2 Ağu
SGK Yeni Bir Prim Affı Başlatmalı
İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Başkanı Feyzullah Topçu işverenlerin ağır vergi, prim yükü, cezalar ve yüksek faizler altında ezildiğine dikkat çekerek vergi ve SGK borçlarının affının yeniden gündeme getirilmesi çağrısında bulundu. Topçu şöyle konuştu: “Maliye’nin bu ekonomik kriz ortamında alacağını tahsil etmesi mümkün değil. Ancak gecikme zamlarının bir kısmını af edip, anapara ve kalan gecikme zammına uzun bir vade sağlayıp, yeniden bir yapılanmaya gidilerek tahsilat yapılabilir.”
Yaşanan gelişmeler karşısında çözüm önerileri ortaya koyarak bürokrasinin işinin de kolaylaşabileceğini savunan Topçu, vergi mahkemelerinin yükünün azaltılması için kapsamlı bir matrah artırım affının gerektiğini söyledi.
Zorunlu Oldu
Topçu, “Prensip olarak aflara karşıyız. Ancak, piyasaların kilitlenmesi, mükelleflerin büyük bir kısmının kamu borçlarını ödeyemediği için
kamu ihalelerine girememesi, KDV iadelerini alamaması gibi olumsuzluklar yaşanıyor. Bu olumsuzluklar da firmaların mal alıp verdiği müşterilerini etkiliyor ve ticaret yaşamı durma noktasına geliyor. Öte yandan,
Bakanlar Kurulu’nun 14 Temmuz’da yayınladığı tebliğde,
yatırım ve teşviklerden yararlanmak için talepte bulunan işletmelerinin kamuya borcu olmaması şartı var. Kamuya borcu olan bu tür işletmelerin yatırım ve teşvikten yararlanmalarını sağlamak için kapsamlı bir af kanunun mutlaka çıkarılması zorunlu hale gelmiştir” diye konuştu.
Yorum yapın