SGK Bilgi

Adres Değişikliği İşten Ayrılanlar Tazminat Alabilir Mi?

15.03.2019
147
Adres Değişikliği İşten Ayrılanlar Tazminat Alabilir Mi?

Adres değişikliği işten ayrılanlar tazminat alabilir mi? sorusunun gündeme geldiği şu günlerde, zorunlu olarak adres değiştirenlerin işten ayrılma tazminat parası alıp alamayacağı tamamen bir soru işareti. Bizler gerekli kanun ve yönergeleri inceleyerek, ikameti değişenlerin tazminat alması konusuna dair yasal bilgileri ortaya çıkardık. Eğer zorunlu sebeplerden dolayı adres değiştirmek zorunda kalırsanız ve bu durumda işten de ayrılmak zorunda kalırsanız ne yazık ki işten ayrılma tazminat parası alamazsınız. Bunun nedeni şudur:

  • İşten ayrılana verilen tazminat parası bazı koşullar altında verilmektedir. Bu koşulların iki türü bulunur:
  • Birincisi iş verenin işten çıkarmasıdır. İşveren ile işçi arasında yapılan hizmet sözleşmesinin “işveren” tarafından feshedilip, yok sayılması tazminat alma şartlarındandır.
  • Kişi gerekli sebepler göstererek istifa ederse ve bu durumda İş Çalışma Kanununu hükümlerine göre işçi haklıysa, yine hizmet sözleşmesi feshedilir ama işçi haklı olduğu için işveren ödeme yapar.
  • Adres değişikliği yani taşınınca tazminat alma isteği bu gerekli sebepler arasında yer almamaktadır.

Taşınmadan dolayı işten ayrılma tazminatı almanız mümkün değildir. Bu noktada işçinin kendi rızasıyla istifa ettiği durumlarda, çok geçerli nedenler sunması gerekir ki tazminat ancak o şekilde ödenebilir. Tazminat alma şartları incelendiğinde adres değiştirme olayı haklı bir sebep olarak görülmemekle birlikte, eğer işçi bir seneden daha az çalıştıysa yine ayrılması yani işten çıkarılması durumunda tazminat alamaz. Bunların tamamı yasalar ile sabitlenmiştir.

Adres Değişikliği İşten Ayrılanlar Tazminat Neden Alamaz?

İkamet adresi değişikliği işten ayrılanlar tazminat neden alamaz? Burada iki farklı nedeni sizlere yukarıda anlattık. Sizin işten ayrılınca verilen tazminat parası alabilmek için bu iki durumdan birine dahil olmanız gerekir:

  • İşveren iş sözleşmesine karşı gelerek sizi işten çıkarmalıdır.
  • Kendiniz haklı sebeplerle istifa etmelisiniz.

İşte bu paragrafta işten ayrılan tazminat alabilecek yasası olarak halk arasında bilinen konuyu işleyeceğiz. Yani siz kendi rızanız ile istifa etseniz bile bazı durumlarda tazminat alabilirsiniz. Adres değiştirenlerin, taşınanların ve yaşadığı şehri değiştirenlerin bu haktan yararlanması mümkün değildir.

Tazminat hakları yeni yasa ile tekrar güvence altına alınmıştır. Buna göre kendi isteğimle işten ayrılsam kıdem tazminatı alabilir miyim? sorusunu soranlar için eğer başınızda aşağıdaki gibi bir durum varsa, elbette bu haklardan yararlanabilirsiniz ve işten istifa edince kıdem tazminatı almak sizin için mümkün hale gelir.

İşten Kendi İstifa Edince Tazminat Alabilecek Kişiler

  • İş Kanunu bünyesinde de korunan bu haklar, İş Kanunu 24. Madde bünyesinde yer almaktadır. Haklı istifa tazminat alma durumları şunlardır:
  • İşçinin yapılan iş nitelikleri dolayısıyla sağlığından olması ve mesleki hastalık tanısıyla çalışamaz duruma gelmesi.
  • İşverenin yapılan iş için iş kanunu bünyesinde belirtilen yasak ve önlem tedbirlerine uymaması durumunda işçinin bunu kanıtlaması.
  • İşverenin çalışan kişiye hakaret, ırkçılık, taciz veya alay konusu edilebilecek herhangi bir şeyle ithamda bulunması.
  • İş yerinde bir hafta süreyle işlerin tamamen durmasını gerektirecek bir olayın meydana gelmesi ve iş olmaması.
  • Zorunlu askerlik görevine gidenlere işten ayrılma tazminat ödeneği verilir.
  • Yeni evlenen ve evlilik süresi 1 seneyi geçmeyen kadınlar, işten istifa ettiklerinde evlilik nedeniyle işten ayrılma tazminat alma şartlarına uyuyorlar ve ihbar tazminatı alabiliyorlar.
  • Çalışan kişi hiçbir iş tarafında sorun yokken vefat ederse, bu durumda ihbar tazminatı kişinin yakınlarına ödeniyor. Ölen kişinin işten ayrılma tazminatı almaya hakkı vardır.

İş Kanunu 24. madde hükümlerine göre, sizler de yukarıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz işten istifa edince tazminat alabilirsiniz. Adres değiştirmek, mecburen taşınmak veya çocuğun okulu için başka bir şehre gitmek bu şartlar arasında yer almadığı için bu haklardan yararlanamazsınız.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.