insanlarla gereksiz yere polemik yaşayabilirsiniz.

Engelli Kimliği Yenileme Nasıl Yapılır?

Engelli kimliği yenileme işlemi için ilk olarak yeni birere fotoğraf çektirin. Bu fotoğraflarda ekstra biz özellik aranmamaktadır. Oldukça ucuz fiyatlara çektireceğiniz normal iki adet vesikalık fotoğraflar en yakın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne gidin. Sonrasında danışma memuruna derdinizi anlatın ve memurla işlemleri başlatın. Orada eski kimliğinizi teslim etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle eski kimliğiniz yanınızda olsa iyi olur.

Yenileme talebinize istinaden engelli raporu da gerekmektedir. Eğer hali hazırda bir raporunuz varsa onunla gidin. Büyük ihtimalle bu raporun durumuna bakılarak sizden yeni rapor istenmez. Ancak yeni bir rapor istenirse, ilinizde yetkisi bulunan bir başka devlet hastanesinden engelli raporu almanız gerekebilir. Engelli raporu almak konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak için engelli kategorimizde yayınlanan içeriklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Kaç Günde Çıkar?

Engelli kimlik kartı çıkma süresi başvuru yaptığınız İl Müdürlüğü bünyesinde yapılan işlerin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir. Eğer yoğun olmayan bir ilde bu başvuruyu yaptıysanız, bu durumda tarafınıza maksimum 5 iş günü içerisinde engelli kimliği verilecektir. Eğer daha yoğun bir yerde başvuru yaptıysanız, bu durumda bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir.

Engelli kimliği sorgulama işlemi için başvuru esnasında memurdan ne zaman çıkacağı hakkında bilgi alarak süreci tamamlayabilirsiniz. Kurumun telefon numarasını da alırsanız, kartın çıkıp çıkmadığını arayarak öğrenebilirsiniz.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 11 YORUM
  1. Bertan dedi ki:

    Merhaba, başvurum üzerine tarafıma %58 oranlı sağlık kurulu raporu düzenlendi, sosyal hizmetlere başvurup engelli kimlik kartımı aldım, sonrasında rapor ile vergi indirimi için vergi dairesine giderek başvurumu yaptım, kabul edildi ve dilekçem sisteme kaydedilip Maliye Bakanlığı’na iletildi, ancak vergi indiriminin işleme alınması ve tarafıma yazı verilmesi yoğunluktan dolayı 4-5 ay sürermiş. Benim şu şekilde iki sorum var;
    1) 23 yıl ve 7375 gün ile engelli erken emeklilik hakkına sahip görünüyorum, engelli kimlik kartı ile emeklilik için başvurabilir miyim yoksa mutlaka vergi indirimi yazısını aldıktan sonra mı başvurmam gerekli?
    2) Bu haktan yararlanarak emekli olmam durumunda bağlanacak olan emekli maaşımda, engelli raporumu almadan önce SGK sisteminden tahmini emekli maaşı hesaplama modülünden hesapladığım maaşa göre çok düşüş olur mu?

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Merhaba Bertan Bey,

      Vergi indirimi geldikten sonra başvuru yapabilirsiniz. Mevcut görünen maaşınızda düşüş olmaz. Aynı şartlarda erken emekli olursunuz.

  2. israfil dedi ki:

    KBB DAN SAG:80 SOL 95 ENGEL ORANIM NEDIR

    1. SgkBilgi dedi ki:

      İsrafil Bey merhaba,

      İşitme testinizde ki 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz seviyelerinde değerleri yazabilirseniz daha doğru bir hesaplamada bulunabiliriz.

      1. İsrafil dedi ki:

        Sağ kulak 500- 88 -1000 77 -2000-70 4000-80 sol kulak 500/88 1000/77 2000/70 4000/77. Saf ses ortalama sağ 77 sol 77 Bileteral Sensörinöral Kayıp sürekli Bu ölçümle. Engel oranım nedır. Engellı kımlık kart r ve iş. Başvura. Yuzd kaç engel oranı çıkar 2005 başvurup 2006 onaylanan. Engellı kımlık kart gecerlı mı aydın sağlık İl Müdürlüğü sordum gecerlı dedı sosyal hızmetlerı degısmesı gerek ve verdı ındırım alabılır mıyım

        1. SgkBilgi dedi ki:

          İsrafil Bey Merhaba,

          Verdiğiniz bilgilere göre engel oranınız aşağıda ki şekilde hesaplanmıştır.

          Sağ: 88+77+70+80 = 315
          Sol: 88+77+70+77 = 312

          Tablo 1/a ya göre engel oranı 79,1 çıkmaktadır. Vergi indirimi alabilirsiniz.

        2. İsrafil dedi ki:

          Yanı engel oranım 79 konuşma bozukluğu. Oran verılır mı artıkasyon bozukluğu yüzde kaç verılır engellı kımlık kart yenılemem gerek var mın Başbakanlık. Özurlı ıdare kımlık var

  3. Nurten Can Yıldız dedi ki:

    03.09..2007 tarihinde ssk başlangıcım var 3800 iş günü pirimim var yüzde 55 sürekli engelli çalışanım 25.08.1973 doğumlu kadın çalışırım malülen ne zaman emekli olurum

    1. SgkBilgi dedi ki:

      Nurten Hanım merhaba,

      03/09/2007 tarihli sigorta başlangıcına göre 20 yıl hizmet süresi ve 4240 gün prime tabisiniz. 440 gün prim ve 8 yıllık hizmet sürenizi doldurmanız gerekmektedir.

      1. ayhan dedi ki:

        slm ıyı gunler 21.04.2006 sgg gıriş 3884 pırım ne zamn emekllı olabılırım malulennn

        1. SgkBilgi dedi ki:

          Selamlar,

          Engel oranınızı da yazar mısınız ?